Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
5. marca 2024, 16:30
Čas čítania 6:15
Timotej Gašper

Navštívili sme prešovskú prevádzku zo šou Na nože: Do dvoch mesiacov by sme museli zavrieť, hovorí Eva a Dávid

Navštívili sme prešovskú prevádzku zo šou Na nože: Do dvoch mesiacov by sme museli zavrieť, hovorí Eva a Dávid
Zdroj: REFRESHER/Timotej Gašper
GASTRO GASTROTESTY PREŠOV ÚSPEŠNÍ SLOVÁCI
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Televízna šou Na nože púta pozornosť mnohých divákov. Šéfkuchár Martin Novák sa v nej snaží pomáhať reštauráciám, ktoré sú v existenčných problémoch, a nájsť recept na úspech. V poslednej časti zavítal do Prešova, kam sme sa zo zaujímavosti vybrali aj my.

Koncept úspešného televízneho programu, ktorý v zahraničí preslávil napríklad Gordon Ramsey, sa uchytil aj na Slovensku. Naša verzia s názvom Na nože patrí k obľúbeným programom televízie Markíza, ktorá vysiela nové epizódy v stredu večer. 

Na konci februára odvysielali epizódu z Prešova, v ktorej kuchár a moderátor Martin Novák navštívil prevádzku Retro Burger & Dinner. Reštaurácia v štýle amerického dineru z 50. rokov minulého storočia je v tesnej blízkosti autobusovej aj vlakovej stanice, priamo pred podnikom je hlavný cestný ťah na Košice. 

Diner je známy formát podnikov, ktoré fungujú v Kanade, Spojených štátoch amerických aj v západnej Európe. Ponúkajú široký sortiment jedál, prevažne však ide o americkú kuchyňu.

Počiatočná katastrofa v Prešove

Keď sa terajší majitelia podniku Eva a Dávid rozhodli v septembri 2023 vziať prevádzku do svojich rúk, stavili aj na výhodnú polohu. Ako však povedali aj v televízii, to si iba mysleli. Podnik sa napriek lákavému jedlu a výhodnej polohe nedarilo rozbehnúť a na jeseň sa rozhodli zúčastniť na natáčaní, ktoré ich malo zachrániť.

retro
Zdroj: REFRESHER/Timotej Gašper

Martin prišiel do Retra v novembri 2023. Poukázal na mínusy, ako je polotovarové jedlo, nesprávna príprava niektorých jedál či cestoviny, ktoré okomentoval ako prevarené na štýl „al demente“. Komplikácie sa však v Prešove týkali aj personálu. Podnik mal problém s kuchárom, s ktorým sa počas vysielania šou museli rozlúčiť. 

Do Prešova sme sa išli pozrieť aj my

Ako býva zvykom, Martin Novák sa pokúsi reštauráciám ukázať chyby, vyriešiť základné problémy a predovšetkým nastaviť chod podniku tak, aby robil radosť majiteľom, zamestnancom aj hosťom. O tom, ako to vyzeralo v Prešove štyri dni po odvysielaní šou, sme sa rozhodli opýtať na mieste majiteľov Evy a Dávida.

Odporúčané
Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) 27. apríla 2024, 12:30

Keďže mali majitelia naplánovanú cestu mimo mesta, mohli sa s nami stretnúť len v pondelok napriek tomu, že to je jediný deň v týždni, keď je reštaurácia zatvorená. Tesne popoludní prichádzame do komplexu, ktorý v posledných dňoch nepreslávila len šou Na nože. 

retro
Zdroj: REFRESHER/Timotej Gašper

Areál, kde sa okrem Retra nachádzajú aj iné obchody, sa totiž objavil na Bazoši za 365 000 eur. O tejto téme sme písali aj my, pričom najprv sa šírili aj nepravdivé informácie o tom, že na predaj je samotná burgráreň. Práve o tom sme sa rozprávali hneď na začiatku. „Ako to teda celé bolo s tými článkami o inzeráte?“ opýtal sa Dávid. Po vysvetlení celej veci už len so smiechom dodal: „A to ešte nevedia, že cena je bez pozemku.“

Eva aj Dávid pôsobili veľmi priateľsky a uvoľnene, čo je pravdepodobne odrazom toho, že prevádzka im v posledných dňoch praskala vo švíkoch. „Vstávame o piatej ráno, o 12.00 otvárame a makáme bez prestávky,“ zhodnú sa partneri na úvod nášho rozhovoru.

retro
Zdroj: REFRESHER/Timotej Gašper

Bavíme sa aj o ich účinkovaní v Teleráne, ktoré na partnerov čaká v stredu ráno. Majiteľka podniku Eva hovorí o strese z kamier a predstavuje si, či to bude podobné, ako keď ich reštauráciu zaplnil televízny štáb. Narážala aj na emócie, keďže v šou sa v niekoľkých prípadoch neubránila slzám. Na to sa ozve pán majiteľ a milo dodá smerom k svojej partnerke, aby v Teleráne hlavne neplakala. (smiech) Tému uzatvárame myšlienkou, že emócie sú povinnou súčasťou podobných životných situácií a ani slzy nie sú žiadnou hanbou.

Pri dohodovaní termínu ste povedali, že budete cez týždeň odcestovaní. Je správnym krokom zavrieť prevádzku v čase veľkého záujmu ľudí? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 155496 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo bude ich podnik deň zatvorený.
  • Či môže predaj komplexu ovplyvniť reštauráciu.
  • Čo sa zmenilo po odvysielaní šou Na nože.
  • Ako sú na tom s personálom.
  • Ako to vyzeralo po príchode štábu a Martina Nováka.
  • Ako reagovali na svoju epizódu.
  • Aké sú ich plány.
Domov
Zdieľať
Diskusia