Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič
3. januára 2023, 14:30
Čas čítania 5:12

Civilisti čakajúci na Rusov, výbuchy a smrť číhajúca na každom rohu. Reportáž z Bachmutu, kde prebiehajú najťažšie boje

Kategória:
Refresher
Uložiť Uložené

Pod neustálym bombardovaním som navštívil bunker ukrajinských vojakov vzdialený necelé 2 kilometre od Rusov a jedinú bachmutskú nemocnicu. Porozprával som sa s proruskou obyvateľkou a od smrti ma delilo 50 metrov.

Chladné ráno dopĺňa hustá hmla, ktorá pohltila cestu do pekla. Inak sa súčasný Bachmut ani nazvať nedá. Sedím vo vojenskom aute s dvomi ukrajinskými vojakmi. Betónová cesta je poškodená od tankových pásov, počujem mohutný valivý zvuk našich kolies. Hoci je vonku mráz, okná máme spustené. „Darmo, že je hmla, Rusom je to jedno. Skrátka zavrú oči a strieľajú naslepo. Ich cieľom je trafiť túto cestu, pretože je to dôležitá zásobovacia tepna. Musíme mať preto otvorené okno, aby sme počuli, keď niečo spadne,“ vraví šofér Mykola.

Zapaľuje si pritom jednu cigaretu od druhej. Na palubnej doske sa popritom váľa granát. Moju zahľadenosť do hmly náhle vyruší hlasný výbuch mínometného granátu. „To bolo neďaleko nás,“ konštatuje Mykola a ešte viac zrýchľuje.

 

Hmlistá cesta do Bachmutu. Cesta je pravidelne ostreľovaná, ide totiž o dôležitú zásobovaciu tepnu.
Hmlistá cesta do Bachmutu. Cesta je pravidelne ostreľovaná, ide totiž o dôležitú zásobovaciu tepnu. Zdroj: REFRESHER/Ivan Koribanič
Pred cestou do Bachmutu som strávil necelých 24 hodín pred autoservisom v Konstantinivke, ktorá je od Bachmutu vzdialená 20 kilometrov. O chlapcovi, ktorý chcel heslá na prostitútky, či o sučke Dáške, ktorá si s piatimi vojakmi odskočila na infúzie, si môžeš prečítať tu. Dianiu na Ukrajine sa v Refresheri venujeme od prvého dňa vojny. Ani desať mesiacov od vypuknutia konfliktu nám nie je táto téma ľahostajná. Pravidelne ti priamo z frontov prinášame rôzne reportáže. Pozreli sme sa na nulovú líniu, rozprávali sme sa s českým paramedikom na Ukrajine a s vojakmi sme preskúmali čerstvo oslobodené dediny. Ak sa ti tento článok bude páčiť, pridaj sa do klubu REFRESHER+. Nielenže podporíš kvalitnú tvorbu, ale získaš aj neobmedzený prístup k prémiovému obsahu.

Predierame sa ulicami zničeného Bachmutu, ktoré skôr pripomínajú mesto duchov. No nie je to celkom tak. Miestni obyvatelia sa zhromažďujú na jednom z námestí, kde si rozkladajú rôzne veci a obchodujú medzi sebou. Mykola sa medzitým drží v úzkych vyjazdených koľajniciach. Všade navôkol sú trosky a úlomky z rakiet.

Za čo vlastne bojujem?

„Pred vojnou tu žilo vyše 70-tisíc ľudí, teraz tu zostalo okolo 7-tisíc,“ vysvetľuje mi Vlad, druhý vojak, s ktorým sa veziem. „Asi nemajú kam utiecť, že?“ Pýtam sa ich. „Časť z nich áno, no väčšina je proruská. Skrátka čakajú na Rusov. A potom tu sú aj rôzni narkomani. Týmto ľuďom je všetko jedno,“ vraví Vlad. Ďalej dodáva, že im často pomáhajú, snažia sa ich presviedčať, aby mesto opustili, no medziľudské vzťahy sú na bode mrazu. „Niežeby sme nechceli, no z ich strany je to bez záujmu,“ konštatuje Mykola a smutne si povzdychne. „Človek si potom musí ťažšie hľadať motiváciu a odpoveď na otázku Za čo vlastne bojujem?“

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 127624 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aká je v Bachmute situácia s obyvateľmi.
  • Ako to vyzerá vo vojenskom bunkri, ktorý je od Rusov vzdialený dva kilometre.
  • Prečo v Bachmute pracujú smetiari.
  • Ako to vyzerá v jedinej bachmutskej nemocnici.
  • Aké názory majú miestni obyvatelia na vojnu.
  • Čo ľuďom najviac chýba.
Domov
Zdieľať
Diskusia