Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Eduard Starkbauer TASR
26. novembra 2022, 17:36
Čas čítania 1:01

Najšikovnejší slovenskí maturanti začnú dostávať 300 € mesačne. Vysoké školy im budú vyplácať špeciálne motivačné štúdiá

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Výber štipendistov ukončilo ministerstvo školstva minulý týždeň a všetci uchádzači by už mali poznať odpoveď na svoju žiadosť.

Niektorí slovenskí vysokoškoláci by sa už čoskoro mali dočkať dlhoočakávaných motivačných štipendií. Štát im sľubuje odmenu až do výšky 300 eur mesačne.

Najúspešnejším maturantom ich ministerstvo školstva prisľúbilo už v máji, ale podľa jeho tajomníka Michala Fedáka prišlo k oneskoreniu pre procesné a plánovacie komplikácie.

„Mrzí nás, že napriek pôvodným plánom došlo k omeškaniu pri vyhodnotení prvej výzvy tejto schémy. Uvedomujeme si však, že išlo o novú a na Slovensku unikátnu schému, pri ktorej bolo očakávanie na čo najrýchlejšie spustenie vo veľmi krátkom čase na prípravu,“ povedal Fedák.

Najtalentovanejší absolventi stredných škôl, ktorí zostali študovať na slovenskej vysokej škole a neodišli za štúdiom do zahraničia, by mali takto za tri roky štúdia získať z Plánu obnovy a odolnosti SR 9-tisíc eur.

Univerzita Komenského.
Univerzita Komenského. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Peniaze bude posielať priamo školaŠtipendiá im má vyplácať priamo vysoká škola vo výške 300 eur mesačne. Zároveň tá vysoká škola, pre ktorú sa talentovaný študent rozhodne, dostane navyše 200 eur mesačne. Tieto peniaze budú určené na systematickú prácu so šikovnými študentmi. 

14. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 4:11 KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje?

Okrem najtalentovanejších maturantov, ktorí si na svoje štúdiá vybrali slovenskú vysokú školu, je výzva určená aj na podporu štúdia mladých ľudí so sociálnym znevýhodnením.

Výber štipendistov ukončilo ministerstvo školstva minulý týždeň a dnes by už všetci uchádzači mali poznať odpoveď na svoju žiadosť. V najbližšom čase dôjde k podpisom zmlúv s vysokými školami, ktoré následne vyplatia štipendiá svojim študentom podľa výsledku výberu.

Študenti dostanú peniaze zo štipendia aj spätne. „Toto neplánované oneskorenie nebude mať vplyv na výšku štipendií a štipendisti, ak sú študentmi slovenskej vysokej školy, neprídu o žiadne pridelené prostriedky,“ upokojuje Fedák z ministerstva.

Domov
Zdieľať
Diskusia