Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
26. februára 2023 o 12:30
Čas čítania 8:29
Daniel Mikolášik

TEST obložených sendvičov: ktorému by si sa mal radšej vyhnúť a čím prekvapil najdrahší kváskový toast?

TEST obložených sendvičov: ktorému by si sa mal radšej vyhnúť a čím prekvapil najdrahší kváskový toast?
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula
GASTRO GASTROPRIEMYSEL GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ochutnali sme 6 balených sendvičov. Niektoré sú plné éčok, iné ponúkajú biosuroviny či japonskú majonézu.

Bagety sme už v minulosti testovali, ale čo tak balené obložené sendviče? Obľúbený „benzínkový“ pokrm predávajú mnohí výrobcovia, no nie každý to robí aj poctivo. Rozhodli sme sa preto zistiť, čo nájdeš v spotrebiteľských baleniach, a ochutnali sme 6 rôznych sendvičov, ktoré sa predávajú v baleniach ako obložené toastové trojuholníky.

Aj napriek tomu, že nejde o žiaden kulinársky zážitok a konzument očakáva, že za dostupnú cenu dostane aj rovnaký štandard jedla, sú polotovarové sendviče veľmi populárnym pokrmom, predovšetkým na cestách či ako desiata u študentov. Ako dopadli sendviče v teste a čo si o nich myslí odborníčka?

Ak sa ti páčia testovania pokrmov zo supermarketov a hodnotenia ich zloženia odborníkom, sleduj tému Gastrotesty. Refresher sa usiluje poukázať na chuťové aspekty, ale aj na výživové hodnoty produktov zo supermarketov. Tvorbu kvalitných výstupov môžeš podporiť prostredníctvom klubu Refresher+ a všetky články si tak prečítaš bez obmedzení.

Ako prebiehal slepý test?

V redakcii sme testovali šesť balených sendvičov od rôznych výrobcov, ktoré sú dostupné v slovenských supermarketoch. Navštívili sme predajne Tesco, Billa, Lidl, Terno, Malina a predajňu menšej siete Yeme, pričom sme hľadali klasiky, ale aj menej známe značky.

Odporúčané
Robert „Yogy“ Žáček: Chuťovo je obrovský rozdiel, či dobré korenie pridáš počas varenia alebo až na záver Robert „Yogy“ Žáček: Chuťovo je obrovský rozdiel, či dobré korenie pridáš počas varenia alebo až na záver 19. júla 2024 o 13:45

Pri degustovaní sme sendviče podávali priamo z chladničky, aby sme docielili čo najideálnejšiu chuť a konzistenciu. Ceny sú orientačné a môžu sa líšiť v závislosti od konkrétneho predajcu. Pri teste sme brali do úvahy parametre ako chuť, vôňa, dresing a vizuálna vábivosť, pričom sme hodnotili bodmi od 1 do 10.

Papiere, do ktorých si zúčastnení testujúci pri slepom teste zapisovali hodnotenia a poznámky k jednotlivým vzorkám.
Papiere, do ktorých si zúčastnení testujúci pri slepom teste zapisovali hodnotenia a poznámky k jednotlivým vzorkám. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Na degustácii obložených sendvičov sa podieľalo osem ľudí. Išlo o slepý test, takže všetci dostali vzorky testovaných produktov na neoznačených tanieroch. Keďže nevedeli, o akého výrobcu ide, ich sympatie voči jednotlivým značkám test nijako neovplyvnili.

Výsledkom je subjektívny názor ôsmich testujúcich objektivizovaný spoločnými charakteristikami vybraných sendvičov, ako aj zohľadnením ich porovnateľných vlastností. Dojmy z každej z nich si ochutnávači zapisovali a nehovorili nahlas, aby sa navzájom neovplyvňovali.

Odborníčka varuje pred ich konzumáciou

Podľa odborníčky na výživu a kvalitu potravín Nikolety Šimonovej by sme sa takýmto polotovarom mali vyhýbať. No keď už siahneš po balených sendvičoch zo supermarketov, odborníčka radí spestriť si ich zeleninou či inými zdravšími produktmi s vyššou výživovou hodnotou.

test balených obložených sendvičov
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

„Pravidelnej konzumácii polotovarov, ako sú napríklad tieto sendviče z rôznych potravinových reťazcov, by sme sa mali vyvarovať. Takéto produkty by nemali tvoriť základ našej stravy aj preto, že vzhľadom na ich dlhú trvanlivosť obsahujú mnohé konzervanty, zvýrazňovače chuti a veľké množstvo soli, čo pri pravidelnej konzumácii, fyzickej inaktivite a celkovo nevyváženej strave môže mať zdravotné riziká,“ tvrdí Šimonová.

Odporúčané
Boli sme v najhoršie hodnotenej reštaurácii v Chorvátsku. Obsluha smrdela od cigariet, doniesli nám surovú pizzu a vodu za 6,50 € Boli sme v najhoršie hodnotenej reštaurácii v Chorvátsku. Obsluha smrdela od cigariet, doniesli nám surovú pizzu a vodu za 6,50 € 17. júla 2024 o 9:30

Pokiaľ sa však v našej strave objavia, je to podľa odborníčky v poriadku, no odporúčala by ich na tanieri obohatiť niečím čerstvým a zdravým. „Spracované produkty by mali tvoriť iba doplnok k našej strave a základ by mala tvoriť pestrá a vyvážená strava bohatá na zdroje potravín zo všetkých potravinových skupín, ktorú si ideálne my pripravíme, ale taktiež je úplne v poriadku si jedlo objednať alebo najesť sa aj v reštaurácii,“ dodáva.

Tesco

Hmotnosť: 205 g
Cena: 2,35 € v Tescu (1,15 € za 100 g)
Výsledok slepého testu: 4/10
test balených obložených sendvičov
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

Najnižšie hodnotenie vo všetkých hodnotiacich kritériách získala privátna značka obchodného reťazca Tesco. Už po otvorení nás na krátko zavalil neidentifikovateľný továrenský zápach umelého pečiva plného rôznych aditív ako konzervanty či emulgátory. Hoci predajca na obale hovorí, že ide o čerstvo pripravený sendvič, no pri konzumácii bol hocijaký, len nie čerstvý.

V sendviči je žalostne málo šunky, ktorá je navyše rozdelená v nepomere pozdĺž pečiva a v niektorých častiach sendviča nebola vôbec prítomná. To isté platí aj o zvädnutom šaláte, ktorý pri jedení nebol citeľný. Aby sme však len nekritizovali, oceňujeme veľké množstvo varených vajec.

Celkovo bol však sendvič suchý, mal málo omáčky, ktorá bola navyše nevýrazná, nezaujímavá a príliš tekutá. Viacerí testujúci sa zhodli, že je nudný, suchý a nezaujímavý. V zložení má aj strašne veľa stabilizátorov. Čo sa týka energetickej hodnoty, na 100 gramov má sendvič 214 kcal a 9,3 g tuku.

Zloženie: toastový pšeničný chlieb 44 % (pšeničná múka 73 %, pitná voda, pšenová múka, rastlinný repkový olej, droždie, jedlá soľ, cukor, sójová múka, fermentované pšeničné zrno, pekárska zmes – pšeničná múka, emulgátor: stearoyl-2-lakylát sodný, múku upravujúca látka: kyselina askorbová) bravčová šunka 20 % (bravčové stehno 75 %, pitná voda, zemiakový škrob, jedlá soľ, sójové bielkoviny, stabilizátory: trifosforečnany, karagenán, glukóza, bravčový hemoglobín, antioxidant: erytorban sodný, extrakty korenín, konzervačná látka: dusitan sodný), varené vajcia 17 %, majonézová omáčka 13 % (repkový olej, pitná voda, kvasný ocot liehový, horčičné semienka, kvasný ocot liehový, cukor, modifikovaný kukuričný škrob, jedlá soľ, sušený vaječný žĺtok, stabilizátor: xantanová guma, konzervačná látka: sorban draselný, farbivo: karotény), ľadový šalát 6 %

Grotto

Hmotnosť: 195 g
Cena: 2,69 € v Terne (1,38 € za 100 g)
Výsledok slepého testu: 5/10
test balených obložených sendvičov
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula
Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorý sendvič je najkalorickejší.
  • Ktorý má najlepšie zloženie.
  • Ktorý je najdrahší a prečo.
  • Ktorý obsahuje japonskú majonézu.
  • Ktorý má najviac éčok.
  • Ktorý balený sendvič privátnej značky supermarketu je najchutnejší.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 129609 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia