Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
2. októbra 2022, 10:43
Čas čítania 1:20

Premiér Heger vyvracia hoax o „zničenom ruskom cintoríne“, ktorý zdieľal aj Žilinka. Osobne ho navštívil

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Predseda vlády sa zastal starostu Ladomirovej, ktorý čelil útokom prorusky orientovaných fanúšikov propagandy Kremľa. Na tú naskočil aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Premiér Eduard Heger v sobotu osobne navštívil cintorín v obci Ladomirová v okrese Svidník, o ktorom šírili hoaxy predstavitelia ruskej ambasády aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Predseda vlády apeluje na ľudí, aby v súčasnej ťažkej dobe boli obozretní a overovali si informácie, ktoré nájdu na internete. Prokremeľské zdroje totiž šírili informácie, že v obci na východe Slovenska údajne zničili ruský cintorín. Nie je to však pravda. 

Najzákladnejšie fakty o cintoríne zhrnul na svojom facebookovom profile aj predseda vlády Eduard Heger: 

  • Nejde o ruský vojenský cintorín.
  • Sú tam pochovaní aj vojaci rakúsko-uhorskej armády z 1. svetovej vojny.
  • Cintorín nebol zničený.

„Presvedčil som sa o tom na vlastné oči. Starosta odstránil rozpadnuté obrubníky,“ napísal predseda vlády.

Ruská ambasáda v polovici septembra uviedla, že hroby dal starosta obce Ladomirová bagrom zrovnať so zemou a že preto posiela diplomatickú nótu slovenskému rezortu diplomacie. Starosta reagoval, že to nie je pravda a hroby zostali naďalej na svojich miestach. Polícia informácie ruskej ambasády označila za hoax.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Jediný zásah, ktorý sa stal na tomto cintoríne, je to, že pri každom kríži boli obrubníky. Odstránili sme ich, 100 rokov neboli, lebo tu bola lúka. V roku 2014 prebiehala rekonštrukcia, keď tu boli obrubníky a kríže osadené,“ povedal starosta obce Ladomirová Vladislav Cuper, ktorý po informácii o údajnom zničení cintorína čelil vyhrážkam.

Heger
Zdroj: Eduard Heger Facebook

Žilinka sa ospravedlniť neplánuje

Generálny prokurátor Maroš Žilinka bol jedným z prvých, kto na hoax naletel, do dnešného dňa ho však zo svojej facebookovej stránky neodstránil, aj keď už aj slovenská polícia uviedla fakty na pravú mieru. Žilinku si predvolali poslanci parlamentu, výbor sa však neuskutočnil, lebo ho obštrukciou znefunkčnili poslanci opozície a Sme rodina. 

Na výbor pozvali poslanci OĽaNO aj historikov a odborníkov na slovenské cintoríny, ktorí by generálnemu prokurátorovi vysvetlili, že nešlo o cintorín ruských vojakov a podobné zmeny, ako naplánovala obec, sú v iných prípadoch bežné. 

Žilinka sa voči obvineniam zo šírenia ruskej propagandy ohradzoval. Na Žilinku reagoval aj minister obrany Jaroslav Naď, ktorý je presvedčený, že šéf GP SR je „priamym nástrojom ruskej propagandy, ktorého kroky našej krajine veľmi ubližujú“.

Domov
Zdieľať
Diskusia