Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
16. októbra 2022, 20:51
Čas čítania 3:21

Som hetero, vyhlásil Matovič. Po dvojnásobnej vražde LGBTI+ ľudí z nenávisti hovorí o ideáloch heterosexuálov

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Som hetero, vyhlásil Matovič. Po dvojnásobnej vražde LGBTI+ ľudí z nenávisti hovorí o ideáloch heterosexuálov
Zdroj: TASR

Bývalý predseda vlády Igor Matovič zverejnil v nedeľu večer status, v ktorom zľahčuje vraždu dvoch mladých osôb pred LGBTI+ barom Tepláreň.

Igor Matovič zverejnil v nedeľu večer status, v ktorom zľahčuje vraždu dvoch LGBTI+ osôb Juraja a Matúša pred klubom Tepláreň. Igor Matovič sa zrejme inšpiroval extrémistickým poslancom Tomášom Tarabom.

Tvrdí, že je heterosexuál a celú tému stavia do polohy, v ktorej si podľa neho ochranu zaslúžia poctiví kresťania. Naznačuje, že práve takým je on sám, pretože je svojej manželke verný 23 rokov. 

Úkladná vražda z nenávisti voči sexuálnej menšine rezonuje dlhodobo a spustila sériu aktivít na rôznych frontoch, aj takmer všetci politici, s výnimkou Borisa Kollára, a Györgyho Gyimesiho, vyhlásili, že LGBTI+ osoby si zaslúžia lepšie podmienky pre život. 

Počas posledných dní sa pochodov proti nenávisti zúčastnili desaťtisíce ľudí na Slovensku, zároveň téma rezonuje aj v politickom spektre. Moderátor Rastislav Iliev sa v nedeľu v relácii V politike prihlásil ku komunite LGBTI+ a vyzval známe osobnosti, aby urobili to isté.

Matovič sa postavil za kresťanov

Bývalý predseda vlády a minister financií zrejme pochopil výzvu po svojom a cielene sa prihlásil k heterosexuálom.

V statuse s nadpisom „SOM HETERO“ hovorí, že sa cíti ako muž a neplánuje s tým prestať. „Som tiež presvedčený, že deťom by sme mali v rodine a škole od mala vštepovať úctu k ideálom … aby mali vo svojom živote nastavený kompas,“ hovorí predseda najsilnejšieho parlamentného hnutia. Pridal aj hashtag, ktorým naznačuje, že by sa za seba heterosexuáli nemali hanbiť. 

19. marca 2024, 18:00 Čas čítania 0:40 FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu

Igor Matovič tento naratív nastavil už deň po vražde Juraja a Matúša. Vidí množstvo podľa jeho názoru neoprávnenej kritiky politických predstaviteľov od tých, ktorí nevyhrali voľby. 

 
V statuse tvrdí, že vo verejnosti je veľa nenávisti nielen voči LGBTI+ ľuďom, ale aj voči kresťanom.
 
„Zrazu je normál nenávidieť teplého, lebo je teplý. Zrazu je normál nenávidieť kresťana, lebo je kresťan. Zrazu je normál nenávidieť,“ tvrdí bývalý predseda vlády. 

Igor Matovič je podľa dnešného prieskumu agentúry Focus najmenej dôveryhodným politikom. Verí mu len 8 zo 100 ľudí, neverí mu rekordných 91 % populácie Slovenska. 

Zopakoval po Tarabovi

Igor Matovič nie je prvý, kto po výzve moderátora TA3 napísal, že je hrdý heterosexuál. Ešte krátko po relácii zverejnil Tomáš Taraba status, v ktorom sa rovnakým spôsobom ako Igor Matovič hlási k svojej heterosexuálnej orientácii. „Verím, že to nikoho nepohoršuje,“ dodal Taraba, ktorý sa do Národnej rady SR dostal na kandidátnej listine strany ĽSNS odsúdeného neonacistu Mariana Kotlebu. Taraba z extrémistickej strany odišiel a spolu s ďalšími poslancami Štefanom a Filipom Kuffom si založili vlastnú. 

Všetci traja nedávno pri hlasovaní o odvolaní Igora Matoviča odišli zo sály, čím ho podržali a popreli tak svoje predchádzajúce vyjadrenia. Za odvolanie ministra financií hlasovalo 73 poslancov, chýbali presne tri hlasy tarabovcov.

25. septembra 2023, 11:30 Čas čítania 1:41 KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom

Paradoxne v rovnakom čase prešli tejto trojice opozičných poslancov tri zákony, ktoré inak nemali podporu koalície. Viacerí poslanci neskôr na verejnosti vyzradili, že sa o týchto opozičných zákonoch neštandardne rokovalo na koaličnej rade. Veronika Remišová v rozhovore pre Refresher v piatich otázkach na túto tému odpovedala vyhýbavo.  

Tarabovci tvrdia, že za odchod Matoviča nehlasovali, lebo chcú predčasné voľby. Aj keď avizovali zbieranie podpisov na mimoriadnu schôdzu na odvolanie Hegerovej vlády, žiadne ďalšie kroky zatiaľ nespravili.  

Vladimíra Marcinková: Hanbím sa za neho

Na status predsedu OĽANO zareagovala aj poslankyňa a presedníčka zahraničného výboru Vladimíra Marcinková zo SaS. 

Slová Igora Matoviča parafrázovala, ale upravila v nich záver, ktorým jasne a zreteľne vzdáva rešpekt LGBTI+ komunite. 

„Som žena. Pred 5 rokmi som sľúbila pred oltárom manželovi vernosť a svoj sľub plním a neplánujem prestať. Som tiež presvedčená, že deťom by sme mali v rodine a v škole od mala vštepovať ideály, že nech sa narodia s akýmkoľvek balíkom daností, táto krajina je pre nich tým najlepším domovom a my politici, sa budeme všetkým ľuďom bez rozdielu snažiť zabezpečiť podmienky pre bezpečný, spokojný a šťastný život,“ píše poslankyňa SaS. 

Dodáva, že jej priania môžu zostať nenaplnené, lebo sa nájdu politici, ktorí sa aj po vražde dvoch mladých ľudí z dúhovej komunity, budú snažiť zviezť na homofóbnej vlne. „Nedajme si tú nádej na zmenu k lepšiemu Slovensku vziať. Prosím.“

Marcinková zakončila svoj status odkazom Igorovi Matovičovi v podobe hashtagu #hanbimsazaneho.

Na status ministra financií reagoval aj bývalý štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Ondrej Dostál. „Nevravím, že nemám žiadne pochybnosti. Mám obavy, ako to celé môže dopadnúť. Ale ten pocit, že už nemusím cítiť tú strašnú hanbu za jeho výplody a výlevy, je na nezaplatenie,“ napísal. 

Špeciálny prokurátor Lipšic: Slová sa niekedy premenia na skutky

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic tvrdí, že polícia zatiaľ nevie potvrdiť konkrétny motív vraždy dvoch ľudí na Zámockej ulici pred klubom Tepláreň. „Vyšetrovanie je v počiatočnej fáze, robia sa všetky úkony, ktoré by vedeli dokresliť motív strelca,“ povedal Lipšic. 

Zároveň apeloval na verejnosť, aby si uvedomila, že slová sa niekedy premenia na skutky.

„Všetky verejne činné osoby by sa mali zamyslieť nad tým, či eskalácia vášní voči komukoľvek nemôže priviesť jedincov v emočne slabšej chvíli ku skutkom. Zatiaľ je pravdepodobným motívom tohto činu nenávisť k osobám inej rasy, inej sexuálnej orientácie. Obávam sa, aby podobné činy nepokračovali. Slová majú svoju váhu a vážnosť. Tí, ktorí ich vyslovujú, to robia z účelových dôvodov. Ale u iných osôb môžu tieto slová vyvolať podnet k násilnej akcii,“ povedal Daniel Lipšic médiám. 

Domov
Zdieľať
Diskusia