Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
9. novembra 2023, 18:33
Čas čítania 1:35
Jana Chovancová

PREHĽAD: Koľko zaplatíš za pivo v Európe? Slovensko je na chvoste rebríčka, na Islande zostaň radšej triezvy

GASTRO EKONOMIKA EURÓPA GASTROPRIEMYSEL PIVO SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Za najlacnejším pivom netreba chodiť ďaleko. Kde ťa pol litra vyjde najmenej a kde naopak najviac?

Dvanástka, desiatka, chladené či čapované... Nech už je akékoľvek, určite ti došlo, že je reč o pive. Možno ťa zaujme fakt, že na Slovensku zaň zaplatíme pomerne nízku cenu, a to nielen v porovnaní s ostatnými krajinami sveta, ale aj so susednými krajinami v Európe.

Na portáli Numbeo nájdeš množstvo databáz, ktoré čerpajú z informácií spracovaných priamo od ľudí z jednotlivých krajín. Tentokrát sme sa pozreli na ceny obľúbeného zlatého alkoholického nápoja. 

Zatiaľ čo priemerná cena za pol litra piva na Islande sa pohybuje okolo 8,80 eura, čo ho radí medzi krajiny s najdrahším pivom, napríklad v takom Bielorusku za rovnaké množstvo zaplatíš iba jedno euro. Ceny piva sú teda v rôznych krajinách výrazne odlišné, o čom svedčí aj nasledovná mapa. My sme sa v tomto článku zamerali iba na krajiny Európy. 

Farebne rozlíšená mapa ukazuje ceny piva na svete.
Farebne rozlíšená mapa ukazuje ceny piva na svete. Zdroj: Numbeo

Slovensko na chvoste rebríčka 

Na prvom mieste s najlacnejším pivom sa nachádza spomínané Bielorusko. O štyri centy viac si za pol litra piva zaplatia susední Ukrajinci. Po nich nasleduje Moldavsko (1,30 eura), Rusko (1,52 eura) a Bulharsko spolu s Bosnou a Hercegovinou, kde zaplatíš o cent viac ako v Rusku.

Odporúčané
Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov 25. apríla 2024, 13:30

Menej ako Slováci si za pol litra piva zaplatia aj Rumuni (1,61 eura), obyvatelia Severného Macedónska (1,61 eura), Maďarska (1,82 eura) a Albánska (1,90 eura). 

Slovensko sa delí o jedenáste miesto od konca rebríčka (ak berieme ohľad iba na krajiny v Európe) s Portugalskom, pričom v oboch krajinách zaplatíš za pol litra dve eurá. Naši českí bratia si zaplatia o tri centy viac a za 2,50 eura si kúpiš pivo v Čiernej Hore, Španielsku aj v Turecku. Pod sumu tri eurá si kúpiš pivo aj v Chorvátsku, Poľsku a Slovinsku. 

Najdrahšie je na severe 

Prvenstvo v najdrahšom pive si nesie spomínaný Island, po ktorom v tesnom závese stojí Nórsko (8,48 eura). Vo Fínsku si pivo kúpiš za rovných sedem eur, v Dánsku za 6,70 eura a vo Švédsku za 6,35 eura.

Za rovných šesť eur ti predajú pol litra vo Francúzsku, za 5,50 eura v Írsku a za 5,17 eura si lahodný nápoj vychutnáš v Spojenom kráľovstve. O niečo viac prijateľné ceny na teba čakajú v Luxembursku, Taliansku a Holandsku, kde za rovnaké množstvo piva zaplatíš päť eur.

Ceny piva na Slovensku teda môžeme zhodnotiť ako tie nižšie v porovnaní s inými krajinami Európy. Otázkou však zostáva, či je to vlastne fajn alebo to vypovedá o záľubách našej krajiny. Celý rebríček s cenami piva si môžeš pozrieť TU

Domov
Zdieľať
Diskusia