Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. novembra 2022, 15:33
Čas čítania 0:52
Peter Vnuk

Prvá krajina sa chce úplne presťahovať do metavesmíru. Obyvatelia sa boja, že ich ostrov pohltí oceán

TECH DIGITALIZÁCIA KLIMATICKÁ ZMENA KLIMATICKÝ SAMIT MARK ZUCKERBERG METAVERZUM MORIA A OCEÁNY
Uložiť Uložené

Ostrovný štát Tuvalu v Tichom oceáne sa cíti existenčne ohrozený. Jeho vláda plánuje vytvoriť digitálnu kópiu v metaverze.

Na konferencii o zmene klimatických podmienok COP27 minister spravodlivosti, komunikácie a zahraničných vecí Tuvalu Simon Kofe povedal, že je načase hľadať alternatívne riešenia vhodné pre jeho krajinu.

Aby Tuvalu prežilo neustále zvyšovanie hladiny oceánov, chce sa presťahovať do virtuálneho sveta, ktorý popularizuje aj Mark Zuckerberg a jeho firma Meta.

Odporúčané
Zuckerberg predstavil drahý VR headset. Pohltí metavesmír čierna diera? Zuckerberg predstavil drahý VR headset. Pohltí metavesmír čierna diera? 12. októbra 2022, 17:30

Tuvalu s 12-tisíc obyvateľmi by sa stalo prvou digitalizovanou krajinou na svete. Týmto spôsobom sa obyvatelia snažia zachovať unikátny vzhľad, tradície, jazyk, kultúru a celkovú identitu krajiny aj v časoch, keď tu už nebude. 

S. Kofe stojí vo videu pred replikou ostrova a zdôrazňuje: „Naša pôda, náš oceán a naša kultúra sú to najcennejšie, čo naši ľudia majú a aby sme ich udržali v bezpečí, nech sa vo fyzickom svete udeje čokoľvek, presunieme ich na cloud. Iba globálna snaha môže zabezpečiť, že sa Tuvalu navždy nepresťahuje do sveta online a v tom fyzickom neprestane navždy existovať.“

Minister na problém zvyšujúcej sa hladiny oceánov v dôsledku zvyšovania teplôt upozornil už minulý rok na konferencii COP26. Vyhlásil, že veľké a významné krajiny globálny problém neriešia alebo proti nemu robia málo, a tak musí jeho štát konať. Už teraz je počas prílivu 40 percent hlavného mesta pod vodou.

Tuvalu bude zrejme prvý štát kompletne v metaverze, no juhokórejský Soul a Barbados už pred rokom vyhlásili, že chcú v metavesmíre poskytovať administratívne a konzulárne služby.

Domov
Zdieľať
Diskusia