Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič
21. decembra 2022, 16:30
Čas čítania 6:51

Strávili sme noc neďaleko Bachmutu: Heslo na prostitútky, perníky, núdzový dojazd na disku a hlavná tepna do pekla

Kategória:
Refresher
Uložiť Uložené

Za necelých 24 hodín, ktoré som strávil čakajúc na vojakov, ktorí ma mali odniesť do Bachmutu, stihli Rusi zbombardovať čerpaciu stanicu, chlapec si odskočil za prostitútkami a sučka Dáška na infúzie.

Som dohodnutý s vojakmi. Majú ma previesť do Bachmutu. Do mesta, ktoré je peklom na zemi. Do mesta, kde ukrajinská armáda zvádza proti ruskej tie najťažšie boje. Stretávací bod je stanovený v meste Konstantinivka pri miestnom autoservise. Ten leží pri východe z mesta a do Bachmutu je to približne 20 kilometrov. Máme sa stretnúť na druhý deň ráno o 9.00 h.

22:43 – Vchádzam do Konstantinivky. Celé mesto je zahltené totálnou tmou. Len sem-tam vidno z bytov svetlo. Okrem toho funguje z nepochopiteľného dôvodu aj azda jediný semafor v meste. Hoci takmer nič nevidím a diery na ceste sú horšie než kdekoľvek inde, som rád, že som tu.

Totiž na vojenskom blokposte pred mestom ma už nechceli pustiť ďalej. Od 22.00 platí komandantský čas. Správne by som na blokposte mal stáť až do piatej rána. Po krátkom rozhovore ma našťastie púšťajú ďalej. K autoservisu mi podľa navigácie zostáva posledných 500 metrov. Po pravej strane je čerpacia stanica OKKO. Mädlím si ruky, sľubujem si, že sem ráno prídem. Majú tu výbornú kávu. Chvíľu zvažujem, že noc prečkám tu, hoci je zatvorená. Nakoniec sa rozhodujem pre autoservis.

Autoservis pri východe z Konstantinivky do Bachmutu.
Autoservis pri východe z Konstantinivky do Bachmutu. Zdroj: REFRESHER/Ivan Koribanič

22:59 – V dodávke prehadzujem všetku humanitárnu pomoc na pravú stranu. Na tú ľavú si chcem ľahnúť. Neďaleko mňa je rozmiestnená ukrajinská artiléria. Tá v kuse strieľa na ruské pozície. Našťastie som sa od začiatku vojny už naučil rozoznávať, čo letí odo mňa preč a čo letí ku mne. Som preto pokojný. Po krajnici priľahlej cesty sa slimačím tempom vlečie akési auto. Zastavuje, vypína motor. Po chvíli opäť štartuje a pohne sa vpred. Som z toho znepokojený, široko-ďaleko sme jediní ľudia. Po chvíli zachádza za roh, odľahlo mi. 

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

23:13 – Dolaďujem si svoje miestečko, spacák je už rozložený. Vychádzam na cestu. Stojím a pozerám na „svetelnú šou“ nad Bachmutom. V tom mnou otriasol obrovský výbuch. Takmer som spadol na zem. V ušiach mám zaľahnuté. Navôkol všade tma, nedokážem rýchlo určiť miesto výbuchu. Oblohou medzitým svištia ďalšie ruské rakety. Ulicami znie hromadný psí štekot.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 127410 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo všetko sa stalo počas noci.
  • Ako reportér Refresheru čakal na ukrajinských vojakov.
  • Ako si od neho Ukrajinec pýtal heslá, aby mohol ísť za prostitútkami.
  • Aká technika sa presúva do Bachmutu.
Domov
Zdieľať
Diskusia