Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Peter Vnuk
20. októbra 2022, 21:42
Čas čítania 1:40

Brigádnici majú po chlebe. Ovocie v sadoch začínajú zbierať drony s umelou inteligenciou

Kategória:
Tech
Uložiť Uložené

Ako sa vraví – technologický pokrok nezastavíš. Už existujú drony, ktoré na seba prevezmú mravčiu prácu pri zbere ovocia.

Izraelský startup Tevel Aerobotics zdôrazňuje, že v ovocných sadoch po celom svete vládne nedostatok pracovníkov, v dôsledku čoho viac ako 10 percent ovocia zostane nevyzbieraných. Má to byť približne také množstvo, ako je ročná spotreba celej EÚ. Do roku 2050 by sa pritom celosvetová populácia mala zvýšiť o 40 percent na 9,7 miliardy.

Alternatíva ľudskej práce v podobe dronov, ktoré zbierajú ovocie automaticky a pomôžu zasýtiť hladné krky sveta, pritom nie je hudbou budúcnosti. Systém FAR (Flying Autonomous Robots) sa skladá z vozidla, ktoré jazdí spolu s dronmi a preváža ovocie, ktoré nazbierajú. Kvadrokoptéry, ktoré sa pohybujú vo vzduchu okolo vozidla, sú z neho zároveň napájané pomocou káblov.

Zber ovocia | Drony
Drony na zber ovocia Tevel. Zdroj: tevel-tech.com

Ako to funguje

Klasický problém s nedostatočnou výdržou batérií dronov je tak elegantne vyriešený. V ich útrobách sa skrýva umelá inteligencia, ktorá vyhodnocuje obraz z kamier. Jej algoritmy berú do úvahy rozmery a zrelosť jednotlivých plodov, no nielen to. Drony Tevel sú schopné plánovať a vyhýbať sa kolíziám (bez toho by to v sade asi nešlo).

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Vďaka týmto vlastnostiam si dokáže umelá inteligencia vyhliadnuť konkrétne zrelé kusy ovocia a naplánovať si k nemu cestu, na ktorej do nikoho a ničoho nenarazí. Keď už je dron pri zrelom plode, využije robotické rameno a špeciálne stabilizačné algoritmy na jeho zber. Odtrhnuté ovocie odovzdá pozemnému vozidlu a proces opakuje – na rozdiel od ľudského pracovníka – neúnavne dňom i nocou.

Firma Tevel tieto systémy prenajíma a zákazník musí dať dopredu vedieť, koľko zberačov potrebuje a na ako dlho si ich chce požičať. Použitie je pritom veľmi jednoduché. Stačí na mobilnej aplikácii sledovať, aké množstvo ovocia je už pozbierané, koľko bude zber ešte trvať a podobné parametre. Jediné obmedzenie celého systému FAR je iba batéria pozemného vozidla, inak funguje autonómne.

Zber ovocia | Drony
Drony na zber ovocia Tevel. Zdroj: tevel-tech.com

U nás si ešte počkáme

Výrobca zdôrazňuje, že takýto spôsob zberu je v porovnaní s ľudskou prácou oveľa lacnejší, jednoduchší, menej riskantný a okrem kvality zberu zvýši aj produktivitu a ziskovosť celého zberu.

Zlá správa je, že systém zatiaľ nie je komerčne dostupný a kedy by sa mohol dať požičať či kúpiť u nás, je zatiaľ vo hviezdach. V budúcom roku má byť k dispozícii v Španielsku, Spojených štátoch amerických a Taliansku. Aj keď má byť systém schopný fungovať pri akejkoľvek rozlohe sadu, zákazníci musia disponovať plochou vyše 100 ha a záujem môžu prejaviť priamo na webe výrobcu.

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

Aké druhy ovocia už drony vedia zbierať, zatiaľ výrobca nespresnil, no z prezentácie možno dedukovať, že ide hlavne o avokádo, pomaranč a jablko. Kým sa technológia zdokonalí, určite budú druhy ovocia, ktoré zatiaľ dokážu spoľahlivo zhodnotiť a zbierať iba ľudia.

Domov
Zdieľať
Diskusia