Televízna šou Na nože púta pozornosť mnohých divákov. Šéfkuchár Martin Novák sa v nej snaží pomáhať reštauráciám, ktoré sú v existenčných problémoch, a nájsť recept na úspech. V poslednej časti zavítal do Prešova, kam sme sa zo zaujímavosti vybrali aj my.
Koncept úspešného televízneho programu, ktorý v zahraničí preslávil napríklad Gordon Ramsey, sa uchytil aj na Slovensku. Naša verzia s názvom Na nože patrí k obľúbeným programom televízie Markíza, ktorá vysiela nové epizódy v stredu večer.
Na konci februára odvysielali epizódu z Prešova, v ktorej kuchár a moderátor Martin Novák navštívil prevádzku Retro Burger & Dinner. Reštaurácia v štýle amerického dineru z 50. rokov minulého storočia je v tesnej blízkosti autobusovej aj vlakovej stanice, priamo pred podnikom je hlavný cestný ťah na Košice.
Diner je známy formát podnikov, ktoré fungujú v Kanade, Spojených štátoch amerických aj v západnej Európe. Ponúkajú široký sortiment jedál, prevažne však ide o americkú kuchyňu.
Počiatočná katastrofa v Prešove
Keď sa terajší majitelia podniku Eva a Dávid rozhodli v septembri 2023 vziať prevádzku do svojich rúk, stavili aj na výhodnú polohu. Ako však povedali aj v televízii, to si iba mysleli. Podnik sa napriek lákavému jedlu a výhodnej polohe nedarilo rozbehnúť a na jeseň sa rozhodli zúčastniť na natáčaní, ktoré ich malo zachrániť.
Martin prišiel do Retra v novembri 2023. Poukázal na mínusy, ako je polotovarové jedlo, nesprávna príprava niektorých jedál či cestoviny, ktoré okomentoval ako prevarené na štýl „al demente“. Komplikácie sa však v Prešove týkali aj personálu. Podnik mal problém s kuchárom, s ktorým sa počas vysielania šou museli rozlúčiť.
Do Prešova sme sa išli pozrieť aj my
Ako býva zvykom, Martin Novák sa pokúsi reštauráciám ukázať chyby, vyriešiť základné problémy a predovšetkým nastaviť chod podniku tak, aby robil radosť majiteľom, zamestnancom aj hosťom. O tom, ako to vyzeralo v Prešove štyri dni po odvysielaní šou, sme sa rozhodli opýtať na mieste majiteľov Evy a Dávida.
Keďže mali majitelia naplánovanú cestu mimo mesta, mohli sa s nami stretnúť len v pondelok napriek tomu, že to je jediný deň v týždni, keď je reštaurácia zatvorená. Tesne popoludní prichádzame do komplexu, ktorý v posledných dňoch nepreslávila len šou Na nože.
Areál, kde sa okrem Retra nachádzajú aj iné obchody, sa totiž objavil na Bazoši za 365 000 eur. O tejto téme sme písali aj my, pričom najprv sa šírili aj nepravdivé informácie o tom, že na predaj je samotná burgráreň. Práve o tom sme sa rozprávali hneď na začiatku. „Ako to teda celé bolo s tými článkami o inzeráte?“ opýtal sa Dávid. Po vysvetlení celej veci už len so smiechom dodal: „A to ešte nevedia, že cena je bez pozemku.“
Eva aj Dávid pôsobili veľmi priateľsky a uvoľnene, čo je pravdepodobne odrazom toho, že prevádzka im v posledných dňoch praskala vo švíkoch. „Vstávame o piatej ráno, o 12.00 otvárame a makáme bez prestávky,“ zhodnú sa partneri na úvod nášho rozhovoru.
Bavíme sa aj o ich účinkovaní v Teleráne, ktoré na partnerov čaká v stredu ráno. Majiteľka podniku Eva hovorí o strese z kamier a predstavuje si, či to bude podobné, ako keď ich reštauráciu zaplnil televízny štáb. Narážala aj na emócie, keďže v šou sa v niekoľkých prípadoch neubránila slzám. Na to sa ozve pán majiteľ a milo dodá smerom k svojej partnerke, aby v Teleráne hlavne neplakala. (smiech) Tému uzatvárame myšlienkou, že emócie sú povinnou súčasťou podobných životných situácií a ani slzy nie sú žiadnou hanbou.
Pri dohodovaní termínu ste povedali, že budete cez týždeň odcestovaní. Je správnym krokom zavrieť prevádzku v čase veľkého záujmu ľudí?
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Prečo bude ich podnik deň zatvorený.
- Či môže predaj komplexu ovplyvniť reštauráciu.
- Čo sa zmenilo po odvysielaní šou Na nože.
- Ako sú na tom s personálom.
- Ako to vyzeralo po príchode štábu a Martina Nováka.
- Ako reagovali na svoju epizódu.
- Aké sú ich plány.