Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tímea Krauszová
23. októbra 2022, 13:08
Čas čítania 2:18

Igor Matovič hovorí, že Slovensko nie je homofóbne. Výzva EÚ o ochrane LGBT+ je vraj nadpráca podpredsedu EP Michala Šimečku

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Igor Matovič v relácii O 5 minút 12 hovoril o svojom pohľade na nenávisť, ktorej čelia LGBT+ ľudia.

V politickej diskusii O 5 minút 12 minister financií Igor Matovič v úvode relácie na margo dvojnásobnej vraždy dvoch queer ľudí v Bratislave povedal, že Slovensko nie je homofóbna krajina. Vraví, že „psychopati sa nájdu kdekoľvek“, a vraždy prirovnal k útoku v nórskom gay bare, kde podľa slov ministra taktiež konal „psychopat“. Dodal, že výzva Európskeho parlamentu adresovaná našej krajine bola akási nadpráca podpredsedu európskeho parlamentu Michala Šimečku.

Ten na proteste proti nenávisti v Bratislave povedal, že Slovensko musí skoncovať s prejavmi nenávisti voči dúhovej komunite aj oficiálne. Myslel tým postihovanie ľudí, ktorí túto nenávisť šíria. „Slovensko nezostane čiernou dierou na mape Európy, na mape, ktorá je dúhová,“ povedal a dodal, že mnohé členské štáty EÚ už pristúpili k zvýšenej ochrane práv a najmä k rozšíreniu práv LGBT+ ľudí.

Pašovanie queer manželstva?

Európsky parlament vyzval slovenskú vládu, aby urobila pokrok pri ochrane LGBTIQ+ komunity. Z Európskej únie volajú po zastavení nenávisti, ktorá za uplynulé obdobie polarizuje slovenskú spoločnosť. Vyvrcholením nenávisti bol teroristický útok pred bratislavským podnikom Tepláreň. Po streľbe tam zahynuli Matúš Horváth a Juraj Vankulič.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Marián Viskupič v diskusii skritizoval Matovičov status, v ktorom napísal, že je „hetero“. Matovič v diskusii zopakoval, že podľa neho je otcom len muž a matkou len žena. Vraví, že po jeho „priznaní“, že je heterosexuálne orientovaný, sa stal terčom nechutných útokov online a že aj tieto hejty ukazujú, že aj heterosexuálne orientovaní ľudia sa majú prečo báť „priznať sa“ k svojej orientácii.

Matovič sa bránil tým, že on len reagoval na výzvu moderátora TA3 politikom, aby sa prihlásili k svojej orientácii. Ministra financií sa Viskupič opýtal, či je jeho „coming out“ porovnateľný s coming outom moderátora TA3 Rastislava Ilieva„Vy chcete zo Slovenska urobiť krajinu, v ktorej sa heterosexuál bude hanbiť za to, že je heterosexuál,“ oponoval mu Matovič. „Nechcem, aby ste hetero zatlačili do chlieva, aby sa tam hanbili za to, akí sú,“ vyhlásil. Vraví, že vie, čo to je byť objektom nenávisti z každej jednej strany. 

16. októbra 2022, 11:32 Čas čítania 1:11 Moderátor Rastislav Iliev sa v relácii V politike prihlásil ku komunite LGBTI+ a vyzval známe osobnosti, aby urobili to isté Moderátor Rastislav Iliev sa v relácii V politike prihlásil ku komunite LGBTI+ a vyzval známe osobnosti, aby urobili to isté

Návrh z dielne SaS na inštitút partnerského spolužitia, ktorý parlament zamietol, považuje za pokus o prepašovanie registrovaných partnerstiev LGBT+ ľudí. Návrh pritom kritizovali viaceré queer a ľudskoprávne organizácie, keďže šlo o absolútne minimum práv, ktoré by týmto zákonom queer ľudia získali.

Matovič si naďalej stojí za tým, že nedovolí, aby sa Slovensko vydalo cestou Rakúska – tam sú povolené manželstvá aj adopcie detí queer pármi. Už od roku 2013 tam však boli povolené adopcie biologických detí jedného z partnerov – situácia, ktorá je na Slovensku v právnom vákuu a deti po smrti biologického rodiča neostávajú automaticky v starostlivosti pozostalého partnera.

Koniec anonymite, ale nie „propagande“

Na otázku na to, ako bojovať s nenávisťou, navrhuje Matovič zrušiť anonymné profily na sociálnych sieťach. Každý by mal podľa neho komentovať iba pod vlastným menom a niesť aj právnu zodpovednosť za svoje slová – napríklad v prípade schvaľovania trestných činov. Túto zmenu navrhovali aj minister Milan Krajniak a poslanec Erik Tomáš.

22. októbra 2022, 16:22 Čas čítania 0:55 Slováci by mali na internete písať pod svojím menom. Minister Krajniak a poslanec Tomáš chcú zmenu pravidiel Slováci by mali na internete písať pod svojím menom. Minister Krajniak a poslanec Tomáš chcú zmenu pravidiel

Pri výchove na školách a vedeniu detí k tolerancii je však Matovič opatrnejší a vraví, že nikdy nebude súhlasiť s „LGBTI propagandou“ na školách. „Nemali by sme deťom masírovať hlavy LGBT propagandou.“ Narážal tým zrejme na vzťahovú a sexuálnu výchovu, ktorej súčasťou je aj výchova k tolerancii a učenie na základe faktov o tom, že existujú aj iné než heterosexuálne orientácie.

Vraví, že deti by mali dostať priestor prejsť si pubertou a až potom o LGBT+ ľuďoch počuť. Ak ťa zaujíma reportáž o tom, ako môže sexuálna výchova na školách vyzerať a čo by podľa slovenských odborníčok mala obsahovať, klikni sem.

Domov
Zdieľať
Diskusia