Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. apríla 2023, 15:53
Čas čítania 1:49
Tímea Krauszová

Slovenské influencerky nahnevala reportáž TV Joj, podľa ktorej majú pomerne ľahkú prácu. Expl0ited ich reakcie vysmial

OSOBNOSTI INFLUENCERI
Uložiť Uložené

Reakcia na seba nenechala dlho čakať. Expl0ited ženám cez Instagram odkázal, že áno, naozaj majú nepomerne dobre odmenenú ľahkú prácu. Čo si myslíš ty?

Televízia Joj pripravila v televíznych novinách videoreportáž, v ktorej vysvetľujú divákom profesiu influencer. V reportáži zaznieva, čím sa influenceri a influencerky živia, ale aj koľko si zhruba môžu zarobiť. V úvode zaznie, že influencerstvo sa stalo vysnenou prácou pre mnohých mladých ľudí, ktorých láka „vysoký zárobok za celkom ľahkú a príjemnú prácu“.

Influencerky Lucia Almaksus (@llnzz) a Alžbeta Saloňová (@beth.sal) deň po publikovaní reportáže na Instagrame v príbehoch argumentujú, že nejde o ľahkú prácu. Saloňová v reportáži aj účinkuje a vysvetľuje proces, ktorým si influecerstvom zarába. Zahŕňa to komunikáciu s klientom a zapracovanie spätnej väzby, kreatívu, výrobu aj analýzu a štatistiky po zverejnení zaplatených príspevkov. 

Obe ženy na storkách naznačujú, že reportáž podkopáva influencerskú prácu. „Milujem svoju ľahkú a príjemnú prácu. Podobne easy, ako majú moderátori či redaktori spravodajstva,“ napísala Saloňová. Ďalej sa v príbehu pýta, na čo sa snažiť vôbec vysvetľovať svoju prácu.

beth.sal
Zdroj: Instagram/beth.sal

Almaksus reportáž rozobrala hlbšie. V príbehu hovorí o tom, ako nemá voľný čas ani počas sviatkov a už niekoľko rokov nemohla odmietnuť pracovať ani počas Vianoc, Veľkej noci či období, keď bola chorá. Vraví, že keby jej práca bola naozaj ľahká, robili by to všetci. „Ja beriem vážne každú prácu, veľa z nich mám odskúšaných a vážim si pracujúcich ľudí, o ktorých teda nehovorím, že by niekto mal ľahkú prácu, pokiaľ v nej trávi polovicu svojho dňa.“

Anketa:
Je influencing ťažká práca?
Je to práca ako každá iná, doba sa mení, preto sa menia aj zamestnania.
Je ľahšia ako väčšina zamestnaní.
Je ťažšia ako väčšina zamestnaní.
Je to práca ako každá iná, doba sa mení, preto sa menia aj zamestnania.
22 %
1166 Hlasov
Je ľahšia ako väčšina zamestnaní.
76 %
3992 Hlasov
Je ťažšia ako väčšina zamestnaní.
2 %
83 Hlasov

Podľa storiek ju mrzí, že ľudia sa stále na influencing pozerajú zhora. V reportáži tiež zaznie lákavá finančná odmena až 10-tisíc eur za príspevok na profile s viac ako stotisíc followermi. Obe ženy túto sumu vysmiali.

Lucia Almaksus svoje pôvodné stories v čase písania článku zmazala. Redakcia z nich čerpala, ale screenshot používame z príbehu Exploiteda.
Lucia Almaksus svoje pôvodné stories v čase písania článku zmazala. Redakcia z nich čerpala, ale screenshot používame z príbehu Exploiteda. Zdroj: Instagram/Exploited
Odporúčané
Ktorí Slováci zarábajú na Tiktoku najviac? V počte spoluprác dominujú Matej Zrebný či Valden Ktorí Slováci zarábajú na Tiktoku najviac? V počte spoluprác dominujú Matej Zrebný či Valden 10. februára 2023, 10:30

Zárobky influencerov ovplyvňuje viac faktorov než len počet followerov, no napríklad Zuzana Strausz Plačková nedávno zverejnila svoj aktuálny cenník. V rámci spoluprác si za instagramový príbeh pýta 2000 € a za post práve spomínaných 10-tisíc.

Viac o zárobkoch pri influencerstve si prečítaš v rozhovore s Romanom Záhorcom, ktorý vedie tím agentúry Neopublic, a špecialistom na influencer marketing Dušanom Markom.

Na tieto storky zareagovala ďalšia známa tvár slovenského Instagramu. Peter Altof alias Expl0ited v príbehoch zdôrazňuje, že influencing naozaj je pomerne ľahká práca. Vraví, že influenceri majú tú slobodu určiť si, kedy budú mať voľno. Uznáva, že práve napríklad obdobie sviatkov môže priať zárobkom, ale dodáva, že je na voľbe každého človeka, či sviatky strávi pracovne.

Exploited
Zdroj: Instagram/Exploited

„Máme ľahkú prácu. Máme neprimerane dobre platenú prácu. Máme extrémne slobodnú prácu. A sme extrémne privilegovaní, že niečo také môžeme robiť. Nehrajme sa tu na chúďatká, lebo na konci dňa sa furt len všetci fotíme na Instagram za veľa peňazí.“ Píše tiež, že síce nie všetci zarábajú spomínaných 10-tisíc eur za príspevok, ale Saloňová a Almaksus podľa Altofových odhadov zarobia dve až tri tisícky. Dokonca dodal, že ak sa neprestanú ľutovať, zazdieľa ich príjmy podľa Finstatu.

Reportáž, ktorá vyvolala tieto reakcie, si môžeš pozrieť nižšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia