Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
13. septembra 2022, 20:05
Čas čítania 0:45

SHMÚ varuje pred ochladzovaním. Nízke teploty by mali trvať aj budúci týždeň

Kategória:
News
Uložiť Uložené

V noci klesla teplota na viacerých miestach na nulu.

V priebehu tohto týždňa čaká Slovensko postupné ochladzovanie. Výraznejší pokles teplôt by mal s vysokou pravdepodobnosťou trvať aj do polovice budúceho týždňa. Meteorológovia zo SHMÚ sú si vývojom takmer istí. „Neobyčajná na tejto predpovedi je neobvykle nízka neurčitosť situácie aj na vzdialené obdobie sedem až desať dní dopredu, čo zvyčajne na toľko dní dopredu v predpovedných materiáloch vidíme len zriedkavo.“

Jedným z dôvodov stabilného ochladenia môže byť rozsah chladnej vzduchovej hmoty, ktorá sa dostáva do veľkej časti Európy. Práve územie Slovenska by sa malo nachádzať približne v strede prúdenia chladného vzduchu.

Predzvesť chladných dní sme okúsili v noci z pondelka na utorok v štyroch meteorologických staniciach, v ktorých klesla teplota pod bod mrazu. Najchladnejšie bolo v údolí Hnilca a rovnú nulu namerali meteorológovia v Čiernom Balogu. „V týchto, ale aj iných lokalitách, kde bola teplota v dvoch metroch slabo nad nulou, sa vyskytol aj prízemný mráz.“


Výraznejšiemu poklesu teploty nahrávala aj nízka oblačnosť a slabý vietor. V horských dolinách klesla teplota aj v štandardnej výške dva metre nad zemským povrchom pod bod mrazu. Napriek chladnejším dňom by však nasledujúce noci nemali byť priveľmi studené, keďže Slovensko čaká cyklonálne počasie s množstvom oblačnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia