Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. októbra 2023, 15:31
Čas čítania 0:32
Eduard Starkbauer

YouTube čoskoro spustí nástroj AI, ktorý ti umožní znieť ako populárni umelci. Získaš hlas ako The Weeknd alebo Beyoncé

TECH UMELÁ INTELIGENCIA
Uložiť Uložené

Spustenie zatiaľ komplikuje licenčné rokovanie s nahrávacími spoločnosťami.

YouTube vytvára nástroj umelej inteligencie, ktorý ľuďom umožní znieť na nerozoznanie od populárnych umelcov. Platforma chcela beta verziu AI nástroja spustiť už tento september. Proces však skomplikovalo licenčné rokovanie s nahrávacími spoločnosťami, ktoré si chcú zachovať práva na hlas interpretov. Podľa Billboardu novinka používateľom poskytne možnosť vytvárať videá s využitím hlasov vybraných populárnych umelcov. 


Generálny riaditeľ Universal Music Group Lucian Grainge tvrdí, že táto technológia môže „posilniť ľudskú predstavivosť a motivovať hudobnú kreativitu mimoriadnymi novými spôsobmi“. S novinkou súhlasí aj generálny riaditeľ Warner Music Group Robert Kyncl. 

Iní predstavitelia hudobného biznisu sa však obávajú, že nebude jednoduché presvedčiť všetkých umelcov, aby súhlasili s používaním ich hlasu. Komplikácie v prípade uplatňovania AI v hudbe sa ukázali počas leta, keď Universal stiahol z obehu pieseň Heart On My Sleeve, ktorá používala počítačovo vygenerované hlasy Drakea a The Weeknda.

The Weeknd
Zdroj: Rich Fury/Getty Images for dcp
Domov
Zdieľať
Diskusia