Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tímea Krauszová
17. októbra 2022, 11:40
Čas čítania 2:06

Maroš Žilinka: Dlhú dobu čelím atakom, ktoré gradujú. Je do toho zatiahnutá aj pani prezidentka

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Generálny prokurátor Maroš Žilinka vo svojom vyhlásení povedal, že je terčom útokov.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka na tlačovej konferencii vyhlásil, že sa stal terčom útokov a jeho osoba je podľa jeho slov konštantne očierňovaná a dehonestovaná. „Pomerne dlhú dobu čelím atakom ako generálny prokurátor a tie v posledných dňoch gradujú a je do toho, žiaľ, zaťahovaná aj pani prezidentka.“

Prezidentku Zuzanu Čaputovú spomenul, pretože voči nemu mala iniciovať disciplinárne konanie pre šírenie ruského hoaxu o cintoríne Ladimírova. Vníma to ako pokus o jeho diskreditáciu. 

Nepriamo kritizoval aj premiéra Eduarda Hegera, ktorý v minulosti spochybňoval, či nie je prokurátor pod vplyvom ruského veľvyslanca: „Vyprosujem si, že konám pod vplyvom akéhokoľvek veľvyslanca.“ 

Vraví, že žiaden hoax nešíril

Počas vyhlásenia sa prokurátor bránil tým, že vojnu na Ukrajine odsudzuje od prvého ruského útoku, okrem toho sám Ukrajinu navštívil a generálna prokuratúra poskytla ubytovanie pre utečencov. Podľa neho však má momentálne premiér oveľa väčšie problémy, než riešiť otázku Žilinkovej nezávislosti. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Hoax šíril veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Igor Bratčikov. Podľa jeho slov prikázal starosta obce Ladomirová bagrom zničiť hroby vojakov ruskej cárskej armády v obci Ladomirová.

Ruská ambasáda v polovici septembra uviedla, že hroby dal starosta obce Ladomirová bagrom zrovnať so zemou a že preto posiela diplomatickú nótu slovenskému rezortu diplomacie. Starosta reagoval, že to nie je pravda a hroby zostali naďalej na svojich miestach. „Jediný zásah, ktorý sa stal na tomto cintoríne, je to, že pri každom kríži boli obrubníky. Odstránili sme ich, sto rokov neboli, lebo tu bola lúka. V roku 2014 prebiehala rekonštrukcia, keď tu boli obrubníky a kríže osadené,“ povedal.

Tento hoax vyvrátil aj premiér Eduard Heger. Nešlo totiž o ruský cintorín, a najmä nebol ani zničený. Daný status za hoax označila aj polícia.

2. októbra 2022, 10:43 Čas čítania 1:20 Premiér Heger vyvracia hoax o „zničenom ruskom cintoríne“, ktorý zdieľal aj Žilinka. Osobne ho navštívil Premiér Heger vyvracia hoax o „zničenom ruskom cintoríne“, ktorý zdieľal aj Žilinka. Osobne ho navštívil

Žilinka si však v pondelok na tlačovke vyprosil, aby ho niekto obviňoval zo šírenia ruskej propagandy či hoaxov.

Žiada ich, aby verejnosť nezavádzali a nešírili jednostranné domnienky ako fakty. Obrázkami na tlačovke sa snažil dokázať, že nešíril žiaden hoax, keďže vojenský cintorín poškodený bol. „Buď mám v očiach tmu ja, alebo tí, ktorí tvrdia, že tam k ničomu nedošlo.“ 

Podľa jeho slov konať musel hneď, ako sa o cintoríne dopočul. „Nijaký status som nezdieľal, dal som vlastnú informáciu s vlastným obsahom.“ Vraví, že povedal len toľko, že došlo k pohoršujúcemu konaniu, ktoré treba prešetriť. Na Facebooku status zdieľal kvôli tomu, že šlo o citlivú vec a podľa neho mala verejnosť mať informáciu o tom, že sa ňou prokuratúra zaoberá. Dodal, že v minulosti na ministerstve vnútra mal vo svojej agende aj vojenské hroby, preto je na túto tému citlivejší.

Čelil kritike za status k vražde pred Teplárňou

Vyjadril sa aj k vražde dvoch queer ľudí, ku ktorej došlo v Bratislave minulý týždeň. Žilinka čelil kritike za formuláciu svojej reakcie na Facebooku, kde odsúdil nenávisť voči komukoľvek – nešpecifikoval, že šlo o útok na LGBT+ komunitu.

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

Na tlačovke argumentuje tým, že sa dozvedel, že útočník zvažoval, či mal v pláne zaútočiť aj na židovskú komunitu či na politikov. „Ubezpečujem každého, že ja nerozlišujem medzi ľuďmi,“ povedal a vymenoval niekoľko sexuálnych orientácií, rás a etník s tým, že sú to všetko ľudia.

„Ale vyprosujem si, aby tu zo mňa niekto účelovo robil odľuda, bezcitného človeka, šíriteľa nejakej propagandy. Slovensko milujem tak ako možno máloktorí z tých, ktorí toto tvrdia,“ uzatvoril.

Domov
Zdieľať
Diskusia