Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
28. januára 2024, 13:39
Čas čítania 0:41
Barbora Fábryová TASR

VIDEO: Aktivistky hodili polievku na obraz Mony Lisy. V Louvri protestovali proti poľnohospodárskemu systému v krajine

NEWS AKTIVIZMUS FRANCÚZSKO SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Polievkou však znečistili iba ochranné sklo.

Demonštranti hodili polievku na známy obraz Mony Lisy, ktorý je vystavený v parížskom múzeu Louvre. Obraz je chránený sklom, takže je s veľkou pravdepodobnosťou nepoškodený.

Dve aktivistky hodením polievky chceli poukázať na to, že ľudia majú právo na zdravé a udržateľné potraviny. Návštevníkom tiež povedali, že francúzsky poľnohospodársky systém je chorý.


„Čo je dôležitejšie? Umenie alebo právo na zdravé a udržateľné potraviny?“ uviedli ženy stojace pred obrazom. „Váš poľnohospodársky systém je chorý. Naši farmári v práci zomierajú,“ dodali.

Francúzi už niekoľko dní protestujú

Francúzski poľnohospodári už niekoľko dní vyjadrujú nespokojnosť s platovými podmienkami, daňami a reguláciami, pripomína AFP. Francúzsky premiér Gabriel Attal v piatok oznámil viacero opatrení, blokády ciest farmármi vo viacerých častiach krajiny však pokračujú.

Klimatickí aktivisti sa v posledných rokoch dopustili vandalizmu voči viacerým známym umeleckým dielam. Terčom bola aj Mona Lisa, dielo talianskeho renesančného umelca Leonarda da Vinciho. V máji 2022 doň vozičkár hodil kus krémového koláča, ochranné sklo však zabránilo poškodeniu obrazu.

Domov
Zdieľať
Diskusia