Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
9. augusta 2023, 18:30
Čas čítania 2:35
Eduard Starkbauer

RECENZIA: Gran Turismo

RECENZIA: Gran Turismo
Zdroj: ITAFILM
FILMY A SERIÁLY GRAN TURISMO
Uložiť Uložené

Film pre fanúšikov legendárneho športového simulátora je inšpirovaný skutočným príbehom. Zábery z pretekov sú strhujúce.

Športový príbeh na štýl „from zero to hero“, aký ponúka Gran Turismo, sme videli už naozaj veľakrát. Hlavný hrdina Jann zápasí s nedôverou blízkych, pohŕdaním od etablovaných športovcov či zákerného protivníka. Nechýba ani romantická línia osudovej tínedžerskej lásky, ktorá vzplanie v správny moment.

Gran Turismo rozpráva príbeh o chlapcovi, ktorý sa vďaka marketingovo odvážnej výzve Sony a Nissanu prepracoval ako jeden z 90-tisíc uchádzačov z hobby hráča videohier až za volant športového monopostu. 

Film sa hrdí tým, že je inšpirovaný skutočnými udalosťami. K pretekárskemu životopisu Janna Mardenborougha sa však režisér a scenárista Neill Blomkamp stavia odvážne. Udalosti z jeho fascinujúceho života usporadúva tak, aby vytvorili čo najdramatickejšiu postupnosť. Dá sa mu to odpustiť.

Gran Turismo
Zdroj: ITAFILM

Výber režiséra Blomkampa (District 9, Elysium) je dobrým ťahom. Naslovovzatý odborník na špeciálne efekty dokáže priamočiary príbeh ozdobiť technicky dokonalými scénami a strhujúcimi montážami. V najsilnejších momentoch sa na plátne doslova stiera rozdiel medzi skutočnosťou a videohrou. Jazdy kamery sú počas pretekov skutočne úžasné a kontrastujú so staromódnymi kamerovými postupmi vo zvyšku filmu.

Horkým sústom pre niektorých divákov môže byť nekompromisný a všadeprítomný marketing. Z takmer každej scény cítime úpenlivý dohľad automobilky Nissan a výrobcu Playstation Sony. Gran Turismo je vyše dvojhodinovým reklamným spotom na steroidoch. Avšak na nič iné sa nehrá. Už od prvej sekundy filmu je divákovi zrejmé, na čo sa bude pozerať.

Ak sa s náladou filmu zmieriš, propagácia nekriticky pozitívneho dosahu videohry je celkom únosná. Rovnako ako Barbie síce Gran Turismo často skĺzava do marketingového brainwashingu, no na rozdiel od ružového megahitu sa nesnaží nasilu pretláčať hlbšie spoločenské posolstvá. Aj keď to občas tvorcovia s vypočítavou strojenosťou prepália, zástupnú hanbu hodnú ťukania na čelo cítime len zopárkrát.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia