Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka.
3. apríla 2023, 10:00
Čas čítania 1:20
Richard Balog

FOTO: Rodinný dom z predmestia Prahy, ktorý stojí na hranici dvoch svetov – mestského a prírodného

FOTO: Rodinný dom z predmestia Prahy, ktorý stojí na hranici dvoch svetov – mestského a prírodného
Zdroj: Viola Hertelová
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY PRAHA
Uložiť Uložené

Vzhľadom na nutnosť obmedziť rozpočet musel architekt výrazne zmenšiť pôvodný návrh stavby. Výslednému bývaniu to neubralo na kráse.

V miestach, v ktorých známe filmové štúdiá natáčali hollywoodske trháky, navrhol architekt Szymon Rozwalka z ateliéru RO_AR Szymon Rozwalka architects moderný rodinný dom na hranici dvoch svetov – mestského a prírodného.

Novostavba z roku 2015, ktorú dokončili o dva roky neskôr, stojí na predmestí Prahy v katastrálnom území Hlubočepy a spĺňa prísne kritéria dizajnu aj kvality. Forma a rovnako priestorová dispozícia domu je výsledkom priamej reakcie na chaotickú a náhodnú zástavbu.

Forma stavby zároveň rieši nutnosť správneho osvetlenia jednotlivých miestností prirodzeným svetlom, otázku úzkeho vjazdu a problematickú polohu susednej stavby na hranici pozemku z južnej strany. 

Odporúčané
Takto skvelo môže vyzerať rekonštrukcia a prístavba rodinného domu, ktorý má viac ako 100 rokov. Českí architekti dokázali nemožné Takto skvelo môže vyzerať rekonštrukcia a prístavba rodinného domu, ktorý má viac ako 100 rokov. Českí architekti dokázali nemožné 30. marca 2023, 9:00
Moderný rodinný dom na hranici dvoch svetov – mestského a prírodného.
Moderný rodinný dom na hranici dvoch svetov – mestského a prírodného. Zdroj: Viola Hertelová

Návrh stavby domu rozširuje prírodný kontext smerom dovnútra pozemku a interiéru. Na druhej strane sa dom prirodzene oddeľuje od „mestského sveta“, pre ktorý je abstraktným telesom, keďže svojou formou korešponduje s okolitými skalami v pozadí. Samotný pozemok má výmeru približne 2 500 štvorcových metrov, zatiaľ čo úžitková plocha interiéru je rovných 260 štvorcových metrov, ktoré sú rozdelené do dvoch podlaží. 

Architekt Szymon Rozwalka spoločne s projektantmi v prvých krokoch navrhli vzhľad stavby, ktorú následne vytvorili metódou deformácie terénu. Ten mal zo severozápadnej strany plynulo prechádzať do umelého kopca, v ktorom mal byť dom umiestnený. Z juhovýchodnej strany mal byť kopec mierne podrezaný, čo by umožnilo vytvoriť vstupné patio pod budovou.

Vzhľadom na nutnosť obmedziť rozpočet musel architekt výrazne zmenšiť pôvodný návrh stavby. Tím sa rozhodol pre riskantný spôsob priameho odrezania „nepotrebných“ prvkov, čo výrazne zasiahlo do procesu. Priame odrezanie prinieslo miestami prekvapivo dobré účinky a, naopak, niekde bol efekt horší. Čo je hlavné, výslednému bývaniu to neubralo na kráse a majitelia si môžu užívať nadštandardný komfort aj maximálne súkromie. 

Zmeny sa týkali takmer výhradne zadnej časti domu a nemali príliš veľký vplyv na vnútorné priestory, ktoré vznikli podľa pôvodnej koncepcie. Čo sa týka interiéru, Szymon Rozwalka vsadil na jednoduchý škandinávsky dizajn s minimalistickými líniami s množstvom drevených prvkov a betónu. Vyzdvihnúť musíme predovšetkým moderné schodisko obložené drevom v atypickom formáte.

Pozri si galériu od Violy Hertelovej. Z nášho pohľadu ide o atraktívny rodinný dom, aký nemá na území našich krajín obdobu. 

HlubočepyModerný rodinný dom na hranici dvoch svetov – mestského a prírodného.HlubočepyHlubočepy
Zobraziť galériu
(25)
Domov
Zdieľať
Diskusia