Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
13. apríla 2023, 9:31
Čas čítania 1:49
Ema Stanovská

Video: Vedci vytvorili v laboratóriu fašírku z mamutieho mäsa. Použili na to sekvenciu jeho genetickej informácie

GASTRO GASTROPRIEMYSEL VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Vedci použili genetickú informáciu mamuta a slona afrického. Tieto gény potom vložili do ovčích buniek, kde sa množili, až kým nedosiahli veľkosť mäsovej gule.

V poslednom čase čoraz častejšie počúvame o mäse „vypestovanom“ v laboratóriu. Nedávno napríklad vedci vyrobili vôbec prvý laboratórny steak, na ktorý použili bunky ošípanej. Najnovšie predstavila austrálska spoločnosť Vow fašírku vyrobenú výlučne z mamutieho mäsa. Nie je však jedlá, informuje austrálsky portál The Smithsonian Magazine.

Mäso pochádza z mamuta srstnatého, ktorý žil na Aljaške. Spoločnosť Vow vzala sekvenciu DNA mamutieho myoglobínu, kľúčového svalového proteínu, ktorý dáva mäsu jeho chuť. Niekoľko medzier vyplnili sloňou DNA. Tieto gény potom vložili do ovčích buniek, kde sa množili, až kým nedosiahli veľkosť mäsovej gule. Vedci tvrdia, že to bolo „smiešne ľahké a rýchle“. Fašírku vytvorili za pár týždňov.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Washington Post climate coverage (@postclimate)

Vow spolupracoval s profesorom Ernstom Wolvetangom z Austrálskeho inštitútu pre bioinžinierstvo na University of Queensland. 

„Za normálnych okolností by sme naše výrobky ochutnali a hrali sa s nimi. Ale váhali sme, pretože hovoríme o bielkovine, ktorá neexistovala 5 000 rokov,“ povedal v utorok pre CNN James Ryall, vedecký riaditeľ spoločnosti Vow. „Nepôjde to na predaj, pretože nemáme predstavu, či je tento výrobok bezpečný.“

Mäso začnú ponúkať aj reštaurácie

Spoločnosť tvrdí, že za futuristickou mäsovou guľou nie je snaha dostať mäso do jedálnych lístkov reštaurácií alebo supermarketov. Hlavným zámerom je osveta o negatívnych dosahoch klimatických zmien a znečisťovania prírody. Laboratórne vypestované mäso si vyžaduje menej zdrojov, akými sú pôda a voda, vedci ho preto označujú za potravinu budúcnosti.

Odporúčané
Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) 3. mája 2024, 13:30

„Musíme začať prehodnocovať spôsob, akým sa dostávame k potravinám. Mojou najväčšou nádejou v súvislosti s týmto projektom je, že o umelo vyrobenom mäse začne počuť oveľa viac ľudí na celom svete,“ povedal James Ryall. Vedci priznávajú, že je umelé mäso je „trochu zvláštne“, ale z environmentálneho a etického hľadiska má veľký zmysel.

Zakladateľ Voxu uviedol, že pre mäso z mamuta srstnatého sa rozhodli preto, že je „symbolom straty diverzity“. „Teraz vieme, že zahynul v dôsledku klimatických zmien. A tak sme chceli zistiť, či by sme mohli vytvoriť niečo, čo by bolo symbolom vzrušujúcejšej budúcnosti, ktorá by bola lepšia nielen pre nás, ale aj pre planétu.“ 

Mäsová guľa je momentálne vystavená vo vedeckom múzeu v Holandsku Rijksmuseum Boerhaave. 

Cieľom spoločnosti Vow je miešať a spájať bunky z nekonvenčných druhov so zámerom vytvoriť nové druhy, píše The Guardian. Spoločnosť však v minulosti vyrobila aj laboratórne kuracie a prepeličie mäso, ktoré je bezpečné na konzumáciu. Umelo vyrobená prepelica by mala byť dostupná tento rok v reštauráciách v Singapure.

Odporúčané
McDonald’s hľadá nové posily do tímu. Okrem kariérneho rastu máš flexibilný pracovný čas, jedlo v 50 % zľave či lístky do kina McDonald’s hľadá nové posily do tímu. Okrem kariérneho rastu máš flexibilný pracovný čas, jedlo v 50 % zľave či lístky do kina 3. mája 2024, 9:30

Veľký prelom v oblasti laboratórneho mäsa nastal koncom roka 2022, keď americký Úrad pre potraviny a liečivá vyhlásil, že laboratórne vypestované kurča je bezpečné na konzumáciu.

Domov
Zdieľať
Diskusia