Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka.
14. júna 2023 o 11:00
Čas čítania 1:19
Richard Balog

FOTO: Mladý pár investoval 75-tisíc eur do rekonštrukcie bytu v secesnom dome v Prahe. Pozri sa na výsledok

FOTO: Mladý pár investoval 75-tisíc eur do rekonštrukcie bytu v secesnom dome v Prahe. Pozri sa na výsledok
Zdroj: svobodová blaha
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY PRAHA
Uložiť Uložené

Architektonický ateliér svobodová blaha vymyslel bývanie v nadčasovom štýle, ktoré má dušu.

Architektúra nemá hranice, o čom sa presvedčíš prostredníctvom výnimočného projektu rekonštrukcie bytu v secesnom dome, za ktorým stojí ateliér svobodová blaha. Tím architektov v zložení Anna Svobodová a Ondřej Blaha vymyslel originálny interiér pre mladý pár, ktorý do kompletnej rekonštrukcie investoval v prepočte približne 75-tisíc eur. 

Byt s úžitkovou plochou 133 štvorcových metrov vo viacgeneračnej vile v secesnom štýle v Prahe architekti prispôsobili majiteľom, ktorí potrebovali viac súkromia. Zachovali koncept troch hlavných priechodných miestností, ktoré po novom slúžia ako kuchyňa s obývacou izbou, kancelária s knižnicou a dva oddelené šatníky. Treťou miestnosťou je spálňa s kúpeľňou so sprchovým kútom. 

Druhá zóna bytu je určená ako priestranná kúpeľňa s práčovňou a rezervná izba pre hosťa alebo dieťa v budúcnosti.

Odporúčané
FOTO: Českí architekti spojili dva byty do jedného. Výsledok sa ti bude páčiť FOTO: Českí architekti spojili dva byty do jedného. Výsledok sa ti bude páčiť 5. júna 2023 o 15:30
Architektonický ateliér svobodová blaha vymyslel bývanie v nadčasovom štýle, ktoré má dušu.
Architektonický ateliér svobodová blaha vymyslel bývanie v nadčasovom štýle, ktoré má dušu. Zdroj: svobodová blaha

Veľmi dôležitou a zároveň citlivou témou bol návrh deliacej steny so vstupnými dverami, ktorá oddeľuje schodiskovú halu a upravuje jej proporcie. Nová vrstva je výrazovo aj tvarovo silná a dizajnovo komplexná zo všetkých uhlov pohľadu. Architekti pracovali s rôznymi typmi skiel a zrkadiel, s farebnosťou morených stropných trámov v tmavých tónoch, ktorých výrazná kresba zostala viditeľná aj po oddelení schodiska. Stena je objektom a sochou, ktorá sebavedome vytvára priestorové napätie a pritom zachováva veľkorysosť haly. 

Odporúčané
FOTO: Novostavba v bratislavských vinohradoch v obkolesení lesov s dokonalým výhľadom FOTO: Novostavba v bratislavských vinohradoch v obkolesení lesov s dokonalým výhľadom 4. júna 2023 o 11:00

Podobný koncept farebnosti, materiálových riešení aj vzhľadu jednotlivých kusov vstavaného nábytku, ako aj autorské a výtvarné objekty sú prítomné aj v ďalších častiach bytu. Architekti ozvláštnili miestnosti napríklad vrstvou pôvodných stropných malieb, ktoré sa objavili v priebehu realizácie a bolo ich možné čiastočne zreštaurovať. Inde sú podhľady doplnené o novú vrstvu, ktorá sa prelína s atypickým nábytkom, oceľovými prekladmi alebo klenutým stropom, čo vytvára rôzny charakter interiérových priestorov. 

Nábytkové plochy sú kombinované v mnohých takmer nepostrehnuteľne odlišných odtieňoch hnedej a modrozelenej farby. Kuchyňa a kúpeľne sú materiálovo doplnené o kameň a mosadz zakomponovanú v konštrukcii oddeľovacej steny alebo ako oplechovanie steny kuchynskej pracovnej dosky, ktorá postupne získa patinu. Naše srdcia si získala aj drevená podlaha v dokonalej kondícii.

Pozri si fotografie v galérii, ktoré sú prácou samotných architektov a musíme uznať, že si odviedli skvelú a detailnú prácu.

PrahaPrahaPrahaPraha
Zobraziť galériu
(20)
Domov
Zdieľať
Diskusia