Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
16. septembra 2022, 12:05
Čas čítania 1:05

Ruské veľvyslanectvo šíri hoax o zničení cintorína v Ladomirovej, pridal sa aj Maroš Žilinka. Starosta obce čelí vyhrážkam smrťou

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Informácie od ambasády prebral aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Igor Bratčikov tvrdí, že starosta obce Ladomirová pred dvomi mesiacmi prikázal bagrom zničiť hroby vojakov ruskej cárskej armády v obci Ladomirová. S informáciou prišiel cez oficiálny účet Veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku na Facebooku

Polícia SR však na sociálnej sieti upozorňuje, že ide o lož, ktorú následne prebrali ruské médiá. Polícia zdôraznila, že sa v dôsledku týchto klamstiev začali ľudia starostovi obce vyhrážať zavraždením. Obec informácie sprostredkované ruským veľvyslanectvom označila za nepravdivé.

Správu od ruskej ambasády prebral aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. „Konanie hodné morálneho odsúdenia preto bude predmetom prešetrenia či bezohľadným zásahom do hrobových miest, v ktorých sú pochovaní vojaci, nedošlo k naplneniu znakov trestného činu hanobenia miesta posledného odpočinku,“ napísal.

Polícia zverejnila v statuse aj reakciu obce:

Stanovisko starostu obce:„Hroby naďalej zostali na svojich miestach. Podotýkame, že pri hroboch boli betónové obrubníky, ktoré sa rozpadávali, a nebola možná ich údržba. Obec Ladomirová ako správca uvedeného cintorína robí všetko preto, aby tento cintorín skutočne vyzeral ako krásne pietne miesto pre zosnulých vojakov Ruskej federácie a návštevníkov, ktorí tento cintorín navštevujú. Práve naopak, stále sa snažíme o jeho údržbu a obnovu, pričom je veľmi netaktné zo strany ruského veľvyslanca, že takýmto spôsobom rozpútalo mediálnu roztržku medzi občanmi.

Vedeli sme, že veľvyslanec navštívi Obec Ladomirová, a čakali sme, že sa nám ozve a uvedenú problematiku spolu preberieme, pretože máme niekoľko návrhov na obnovu a úpravu uvedeného pietneho miesta, s tým, že sme ho chceli požiadať o poskytnutie časti finančných prostriedkov na jeho realizáciu.

Veľmi ma mrzí spôsob, akým tento problém bol medializovaný, a to z dôvodu, že šíri nenávisť medzi ľuďmi. Pričom som zaznamenal rôzne vyhrážky na moju osobu, ktoré budem riešiť.“

Fotka z 15. septembra 2022, ktorú uverejnila polícia na Facebooku.
Fotka z 15. septembra 2022, ktorú uverejnila polícia na Facebooku. Zdroj: FB/PZ SR
Domov
Zdieľať
Diskusia