Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Viktor Kniš
25. novembra 2022, 11:04
Čas čítania 2:05

AKTUÁLNE: Prípad Lučanský definitívne uzavreli

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Milan Lučanský spáchal samovraždu. Trestné stíhanie zastavili.

Prokuratúra dnes definitívne ukončila vyšetrovanie samovraždy Milana Lučanského. Ešte v lete 2022 prípad uzavrel Úrad inšpekčnej služby, ktorý sa stotožnil s verziou, že v prípade exšéfa polície došlo k smrti tak, ako skonštatovala komisia ministerstva spravodlivosti. S týmito závermi teraz súhlasí aj Krajská prokuratúra v Prešove, informovali tvnoviny.sk.

4. januára 2021, 9:00 Čas čítania 4:29 Elitný exvyšetrovateľ Šátek o Lučanskom: Kolíkovej komisiu považujem za neštandardnú, zbytočnú a jej závery za irelevantné Elitný exvyšetrovateľ Šátek o Lučanskom: Kolíkovej komisiu považujem za neštandardnú, zbytočnú a jej závery za irelevantné

Vyšetrovanie trvalo takmer dva roky, počas ktorých realizovali aj rekonštrukciu prípadu, na ktorej sa osobne zúčastnil generálny prokurátor Maroš Žilinka. 

Prípad využili na politický boj viacerí politici. Ešte krátko po udalosti vytvorila vtedajšia ministerka spravodlivosti politicko-odbornú komisiu, ktorá v spolupráci s orgánmi činnými v trestnom konaní a samotným väzobným zariadením v Prešove konštatovala, že Lučanského smrť nezavinila iná osoba. 

Milan Lučanský.
Milan Lučanský. Zdroj: TASR

Ako politici zneužívali Lučanského samovraždu

Smrť obvineného bývalého policajného prezidenta využívali na politický boj viacerí zástupcovia opozičných strán, ktorí tvrdili, že Lučanského vo väzbe umučili. Najmä členovia strany Smer-SD na čele s Robertom Ficom a Robertom Kaliňákom dlhodobo tvrdili, že za smrť policajného exprezidenta môže vláda na čele s Igorom Matovičom. Chce, aby za ňu niesli zodpovednosť. 

Lučanského meno však skloňovali v jeho prítomnosti na chate pri Nitre, kde sa bývalý minister vnútra Robert Kaliňák stretával s oligarchom Miroslavom Bödörom, Robertom Ficom a advokátmi obvinených v kauze Očistec. Keď sa Robert Kaliňák pripravoval na výsluch v kauze Očistec, syn Tibora Gašpara navrhol verziu, že nomináciu Ľudovíta Makóa na šéfa kriminálneho úradu hodia na zosnulého Lučanského.

„Dnes je najlepšie povedať, že s tou nomináciou prišiel Lučanský, ktorý to už nevyvráti ani nepotvrdí, a otec (Tibor Gašpar, pozn. redakcie) s Norom (Bödörom) v podstate len sprostredkovali to stretnutie s Imreczem. Pretože Noro Makóa poznal z toho súkromného sektora, otec zase poznal Imreczeho, prebehlo stretnutie, kde ho zoznámili s Makóom, a už si Makó išiel svojou cestou,“ hovorí vo videu Gašpar mladší. 

Lučanského samovražda bola obľúbenou témou aj medzi dezinformátormi, ktorých v komisii Márie Kolíkovej reprezentoval odsúdený extrémista Marian Kotleba. Ten si v prešovskej väznici vyskúšal rekonštrukciu na vlastnej koži, keď sa na 15 sekúnd zavesil na teplákovú bundu pod krkom

Ministerstvo spravodlivosti komunikovalo tému transparentne a zverejnilo aj dokumenty, ktoré zaznamenávajú, čo sa dialo dni a týždne pred smrťou Lučanského vo väzbe. V apríli 2021 zverejnili aj kompletné zistenia komisie, ktorá však nemala k dispozícii lekárske záznamy, pretože ich Lučanského rodina odmietla sprístupniť. S týmito záznamami pracovali len OČTK. 

Lučanský
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Proti Lučanskému vypovedali viacerí

Milana Lučanského zadržali v rámci akcie Judáš na konci roka 2020. Obvinený bol z prijímania úplatkov, ktorých výška mohla prekročiť hodnotu 510-tisíc eur. Vypovedali proti nemu podnikateľ blízky tajnej službe František Böhm, ale aj bývalý policajný funkcionár Norbert Paksi.

Proti Milanovi Lučanskému vypovedal aj bývalý šéf finančnej jednotky NAKA Bernard Slobodník, ktorý tvrdí, že bol súčasťou organizovanej skupiny N. Bödöra. Jeho výpoveď sa týkala kauzy Eco Invest, ktorá súvisí s ružomberskými papierňami patriacimi finančníkovi Milanovi Fiľovi.

Milan Lučanský mal podľa Bernarda Slobodníka prsty údajne aj v kauze Batoh z roku 2017. Bývalý námestník SIS Boris Beňa tvrdí, že Milan Lučanský varoval oligarchu Kvietika, že na ňom pracuje polícia.

Novinári neskôr vystopovali 116 miliónov eur tečúcich cez Slovensko do Číny. František Böhm podľa investigatívnych novinárov z ICJK v tejto súvislosti svedčil aj proti Milanovi Lučanskému, ktorý sa vraj sťažoval, že úplatky chodili v 5- a 10-eurových bankovkách.

Domov
Zdieľať
Diskusia