Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. novembra 2022, 10:30
Čas čítania 2:43
Kamila Šebestová

RECENZIA: Seriál The Playlist odhaľuje nepoznanú pravdu o gigantovi Spotify (Netflix)

FILMY A SERIÁLY FILMY A SERIÁLY NETFLIX NETFLIX SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY THE PLAYLIST
Uložiť Uložené

Miniséria The Playlist ukazuje začiatky služby Spotify. Každá epizóda je o inej osobnosti.

Všade, kam v súčasnosti ideš, vidíš mladých ľudí so slúchadlami na ušiach. Hudbu chcú mať poruke všade a stále. Podľa údajov spoločnosti Start.io na Slovensku Spotify využíva vyše 80 000 ľudí – väčšina z nich má 18 až 24 rokov.

Mnoho z nás si bez tejto aplikácie nevie predstaviť každodenný život – okrem počúvania hudby si na nej vieš vytvoriť zdieľané playlisty, vypočuť si podcasty či audioknihu. Vedel si však, že Spotify bojkotovali viacerí umelci ako Neil Young či Taylor Swift? Vo švédskom seriáli Playlist sa dozvieš o Spotify veci, ktoré si netušil. 

Z nenápadného IT-čkára sa stáva milionár 

Príbeh seriálu The Playlist sa začína obvyklým klišé – z nenápadného IT-čkára v pokrčenom tričku sa stáva milionár. Toto klišé sa však dá seriálu odpustiť, keďže sa zakladá na skutočnom príbehu otca Spotify Daniela Eka. 


V seriáli ho vykresľujú ako počítačového génia s ťažkou povahou, ktorý si tvrdo ide za svojím. Hoci Daniel nemá žiadne peniaze, dokáže predať svoj nápad za niekoľko miliónov. Začne spolupracovať s excentrickým podnikateľom Martinom Lorentzonom, ktorý mu pomôže financovať Spotify.

Odporúčané
Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur 23. apríla 2024, 14:30

V prvých dieloch Playlistu divák vidí, ako vznikol technologický startup a ako jeho tvorcovia presviedčali investorov a hudobné vydavateľstvá, aby so Spotify podpísali zmluvu. Neskôr vidíme, ako bohatstvo a vedenie firmy mení hlavnú postavu a ako sa z malého startupu stáva monopol, ktorý ovláda takmer polovicu hudobného priemyslu. 

Edvin Edre v role Daniela Ekka. Mohol si ho vidieť napríklad v seriáli Vikingovia.
Edvin Edre v role Daniela Ekka. Mohol si ho vidieť napríklad v seriáli Vikingovia. Zdroj: Netflix/The Playlist

Silné osobnosti 

Na švédskej minisérii je netradičné, že dejovú líniu založili najmä na jednotlivých postavách. Divák v každej epizóde sleduje inú postavu, ktorá ovplyvnila fungovanie firmy Spotify. Všetky sú veľmi silné osobnosti, každá má svoj príbeh a pozadie, ktoré vysvetľuje jej konanie.

Jedným z najzaujímavejších členov tímu je podnikateľ Martin Lorentzon v prevedení Christiana Hillborga. Jeho tvár ti môže byť povedomá zo seriálu The Last Kingdom, kde stvárnil Vikinga Erika. Hillborgov výkon je spolu s Edvinom Endrem (Daniel Ek) jedným z najlepších v seriáli. 

Martin Lorentzon je extrovertný podnikateľ, ktorý počas práce v Spotify zisťuje, že trpí poruchou pozornosti s hyperaktivitou (ADHD). Už ako dieťa sa nevedel zmestiť do kože a zdá sa, ako by tým dieťaťom zostal po celý život.

Odporúčané
Veľké porovnanie streamingových služieb: Netflix, HBO či Disney, čo sa oplatí najviac a čo je najlacnejšie? Veľké porovnanie streamingových služieb: Netflix, HBO či Disney, čo sa oplatí najviac a čo je najlacnejšie? 21. apríla 2024, 9:30

Martin v seriáli často skáče, tancuje a jeho zvláštne správanie možno pozorovať aj na mítingoch s podnikateľmi. Epizóda Partner, ktorá sleduje Martinov príbeh, má pekné posolstvo – Martin sa so svojou inakosťou stotožnil a má sa rád taký, aký je. 

Playlist, Spotify, hudba
Zdroj: Netflix/The Playlist

Ďalšia silná osobnosť je právnička Petra Hansson v prevedení herečky Gizem Erdogan. Niektorí by možno výkon Gizem označili za afektovanie až „prehrávanie“, no hodil sa k jej teatrálnej postave.

Prvky teatrálnosti využívajú tvorcovia seriálu v celej Petrinej epizóde – dej sa začína jej monológom v bodovom svetle. Je to zaujímavá postava, ktorú si divák začne počas seriálu obľubovať, až kým sa odrazu nestratí z dejovej línie. 

„Drsná" právnička Petra Hansson.
„Drsná" právnička Petra Hansson. Zdroj: Netflix/The Playlist

„Takto to nebolo.“

Režiséri seriálu využívajú techniku priameho rozprávania do kamery – v určitých momentoch sa postavy prihovárajú divákom. Môžeš si to spravidla všimnúť na začiatku či na konci epizódy, keď jedna z hlavných postáv povie: „Tak sa to nestalo.“ („That´s not how it happened.“) a divákovi počas epizódy porozpráva svoju verziu príbehu.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec 20. apríla 2024, 9:00

Rozprávanie do kamery môže divákom pripadať rušivé, no v prípade Playlistu to neprekážalo – práve naopak, napomohlo k dramatickosti seriálu, ktorý je v konečnom dôsledku predsa len žánrovo drámou.

Ak obľubuješ škandinávsku kinematografiu, budú sa ti páčiť typické tmavé farby a rýchly strih. Tvorcovia občas využívajú rôzne grafické prvky, ktoré však v niektorých scénach pôsobili rušivo a dodali seriálu naivný podtón.

 
Hoci bolo osviežujúce vidieť dej založený na jednotlivých postavách, dejová línia občas pôsobila trochu chaoticky – najmä skákanie v čase medzi epizódami. Herecké výkony boli v prípade hlavných postáv viac než dobré, no pri vedľajších postavách skôr priemerné. 

Na začiatku seriálu sme sa obávali, že je len pre technologických maniakov, no opak bol pravdou – tvorcovia priblížili divákovi IT témy ľudským jazykom.

Miniséria Playlist nás oboznámila s pozadím firmy Spotify aj s jej negatívnym vplyvom na hudobný priemysel a na životy umelcov. Zároveň však prináša inšpiratívny príbeh Daniela Eka, ktorý si od začiatku tvrdohlavo išiel za svojím. Seriálu udeľujeme 7 bodov z 10. 

Réžia: Hallgrim Haug, Per-Olav Sørensen
Scenár: Christian Spurrier
Žáner: životopisná dráma 
Dĺžka epizód: 46 až 56 minút
Herci: Edvin Endre, Gizem Erdogan, Christian Hillborg
Kde si film môžeš pozrieť: Netflix
Švédska miniséria The Playlist.
Švédska miniséria The Playlist. Zdroj: Netflix/The Playlist
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia