Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
16. septembra 2022, 18:02
Čas čítania 1:04

Generálna prokuratúra sa ostro ohradzuje voči obvineniam zo šírenia proruskej propagandy. Žilinka sa za hoax neospravedlnil

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Maroša Žilinku za šírenie hoaxu kritizujú viacerí poslanci.

Generálna prokuratúra sa ostro ohradzuje voči obvineniam zo šírenia proruskej propagandy. Označila ich za nepravdivé. Generálneho prokurátora Maroša Žilinku kritizoval pre vyjadrenie sa k údajnému zničeniu hrobov ruských vojakov napríklad minister obrany.

„Konanie hodné morálneho odsúdenia preto bude predmetom prešetrenia, či bezohľadným zásahom do hrobových miest, v ktorých sú pochovaní vojaci, nedošlo k naplneniu znakov trestného činu hanobenia miesta posledného odpočinku,“ napísal dopoludnia v statuse.

Žilinka
Zdroj: TASR/Martin Baumann


„GP dôrazne odmieta podsúvanie politického naratívu, ktorý nemá nič spoločné s úradným postupom vyplývajúcim prokuratúre zo zákona,“ uviedla v stanovisku hovorkyňa GP Jana Tökölyová.

16. septembra 2022, 12:05 Čas čítania 1:05 Ruské veľvyslanectvo šíri hoax o zničení cintorína v Ladomirovej, pridal sa aj Maroš Žilinka. Starosta obce čelí vyhrážkam smrťou Ruské veľvyslanectvo šíri hoax o zničení cintorína v Ladomirovej, pridal sa aj Maroš Žilinka. Starosta obce čelí vyhrážkam smrťou

Podotkla, že orgány prokuratúry konajú v danej veci z úradnej povinnosti. „Vzhľadom na charakter a povahu podozrenia je potrebné objektívne, zdôrazňujeme objektívne, prešetriť vec z hľadiska možného naplnenia skutkovej podstaty hanobenia miesta posledného odpočinku,“ doplnila.

Na hoax upozornila aj polícia, poslanci Žilinku kritizujú

Polícia označila informácie o zničení cintorína v obci Ladomirová v Prešovskom kraji za hoax, ktoré šíri ruské veľvyslanectvo na Slovensku. Informovala, že ich preverí. Prešetrenie údajného zásahu avizoval aj Žilinka.


Poslanec Andrej Stančík (OĽaNO) chce v súvislosti so Žilinkovými vyjadreniami o údajnom zničení hrobov ruských vojakov iniciovať zvolanie Zahraničného výboru Národnej rady. Na Žilinku reagoval aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO), ktorý je presvedčený, že šéf GP SR je „priamym nástrojom ruskej propagandy, ktorého kroky našej krajine veľmi ubližujú“.

Okrem toho priamo pod Žilinkovým statusom v komentári kriticky reagovala aj strana SaS, ktorá prokurátora vyzvala, aby sa ospravedlnil. „Nekriticky ste prebrali a šírite tento nebezpečný hoax s pôvodom na ambasáde ruského agresora, ktorý v susednej krajine zabíja mužov, ženy aj deti, ničí celé mestá a Slovenskú republiku, ktorej vy máte slúžiť, označil za nepriateľskú krajinu,“ napísala strana. 

Domov
Zdieľať
Diskusia