Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
10. novembra 2022, 9:30
Čas čítania 7:51

VYSVETĽUJEME: Koľko minie Slovensko na armádu, školstvo či zdravotníctvo v roku 2023? Takto je vyskladaný nový rozpočet

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podoba štátneho rozpočtu aktuálne vyvoláva viacero otázok. Tie najčastejšie sme položili Viktorovi Novysedlákovi, riaditeľovi Kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Ako ovplyvnila tvorbu slovenského rozpočtu Putinova vojenská agresia na Ukrajine, vysoká inflácia a koľko bude stáť Slovensko boj s energetickou krízou?

Najdiskutovanejšie otázky o návrhu rozpočtu na rok 2023 sme položili Viktorovi Novysedlákovi, ktorý šéfuje Kancelárii Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Na biznisovej podstránke Refresheru Disrupter pravidelne rozoberáme témy, ktoré sa týkajú aktuálneho ekonomického diania v našej krajine. Vysoké ceny energií netrápia len domácnosti, ale aj podnikateľský sektor. Staň sa členom klubu Refresher+ a dostaň sa k neobmedzenému obsahu.

 

1. Prečo bol aktuálny návrh rozpočtu označený za najhorší za posledné roky?Vnímam, že išlo o reakcie niektorých ľudí, ktorí sa nepozerali na rozpočet ako na celok, ale pozerali sa iba na jednotlivé oblasti. Príkladom je zdravotníctvo. Myslím, že najmä v dôsledku neho získal rozpočet takúto nálepku. Zdravotníctvo je pre výpovede lekárov vnímané citlivo. Na tomto príklade vidno, že nestačí iba definovať objem zdrojov v rozpočte, ale je dôležité návrh aj dobre odkomunikovať verejnosti.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Vo výsledku sa ukázalo, že v zdravotníctve zdroje boli, len boli na rôznych miestach v rozpočte. Čitateľ ich teda nevedel nájsť, a tak došlo k nedorozumeniam.

Z tohto pohľadu nemôžem povedať, že rozpočet je najhorší, ale finálny verdikt dáme až po dôslednom naštudovaní. Treba si však dávať pozor na transparentnosť, lebo rozpočet nie je samoúčelný, nie je to len dokument pre účtovníkov. Jeho cieľom je predstaviť občanom ciele vlády a to, ako ich chce dosiahnuť, čitateľ by to mal z komunikácie vlády pochopiť. 

Rozpočet si vyslúžil najväčšiu kritiku z radu zdravotníkov.
Rozpočet si vyslúžil najväčšiu kritiku z radu zdravotníkov. Zdroj: Ilustračná fotografia: TASR/AP

2. Počíta rozpočet aj so zvýšením platov pre zdravotníkov? 

Pri predkladaní návrhu rozpočtu do parlamentu by mal rozpočet obsahovať dosahy všetkej platnej legislatívy, alebo tej, ktorá nadobudne platnosť do konca roka.

Platí to aj v prípade platov zdravotníkov a podľa celkového objemu pre zdravotníctvo môžem povedať, že platy sú finančne kryté v rozpočte. Na druhej strane, či je dostatok zdrojov pre zdravotníctvo, aké by sme ideálne všetci chceli mať, to už je iná otázka. Na to rozpočet dobrú odpoveď nedáva.

3. Akú veľkú čiastku vyčlenil rozpočet na boj s energetickou krízou?

Vláda pri tejto téme celkovo komunikuje zhruba 5 miliárd eur. Komplikácia je v tom, že táto suma sa skladá z dvoch častí. 1,5 miliardy, ktorá pochádza z rozpočtu na rok 2022, a 3,5 miliardy z roku 2023.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 123910 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko bude stáť prorodinný balík a akú veľkú časť z rozpočtu tvorí?
  • Počíta rozpočet so zvýšenými výdavkami na zbrojenie kvôli aktuálnej bezpečnostnej situácii?
  • Ktoré položky sa v rozpočte navyšovali v porovnaní s minulým rokom najviac?
  • Aké zmeny rozpočtu by pomohli ekonomike?
  • Ako by ovplyvnilo eventuálne prijatie stavu klimatickej núdze zostavovanie štátneho rozpočtu?
Domov
Zdieľať
Diskusia