Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
26. februára 2023, 12:30
Čas čítania 8:29
Daniel Mikolášik

TEST obložených sendvičov: ktorému by si sa mal radšej vyhnúť a čím prekvapil najdrahší kváskový toast?

TEST obložených sendvičov: ktorému by si sa mal radšej vyhnúť a čím prekvapil najdrahší kváskový toast?
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula
GASTRO GASTROPRIEMYSEL GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ochutnali sme 6 balených sendvičov. Niektoré sú plné éčok, iné ponúkajú biosuroviny či japonskú majonézu.

Bagety sme už v minulosti testovali, ale čo tak balené obložené sendviče? Obľúbený „benzínkový“ pokrm predávajú mnohí výrobcovia, no nie každý to robí aj poctivo. Rozhodli sme sa preto zistiť, čo nájdeš v spotrebiteľských baleniach, a ochutnali sme 6 rôznych sendvičov, ktoré sa predávajú v baleniach ako obložené toastové trojuholníky.

Aj napriek tomu, že nejde o žiaden kulinársky zážitok a konzument očakáva, že za dostupnú cenu dostane aj rovnaký štandard jedla, sú polotovarové sendviče veľmi populárnym pokrmom, predovšetkým na cestách či ako desiata u študentov. Ako dopadli sendviče v teste a čo si o nich myslí odborníčka?

Ak sa ti páčia testovania pokrmov zo supermarketov a hodnotenia ich zloženia odborníkom, sleduj tému Gastrotesty. Refresher sa usiluje poukázať na chuťové aspekty, ale aj na výživové hodnoty produktov zo supermarketov. Tvorbu kvalitných výstupov môžeš podporiť prostredníctvom klubu Refresher+ a všetky články si tak prečítaš bez obmedzení.

Ako prebiehal slepý test?

V redakcii sme testovali šesť balených sendvičov od rôznych výrobcov, ktoré sú dostupné v slovenských supermarketoch. Navštívili sme predajne Tesco, Billa, Lidl, Terno, Malina a predajňu menšej siete Yeme, pričom sme hľadali klasiky, ale aj menej známe značky.

Odporúčané
Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov 25. apríla 2024, 13:30

Pri degustovaní sme sendviče podávali priamo z chladničky, aby sme docielili čo najideálnejšiu chuť a konzistenciu. Ceny sú orientačné a môžu sa líšiť v závislosti od konkrétneho predajcu. Pri teste sme brali do úvahy parametre ako chuť, vôňa, dresing a vizuálna vábivosť, pričom sme hodnotili bodmi od 1 do 10.

Papiere, do ktorých si zúčastnení testujúci pri slepom teste zapisovali hodnotenia a poznámky k jednotlivým vzorkám.
Papiere, do ktorých si zúčastnení testujúci pri slepom teste zapisovali hodnotenia a poznámky k jednotlivým vzorkám. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Na degustácii obložených sendvičov sa podieľalo osem ľudí. Išlo o slepý test, takže všetci dostali vzorky testovaných produktov na neoznačených tanieroch. Keďže nevedeli, o akého výrobcu ide, ich sympatie voči jednotlivým značkám test nijako neovplyvnili.

Výsledkom je subjektívny názor ôsmich testujúcich objektivizovaný spoločnými charakteristikami vybraných sendvičov, ako aj zohľadnením ich porovnateľných vlastností. Dojmy z každej z nich si ochutnávači zapisovali a nehovorili nahlas, aby sa navzájom neovplyvňovali.

Odborníčka varuje pred ich konzumáciou

Podľa odborníčky na výživu a kvalitu potravín Nikolety Šimonovej by sme sa takýmto polotovarom mali vyhýbať. No keď už siahneš po balených sendvičoch zo supermarketov, odborníčka radí spestriť si ich zeleninou či inými zdravšími produktmi s vyššou výživovou hodnotou.

test balených obložených sendvičov
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

„Pravidelnej konzumácii polotovarov, ako sú napríklad tieto sendviče z rôznych potravinových reťazcov, by sme sa mali vyvarovať. Takéto produkty by nemali tvoriť základ našej stravy aj preto, že vzhľadom na ich dlhú trvanlivosť obsahujú mnohé konzervanty, zvýrazňovače chuti a veľké množstvo soli, čo pri pravidelnej konzumácii, fyzickej inaktivite a celkovo nevyváženej strave môže mať zdravotné riziká,“ tvrdí Šimonová.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Pokiaľ sa však v našej strave objavia, je to podľa odborníčky v poriadku, no odporúčala by ich na tanieri obohatiť niečím čerstvým a zdravým. „Spracované produkty by mali tvoriť iba doplnok k našej strave a základ by mala tvoriť pestrá a vyvážená strava bohatá na zdroje potravín zo všetkých potravinových skupín, ktorú si ideálne my pripravíme, ale taktiež je úplne v poriadku si jedlo objednať alebo najesť sa aj v reštaurácii,“ dodáva.

Tesco

Hmotnosť: 205 g
Cena: 2,35 € v Tescu (1,15 € za 100 g)
Výsledok slepého testu: 4/10
test balených obložených sendvičov
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

Najnižšie hodnotenie vo všetkých hodnotiacich kritériách získala privátna značka obchodného reťazca Tesco. Už po otvorení nás na krátko zavalil neidentifikovateľný továrenský zápach umelého pečiva plného rôznych aditív ako konzervanty či emulgátory. Hoci predajca na obale hovorí, že ide o čerstvo pripravený sendvič, no pri konzumácii bol hocijaký, len nie čerstvý.

V sendviči je žalostne málo šunky, ktorá je navyše rozdelená v nepomere pozdĺž pečiva a v niektorých častiach sendviča nebola vôbec prítomná. To isté platí aj o zvädnutom šaláte, ktorý pri jedení nebol citeľný. Aby sme však len nekritizovali, oceňujeme veľké množstvo varených vajec.

Celkovo bol však sendvič suchý, mal málo omáčky, ktorá bola navyše nevýrazná, nezaujímavá a príliš tekutá. Viacerí testujúci sa zhodli, že je nudný, suchý a nezaujímavý. V zložení má aj strašne veľa stabilizátorov. Čo sa týka energetickej hodnoty, na 100 gramov má sendvič 214 kcal a 9,3 g tuku.

Zloženie: toastový pšeničný chlieb 44 % (pšeničná múka 73 %, pitná voda, pšenová múka, rastlinný repkový olej, droždie, jedlá soľ, cukor, sójová múka, fermentované pšeničné zrno, pekárska zmes – pšeničná múka, emulgátor: stearoyl-2-lakylát sodný, múku upravujúca látka: kyselina askorbová) bravčová šunka 20 % (bravčové stehno 75 %, pitná voda, zemiakový škrob, jedlá soľ, sójové bielkoviny, stabilizátory: trifosforečnany, karagenán, glukóza, bravčový hemoglobín, antioxidant: erytorban sodný, extrakty korenín, konzervačná látka: dusitan sodný), varené vajcia 17 %, majonézová omáčka 13 % (repkový olej, pitná voda, kvasný ocot liehový, horčičné semienka, kvasný ocot liehový, cukor, modifikovaný kukuričný škrob, jedlá soľ, sušený vaječný žĺtok, stabilizátor: xantanová guma, konzervačná látka: sorban draselný, farbivo: karotény), ľadový šalát 6 %

Grotto

Hmotnosť: 195 g
Cena: 2,69 € v Terne (1,38 € za 100 g)
Výsledok slepého testu: 5/10
test balených obložených sendvičov
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

Pri sendviči od slovenského predajcu stojí v úvode za zmienku, že sa veľmi ťažko zháňa a v rámci hlavného mesta sme ho spočiatku nevedeli nájsť v žiadnom známom supermarkete či na pumpe. Volali sme až zástupkyni spoločnosti, ktorá nás informovala, že v Bratislave sú ich balené sendviče dostupné len v predajniach Terno a na čerpacích staniciach OMV.

Odporúčané
Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť 13. apríla 2024, 14:30

Poďme však k samotnému testu. Už na prvý pohľad sa sendvič vizuálne líšil od ostatných – pečivo mal vôbec najbelšie a ako jediný namiesto ľadového šalátu použil sterilizovanú uhorku. Aj preto nevyzeral až tak fresh, no chuťovo tam kyslosť uhorky sedela. Svojou intenzitou však dosť prebíjala ostatné chute.

Ako jediný mal tento sendvič namiesto majonézovej omáčky horčicový dresing, ktorý ladil s uhorkou, ktorej bolo dostatok, čo rozhodne chválime. Čoho však bolo opäť málo, bola šunka z bravčového karé. Viacerí testujúci sa takisto sťažovali na suché okraje, malé množstvo dresingu a rozmočený stred pečiva. 

Z hľadiska energetickej hodnoty je na tom nasledovne: na 100 gramov má 240 kcal a 13 gramov tuku. Spomedzi všetkých vzoriek mal vôbec najviac škodlivých emulgátorov.

Zloženie: toust 41 % (pšeničná múka 60 %, pitná voda, repkový a palmový olej, dextróza, sójová múka, emulgátor: E 482, múku upravujúce látky: kyselina askorbová, E 920; droždie, pšeničný kvas, jódovaná jedlá soľ, glycerol), lahôdkové karé 20,5 % (bravčové mäso min. 82 %, pitná voda, jedlá soľ, stabilizátor: E 250, prírodná aróma, sušený ocot, dextróza, antioxidant E 301), horčicový dressing 20,5 % (pitná voda, rastlinný repkový olej, horčica, ocot, cukor, modifikovaný kukuričný škrob, jedlá soľ, stabilizátory: guarová guma, xantanová guma, kyselina citrónová, konzervačná látka: sorban dreaselný, korenie, antioxidant: E 385), varené vajcia 10 %, sterilizovaná uhorka 8 % (uhorky, pitná voda, ocot, jedlá soľ, cukor, stabilizátor konzistencie – chlorid vápenatý, koreninový výťažok, sladidlo – sacharín)

Billa Easy

Hmotnosť: 200 g
Cena: 2,89 € v Bille (1,45 € za 100 g)
Výsledok slepého testu: 6/10
test balených obložených sendvičov
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

Ďalšou supermarketovou privátnou značkou je Billa Easy, ktorá však v ponuke nemala variant s bravčovou šunkou, tak sme siahli po sendviči s čo najviac podobnými surovinami, aké majú jeho konkurenti. V prvom rade oceňujeme, že výrobca si pečie pečivo sám a ich vajcia sú z chovu vo voľnom výbehu, o čom informujú už na samotnom obale výrobku.

Odporúčané
Čiližrút: Dostaneš posledný dezert a neexistuješ. To je jedna z chýb slovenského finediningu Čiližrút: Dostaneš posledný dezert a neexistuješ. To je jedna z chýb slovenského finediningu 10. apríla 2024, 18:00

Jeho pečivo bolo viditeľne iné, viac hnedé a celozrnné, čo ocenili aj testujúci. Minimálne vizuálne tak pôsobí „zdravšie“. Plusové body si získal aj množstvom vajíčka. Celkovo bol však sendvič pomerne dosť suchý a mal nevýraznú majonézu. Pečenú bravčovú slaninu, ktorej chuť má potenciál ozvláštniť tento druh sendviča, v konečnom dôsledku nebolo poriadne ani cítiť. Tento sendvič je navyše najkalorickejším spomedzi všetkých – na 100 gramov má až 251 kcal a podiel tuku je na úrovni 14 gramov.
 

Zloženie: Pšeničný chlieb so sladom 41 % (pšeničná múka 45 %, voda, ražná múka, sladové pšeničné vločky 6 %, pšeničný glutén, repkový olej, pekárske droždie, jačmenná sladová múka, jedlá soľ jódovaná, mletá fazuľa, fava, dextróza, múku upravujúca látka: kyselina askorbová), varené vajce 21 %, majonézová omáčka 14 % (repkový olej, voda, horčičné semienko, kvasný ocot liehový, cukor, modifikovaný škrob, jedlá soľ jódovaná, vaječný žĺtok, zahusťovadlá: guarová guma, xantanová guma: maltodextrín, koreniny), listový šalát 14 %, pečená slanina 10 % (bravčový bok 94 %, voda, jedlá soľ, konzervačná látka: dusitan sodný, cukor, stabilozátory: difosforečnany, trifosforečnany, antioxidant: askorban sodný

Select & Go (Lidl)

Hmotnosť: 200 g
Cena: 2,29 € v Lidli (1,15 € za 100 g)
Výsledok slepého testu: 6,5/10
test balených obložených sendvičov
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

Najchutnejší balený sendvič privátnej značky supermarketu má podľa testujúcich Lidl so svojou značkou Select & Go. Redakcia pri ňom najviac ocenila šťavnatosť a príjemnú chuť dresingu. Vďaka tomu, že mal dostatok omáčky, nám preto nevadilo ani to, že na krajoch bol suchší, pretože sa to perfektne vykompenzovalo.

Odporúčané
FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku? FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku? 7. apríla 2024, 14:30

Nielen chuť, ale aj vôňa bola o dosť príjemnejšia. Bol tiež jemnejší. Vajíčka však bolo pri tomto sendviči podstatne menej ako pri vzorkách z Billy či Tesca, a to približne až o polovicu. Rovnako stroskotal aj na nie až tak veľkom množstve šunky, ktorá pri konzumácii vôbec nebola výrazná a skôr sme z nej mali polotovarový dojem. To potvrdzuje aj zloženie, v ktorom nájdeš množstvo stabilizátorov, konzervantov a emulgátorov. Na 100 gramov má produkt 222 kcal a podiel tuku je na úrovni 11 gramov.

Zloženie: 40 % pšeničný chlieb (60 % pšeničná múka, pitná voda, repkový olej, droždie, jedlá soľ, cukor, mleté sójové bôby, emulgátor: stearoyl-2-lakylát vápenatý: múku upravujúca látka: kyselina askorbová: aróma) 22 % bravčová šunka (96 % bravčové stehno, jedlá soľ, modifikovaný škrob, stabilizátor: trifosforečnany: dextróza, antioxidant: erytorban sodný: aróma, konzervačná látka: dusitan sodný), 14 % majonézová omáčka (repkový olej, pitná voda, horčičné semienka, kvasný ocot liehový, cukor, modifikovaný škrob, jedlá soľ, vaječný žĺtok, zahusťovadlá: guarová guma, xantanová guma: maltodextrín, koreniny), 14 % listový šalát, 10 % varené vajce

Pierre Baguette

Hmotnosť: 200 g
Cena: 3,19 € v Maline (1,59 € za 100 g)
Výsledok slepého testu: 7/10
test balených obložených sendvičov
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

Od tohto sendviča sme mali dosť veľké očakávania, keďže slovenská značka Pierre Baguette je obľúbená aj v zahraničí a prezentuje sa vysokokvalitnými výrobkami. Tento fakt musíme potvrdiť, keďže v tomto prípade degustátori označili sendvič za jeden z tých čerstvejších. V rozhovore z konca roka 2022 nám jeden zo zakladateľov Andrej Gerstner povedal, že ich sendviče sú dvojkou v obľúbenosti a majú sľubnú budúcnosť.

Odporúčané
Pierre Baguette založili dvaja kamaráti zo Sládkovičova. Mesačne spotrebujú viac ako 300 ton múky a zamestnávajú tisíc ľudí Pierre Baguette založili dvaja kamaráti zo Sládkovičova. Mesačne spotrebujú viac ako 300 ton múky a zamestnávajú tisíc ľudí 11. októbra 2022, 16:30

Testujúci ocenili najmä chuť poctivej šunky, ktorá sa im zdala spomedzi ostatných najkvalitnejšia a najchutnejšia. Bola navyše v dosť hrubých vrstvách, čo vzbudzovalo dojem, že jej je dostatok, hoci percentuálne je na tom rovnako ako pri sendviči z Lidla.

Čo sa však vajíčok týka, tých bolo podstatne menej. Majonézová omáčka bola jedna z najchutnejších, no kraje opäť neboli poriadne natreté, a preto boli suché. Plusové body si však získal aj malým detailom, akým je fakt, že sendvič nebol rozmočený. Čo sa týka energetickej hodnoty, na 100 gramov má sendvič z továrne zo Sládkovičova 222 kcal a 11 gramov tukov. Opäť v zložení nájdeš aj emulgátory, stabilizátory či želirujúce látky.

Celkovo však v rámci ponuky polotovarových balených sendvičov ponúka Pierre Baguette v pomere cena/výkon to najlepšie, čo si môžeš v slovenských supermarketoch v danom segmente zadovážiť, a chuťovo rozhodne stojí za vyskúšanie. Kvôli tomu v rámci polotovarov obsadil prvú priečku.

Zloženie: pšeničný chlieb 40 % (pšeničná múka 60 %, pitná voda, repkový olej, pekárske droždie, jedlá soľ, cukor, sójová múka, emulgátor: stearoyllakylát vápenatý: múku upravujúca látka: kyselina askorbová: aróma), zaúdená bravčová šunka 22 % (bravčové stehno 84 %, voda, jedlá soľ, konzervačná látka: dusitan sodný, želirujúca látka: guma euchema, cukor, stabilizátory: difosforečnany, trifosforečnany, antioxidant: erytorban sodný), majonézová omáčka 14 % (repkový olej, voda, modifikovaný škrob, horčičné semienko, kvasný ocot liehový, cukor, jedlá soľ, vaječný žĺtok, stabilizátory: guarová guma, xantanová guma: maltodextrín, farbivo, karotény, koreniny), listový šalát 14 %, varené vajce 10 %

BONUS: Yeme

Hmotnosť: 230 g
Cena: 4,99 € v Yeme (2,17 € za 100 g)
Výsledok slepého testu: 9/10
test balených obložených sendvičov
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

Najchutnejším je bonusový sendvič zo siete lokálnych a remeselných potravín Yeme, ktorý bol síce na prvý pohľad o dosť menší ako ostatné testované vzorky, no vďaka bohatému obloženiu mal paradoxne najväčšiu gramáž. Sendvič sme zaradili do testu len ako bonus vzhľadom na to, že nešlo o klasický polotovarový výrobok, ktorý vďaka konzervantom vydrží aj niekoľko týždňov. Pripravujú ho vždy priamo v prevádzke a jeho dátum spotreby končí vzápätí na druhý deň.

Odporúčané
Z korporátu prešli do gastra: Miška a Joff sú majiteľmi bistra Kaliforňan, ktorý je dnes už známym lovebrandom (Rozhovor) Z korporátu prešli do gastra: Miška a Joff sú majiteľmi bistra Kaliforňan, ktorý je dnes už známym lovebrandom (Rozhovor) 2. apríla 2024, 12:30

Ako jediný má preto pečivo bez akýchkoľvek stabilizátorov či emulgátorov. Pri konzumovaní sme tak mali konečne dojem čerstvosti a chuti poctivých surovín. Už samotný kváskový chlieb bol na okrajoch príjemne chrumkavý a vnútri nadýchaný. Kombinácia fresh chutí avokáda, paradajok a kučeravého šalátu Lollo Biondo s „tučnejšími“ surovinami ako slanina, maslo či lahodná krémová japonská QP majonéza spolu hrá dokonale a dáva nám zmysel.

Všetci testujúci sa zhodli na tom, že tento sendvič mal najviac vyváženú chuť a s náskokom prevyšoval všetky ostatné vzorky. Získal tak zaslúžených 9 bodov z 10. Čo sa týka energie, na 100 gramov obsahuje 234 kcal a množstvo tuku je na úrovni 17,9 g, čo je najviac spomedzi všetkých testovaných. Rozhodne to aj napriek tomu stojí za to.

Zloženie: kváskový toastový chlieb (pšeničná múka, pšeničný kvas voda, soľ), avokádo Hass, pravá údená oravská slanina (bravčový bok 96%), dusitanová soliaca zmes (soľ, konzervačná látka, dusitan sodný), bio maslo, farmárske paradajky, šalát Lollo Biondo, liehový ocot, QP majonéza, (rastlinný olej, vaječný žĺtok, vínny ocot, soľ, glutaman sodný, extrakt z korenia), citrónová šťava

Konečný rebríček podľa redakcie (slepý test)

Miesto Názov Cena za 100 g
1. Bonus: Yeme 2,17 €

1.

Pierre Baguette 1,59 €
2. Select & Go (Lidl) 1,15 €
3. Billa Easy 1,45 €
4. Grotto 1,38 €
5. Tesco 1,15 €
Domov
Zdieľať
Diskusia