Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
17. septembra 2022, 13:45
Čas čítania 0:49

Regionálne vlaky budú o polovicu lacnejšie, v niektorých mestách MHD zadarmo. Ide o akciu v rámci Európskeho týždňa mobility

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Bratislavská MHD tento rok zadarmo nebude.

Na Slovensku sa až do 22. septembra koná Európsky týždeň mobility. Najväčšia európska kampaň na podporu udržateľnej mestskej mobility sa skončí 22. septembra, tzv. Dňom bez áut. Do celoeurópskeho projektu je u nás zapojených 63 samospráv. 

 

Michal Maco zo Slovenskej agentúry životného prostredia tvrdí, že dlhodobým cieľom je zmeniť dopravné návyky obyvateľov miest a primäť ich k využívaniu aktívnych foriem dopravy. „Motorová doprava je jedným z odvetví, kde sa produkcia emisií stále zvyšuje. Je preto potrebné vynaložiť značné úsilie na dosiahnutie záväzného cieľa EÚ, dosiahnuť do roku 2030 čisté domáce zníženie emisií skleníkových plynov v porovnaní s rokom 1990 aspoň o 55 percent, ako stanovuje Európska zelená dohoda, ku ktorej sme sa zaviazali.” 

Európsky týždeň mobility podporila aj Železničná spoločnosť Slovensko, ktorá od 16. do 22. septembra ponúka všetkým cestujúcim možnosť prepravy vlakmi kategórie osobných vlakov a regionálnych expresov v 2. triede (Os a REX) za polovičné cestovné. Zároveň sa počas tohto týždňa budú vo vlakoch uvedených kategórií bezplatne prepravovať bicykle.

Anketa:
Cestuješ verejnou dopravou?
Áno, vždy, keď je to praktické.
Nie, snažím sa tomu vyhnúť.
Áno, vždy, keď je to praktické.
88 %
Nie, snažím sa tomu vyhnúť.
12 %

Na rozdiel od Bratislavy, ktorá cestovanie MHD zadarmo počas týždňa mobility vyhodnotila ako neefektívne, sa touto cestou vybral Poprad, v ktorom je navyše zadarmo aj päť hodín jazdy na zdieľaných bicykloch. V mnohých iných mestách bude bezplatná MHD len počas Svetového dňa bez áut (22. septembra).

Domov
Zdieľať
Diskusia