Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. decembra 2022, 10:00
Čas čítania 0:12
Denisa Šútorová

KVÍZ: Ako dobre poznáš ikonické vianočné rozprávky? Ak ich máš napozerané, správne odpovieš na všetko

KVÍZ: Ako dobre poznáš ikonické vianočné rozprávky? Ak ich máš napozerané, správne odpovieš na všetko
Zdroj: Universal Pictures US
FILMY A SERIÁLY KVÍZ VIANOCE
Uložiť Uložené

Na mnohých z nich sme vyrastali, bez niektorých si nevieme predstaviť Vianoce. Tento kvíz otestuje, ako dobre poznáš vianočné rozprávky, ich dej aj postavy.

Bez rozprávok si nevieme predstaviť detstvo a mnohí z nás ani Vianoce. Teplé ponožky a čaj, nekonečné prejedanie sa, rodina pokope a vtipné komentáre na adresu amerického humoru. Rozprávkové filmy, či už tie z našej slovenskej klenotnice, alebo z tej zahraničnej, majú schopnosť roztopiť aj toho najväčšieho tvrďasa a uštedriť mu emočnú lekciu. Rozprávajú príbehy.

Kvíz
KVÍZ: Poznáš vianočné rozprávky?
Akú národnosť mala herečka stvárňujúca Jakubiskovu Perinbabu?
Zdroj: Slovenská filmová tvorba Bratislava, Omnia Film München
110
Akú národnosť mala herečka stvárňujúca Jakubiskovu Perinbabu?
Slovenskú
Poľskú
Taliansku
Nemeckú
Vysvetlenie
Postavu Perinbaby v rovnomennej rozprávke, ktorú Juraj Jakubisko natočil v roku 1985, stvárnila talianska herečka Giulietta Masina. Málokto vie, že Masina bola manželkou a zároveň múzou jedného z najznámejších svetových režisérov Federica Felliniho. Sama sa však do histórie zapísala ako jedna z najpopulárnejších talianskych hviezd. Okrem Perinbaby ju môžeš vidieť vo Felliniho oscarovej dráme Cesta (La Strada), vo filme Paisan, ale aj v komédii Ginger & Fred. Herečka má na zozname aj dve nominácie na cenu BAFTA v kategórii najlepšia zahraničná herečka.
Koľko súrodencov mal Kevin McCallister vo filme Sám doma?
Zdroj: Distributed by: 20th Century Studios, 20th Century Studios Home Entertainment, FilmFlex
210
Koľko súrodencov mal Kevin McCallister vo filme Sám doma?
Iba jedného (brata Buzza, ktorý Kevinovi znepríjemňoval život)
Dvoch
Troch
Štyroch
Vysvetlenie
V dome a rodine McCallisterovcov vládol vždy chaos a verným fanúšikom netreba pripomínať, že najmä na Vianoce. Bláznivé sesternice a bratranci, lakomý strýko Frank, ktorý nikdy neplatí, a, samozrejme, obľúbený Buzz, ktorý Kevinovi znepríjemňuje život a kradne syrovú pizzu. V takejto zostave je takmer nemožné zapamätať si, kto je v rodine kto. Ak si tento film videl už niekoľkokrát a rád si ho pozrieš každé Vianoce (alebo aspoň každé druhé ), možno tvojmu pozornému oku neuniklo, že Kevin (Macaulay Culkin) mal spolu štyroch starších súrodencov: spomínaného Buzza, sestry Megan, Linnie a brata Jeffa. Aj preto sa Peter a Kate McCallisterovci zrejme nikdy nedostanú na zoznam tých najvzornejších rodičov. Okrem Kevina, ktorého vždy a všade zabudli, mali na starosti aj ďalších potomkov.
Aké šaty si Popoluška vytiahla z druhého orieška?
Zdroj: Bontonfilm
310
Aké šaty si Popoluška vytiahla z druhého orieška?
Neboli to šaty. V druhom oriešku si Popoluška našla iba luk a šípy.
Ružové šaty so závojom, v ktorých na plese tancovala s princom.
Bledomodré šaty so závojom, v ktorých na plese tancovala s princom.
Svadobné šaty.
Vysvetlenie
V druhom oriešku sa skrývali ružové plesové šaty so závojom, v ktorých sa Popoluška (Libuše Šafránková) dostala na ples. Pred viac ako ôsmimi rokmi bola kópia týchto konkrétnych šiat súčasťou výstavy inšpirovanej filmom, ktorá sa konala na saskom zámku Moritzburg. Vzácny model však odtiaľ ukradli neznámi páchatelia. Príbeh, ako to pri rozprávkach väčšinou býva, mal šťastný koniec. Potom ako si šaty zlodeji vyskúšali (podľa polície boli viacerí), ich v špinavom balíku vrátili naspäť.
Ktorý herec stvárnil Grincha – najznámejšieho hejtera vianočných sviatkov?
Zdroj: Illumination, Universal Pictures
410
Ktorý herec stvárnil Grincha – najznámejšieho hejtera vianočných sviatkov?
Adam Sandler
Jim Carrey
Owen Wilson
Eddie Murphy
Vysvetlenie
Žil ďaleko od ľudí vo svojej jaskyni a hejtoval Vianoce viac ako čokoľvek iné na svete. Za zeleným telom, šialeným výrazom a zlomyseľnosťou sa neskrýva nik iný ako majster komédie Jim Carrey so svojou nenapodobiteľnou mimikou. Okrem psíka Maxa si po jeho boku zahrala aj rozkošná Taylor Momsen, ktorú dnes môžeš poznať zo skupiny Pretty Reckless a zo seriálu Gossip girl. Momsen stvárnila rolu rozkošnej šesťročnej Cindy Lou Who, ktorá sa v Grinchovi snažila prebudiť jeho dobrú stránku.
Vieš, o ktorú rozprávkovú postavu ide?
Zdroj: Refresher
510
Vieš, o ktorú rozprávkovú postavu ide?
Sob Sven z rozprávky Ľadové kráľovstvo
Jack Frost z filmu Santa Claus
Peter Pan
Snehuliak Olaf z filmu Ľadové kráľovstvo
Vysvetlenie
V 53. animovanom filme od Walta Disneyho je v rozprávke Ľadové kráľovstvo (2013) predstavená postava snehuliaka Olafa, ktorého vďaka magickým schopnostiam stvorila princezná Elsa. Olaf ťa bude počas celého animáka rozosmievať a vďaka obetavej povahe aj dojímať k slzám.
Ktorá princezná sa schovávala do myšieho kožúška?
Zdroj: Filmové štúdio Barrandov
610
Ktorá princezná sa schovávala do myšieho kožúška?
Princezná Anna z rozprávky Kráľ Drozdia brada
Lada (Princezná so zlatou hviezdou)
Pyšná princezná Krasomila
Maruška z rozprávky Soľ nad zlato
Vysvetlenie
Myší kožúšok patril princezne Lade, ktorej čelo krášlila neprehliadnuteľná zlatá hviezda. Potom ako sa o jej ruku začal uchádzať zlomyseľný kráľ Kazisvet, sa Lada rozhodne utiecť. Ako prestrojenie v kuchyni kráľa Radovana, kde začne pracovať, jej slúži práve myší kožuštek. Vďaka nemu sa jej aspoň nachvíľu darí schovávať nielen pôvod, ale aj zlatú hviezdu.
Vieš, z ktorého vianočného filmu pochádza táto fotka?
Zdroj: Walt Disney Pictures Hollywood Pictures Outlaw Productions
710
Vieš, z ktorého vianočného filmu pochádza táto fotka?
Vianočná koleda (A Christmas Carol)
Ako vytrhnúť veľrybe stoličku
Polárny expres
Santa Claus
Vysvetlenie
Na fotografii z amerického filmu Santa Claus sa nachádza Scott Calvin (Tim Allen) so svojím synom Charliem (Eric Lloyd), ktorí na Štedrý deň vidia, ako Santa Claus padne z ich strechy a zázračne zmizne. Scott si oblieka Santovo oblečenie, vďaka čomu na seba preberá jeho identitu aj povinnosti. Spolu s Charliem sa zoznamujú so sobmi a severným pólom a hľadajú spôsob, ako rozniesť všetky darčeky.
Z ktorej vianočnej rozprávky pochádza táto legendárna hláška?
Zdroj: Refresher
810
Z ktorej vianočnej rozprávky pochádza táto legendárna hláška?
Princezná a žobrák
Grinch
Mrázik
Ľadové kráľovstvo
Vysvetlenie
Azda najznámejšia a najpoužívanejšia hláška vianočných rozprávok pochádza z legendárneho ruského filmu Mrázik, natočeného v roku 1964. Odznieva práve v scéne, keď Marfuša s červenými lícami, pojedajúc jablko pod jedličkou a dúfajúc, že nájde ženícha, stretáva práve Mrázika. Keď sa jej spýta: „Je ti teplo dievčatko?“, Marfuša vrhne nechápavý pohľad, ktorého sa zľakne aj samotný Mrázik, a odpovedá: „A čo ti šije? Hlupák starý.“ Zaujímavým faktom z natáčania je, že Marfuša v skutočnosti hltala cibuľu. Aj táto rekvizita sa použila v rámci šetrenia pri natáčaní, ktoré extrémne predražilo cestovanie za polárny kruh. V Rusku prekvapivo v danú zimu vôbec nenasnežilo.
V ktorej rozprávke sú hlavnými postavami Gerda a Kai?
Zdroj: Matthew O’Connor Michael O’Connor Pascal Verschooris
910
V ktorej rozprávke sú hlavnými postavami Gerda a Kai?
Luskáčik
Snehová kráľovná
Cisárov pekár a pekárov cisár
Anastasia
Vysvetlenie
Vo filmovom spracovaní režiséra Davida Wua sa Gerda vydáva na nebezpečnú cestu, aby zachránila svojho priateľa Kaia, ktorého uniesla Snehová kráľovná. Črepy skla z rozbitého zrkadla zlého démona spôsobia, že Kai stratí pamäť a odíde so Snehovou kráľovnou, do ktorej sa zamiluje. Gerda sa na ceste za záchranou Kaia stretáva s kráľovnami jari, leta aj jesene a nakoniec sa dostáva aj k tej snehovej, čím riskuje vlastný život. Rozprávka Snehová kráľovná vznikla na námet literárnej verzie Hansa Christiana Andersena v roku 1844.
Ktorý animovaný vianočný film bol nominovaný na Oscara?
Zdroj: Academy Award
1010
Ktorý animovaný vianočný film bol nominovaný na Oscara?
Sám doma
Ľadové kráľovstvo
Klaus
Perinbaba
Vysvetlenie
Klaus je španielsko-americký animovaný vianočný film z roku 2019, ktorý napísal a režíroval Sergio Pablos a ktorý bol distribuovaný Netflixom. Film získal uznanie kritikov za svoju animáciu, príbeh a vokálne výkony a vyslúžil si nomináciu za najlepší animovaný hraný film na 92. udeľovaní Oscarov, čím sa stal prvým nominovaným animovaným filmom od Netflixu. Klaus je príbehom sebeckého poštára a samotárskeho tvorcu hračiek, ktorých neočakávané priateľstvo prináša radosť do chladného temného mesta, ktoré to zúfalo potrebuje.
Vyhodnotiť kvíz
Domov
Zdieľať
Diskusia