Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič
4. novembra 2022 o 14:30
Čas čítania 10:16

Prechádzal som sa dedinami, ktoré Ukrajinci čerstvo oslobodili od ruskej okupácie. Všade ležali opustené zbrane a tanky (Reportáž)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Prechádzal som sa dedinami, ktoré Ukrajinci čerstvo oslobodili od ruskej okupácie. Všade ležali opustené zbrane a tanky (Reportáž)
Zdroj: REFRESHER/Ivan Koribanič

Za 17 dní som prešiel spolu s českým dobrovoľníkom Peťom 6-tisíc kilometrov po Ukrajine. Vydali sme sa naprieč čerstvo oslobodeným územím, mestami ako Izium či Lyman.

„Načo to tam nosíte? Keby ste sa radšej otočili a odniesli to na Slovensko, tam, kde to naozaj treba. Ukrajinci tú vojnu aj tak iba naťahujú,“ vraví mi slovenský policajt na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom. Radšej si zahryznem do jazyka, chcem sa totiž vyhnúť rektálnej kontrole z pomsty.

Sadám do mercedesu, ktorý je plne naložený humanitárnou pomocou a dronmi. Ako auto, tak aj veci máme za úlohu odniesť vojakom na front. Prvé dni trávim v Zakarpatsku. Tu strieborný mercedes striekame na maskovací vzor. Auto sa totiž nesmie lesknúť, v opačnom prípade by ho jednoduchšie zameral ruský dron.

Vyrážam smer Charkov. Cesta je dlhá, upršaná. Pripadá mi to, akoby sme tie mraky ťahali so sebou. Smejem sa, že za to môže ten „zlý Západ“. Keď tam dorazíme, na benzínke už čaká špeciálna ukrajinská odmínovacia jednotka. Tí si prišli vyzdvihnúť humanitárnu pomoc.

Sú to vysmiati chlapi. Po chvíli začínajú rozprávať o svojej práci. „Bolo obdobie, keď počas šiestich dní zomreli následkom výbuchu míny šiesti naši ľudia,“ vraví jeden z nich. Dopĺňa, že ak by teraz skončila vojna, tak iba v Charkovskej oblasti je práce, čo sa odmínovavania týka, na desať rokov. Pre lepšiu predstavu, odmínovať a skontrolovať plochu s veľkosťou čerpacej stanice im zaberie päť hodín.

Naberám smer Barvinkove. Na vojenské blokposty som už zvyknutý. No po ceste naše auto zastavujú „detskí vojaci“ na svojom improvizovanom blokposte. Okamžite mi to vyčaruje úsmev na tvári.

16. októbra 2024 o 11:00 Čas čítania 2:13 Aupark čoskoro otvorí nové priestory. Môžeš sa tešiť na zľavy do 50 % a najväčšiu Zaru na Slovensku Aupark čoskoro otvorí nové priestory. Môžeš sa tešiť na zľavy do 50 % a najväčšiu Zaru na Slovensku

„Dobrý deň, vaše dokumenty,“ vraví chlapec s kuklou na hlave a detským samopalom v ruke. Evidentne sa hanbia. Kdesi v aute leží ešte jedna čokoládová tyčinka. Podávam mu ju a chlapec nám dáva „zelenú“. 

Po lícach sa vojakovi valili slzy

V noci prichádzam do Barvinkova. Ide o mestečko, ktoré je od Iziumu vzdialené 47 kilometrov južne. Práve Barvinkove slúžilo vojakom počas 6 mesiacov ako 3. línia. Boje sa sústreďovali okolo neďalekej dedinky Virnopilľa. Na tomto fronte bojovali najmä vojaci z Karpatskej Siče, čo je 49. brigáda spadajúca pod ZSU (Ozbrojené sily Ukrajiny).

V tejto brigáde slúži aj viacero Čechov a jeden Slovák. Po príchode do improvizovanej nemocnice v bývalej škôlke vidím, ako v kuchynke sedí Čech Martin. Zatiaľ čo si z auta vykladám svoje veci a prenášam ich dovnútra, viackrát prechádzam okolo neho.

On iba bezprizorne sedí, do reči mu príliš nie je. Vravím si, okej, veď je už skoro polnoc, asi je len unavený. Jeho stavu po chvíli rozumiem. Sedíme spolu pri stole a zatiaľ čo hladný hltám geniálne zemiaky s mäsovou omáčkou, Martin začína rozprávať.

 

„Včera sme mali akciu. V jednej dedinke sme mali zničiť ruské nákladné auto plné vojakov. Bolo nás pätnásť. S kamošom sme si povedali, že to zvládneme. Vyložili nás ďalej od domov, delilo nás od nich pole. Ja som mal v ruke Matador (protitanková zbraň, pozn. red). Bol som prvý, ostatní ma kryli. Plazili sme sa po poli, keď z domov pred nami vyletel dron,“ vraví Martin. Zovrelo mi hrdlo, pretože tuším, že toto happy end nebude. Netrvá dlho a Martinovi sa po lícach valia slzy.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vyzerajú bývalé ukrajinské pozície a čo všetko tam môžeš stále nájsť.
  • Prečo si nesmieš sadnúť do ruského tanku.
  • Prečo musíš mať aj 50 kilometrov od frontu lekárničku stále pri sebe.
  • Ako vyzerá práca HIMARS-ov.
  • Aké sú bezprostredné výpovode obyvateľov Iziumu po oslobodení.
  • Ako vyzerá ukrajinský „streetart“ počas vojny.
  • Prečo sa nechodí za krajnicu.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 122907 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk alebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia