Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
9. septembra 2022, 14:30
Čas čítania 7:24

10 najčastejších otázok a odpovedí: Ako bude Británia držať smútok a čo sa zmení odchodom kráľovnej Alžbety II.?

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Odpovedáme na najčastejšie otázky týchto dní.

Vo štvrtok 8. septembra zasiahla svet správa o úmrtí kráľovnej Alžbety II. Refresher pripravil článok s užitočnými informáciami o tom, čo sa bude diať v najbližších dňoch. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa svet dozvedel o smrti Alžbety II.
  • Čo znamená, že London Bridge padol.
  • Ako sa môžu s kráľovnou rozlúčiť ľudia.
  • Čo sa vo Veľkej Británii zmení odchodom kráľovnej.

Aká bola v Spojenom kráľovstve atmosféra tesne pred smrťou kráľovnej?

Otázky týkajúce sa kráľovninej smrti sme položili britskému mediálnemu expertovi Petovi Murraymu.

„Atmosféra bola veľmi ťaživá. Všetko nasvedčovalo tomu, že dôjde k najhoršiemu. Nikdy predtým sa totiž nestalo, že by v snemovni britského parlamentu prerušili premiérku uprostred prejavu kvôli nejakému oznamu. Navyše pri takej dôležitej debate, keďže poslanci sa rozprávali o miliónoch libier, ktoré sa chystajú investovať do boja proti zvyšovaniu cien energií. To, že premiérka prerušila svoj oznam, len zdôraznilo vážnosť situácie. Takisto bolo veľmi netypické, že za kráľovnou cestuje toľko členov britskej kráľovskej rodiny,“ hovorí Murray. 

24. apríla 2023, 9:30 Čas čítania 5:42 Pavol prerazil vo svete ako florista. Robil dekorácie do filmov s Johnnym Deppom či Bradom Pittom aj pre kráľovskú rodinu Pavol prerazil vo svete ako florista. Robil dekorácie do filmov s Johnnym Deppom či Bradom Pittom aj pre kráľovskú rodinu

Lekári najprv oznámili, že stav kráľovnej je znepokojujúci. Ešte vo štvrtok popoludní svet obleteli informácie o tom, že do jej usadlosti v Škótsku okamžite prídu rodinní príslušníci z kráľovskej rodiny. 

Ako sa svet dozvedel o smrti Alžbety II.?

Informáciu o smrti kráľovnej sa britská premiérka Liz Trussová dozvedela o 17.30 h stredoeurópskeho času.

O 19.30 h informovala prvýkrát oficiálne na verejnosti o smrti kráľovská rodina prostredníctvom svojho účtu na Twitteri. Krátko nato o 19.31 zverejnili aj vyhlásenie  Buckinghamského paláca a o 19.32 už oficiálne cez Twitter ohlásila informáciu o smrti aj verejnoprávna stanica BBC. Britský verejnoprávny kanál BBC 1 zrušil plánované vysielanie už približne o 16.00 h a spustil priamy prenos zo škótskeho Balmoralu, ktorý trval až do večera. Moderátori boli ešte pred ohlásením kráľovninej smrti oblečení do čiernych odevov.

„Hlboko smútime nad odchodom váženej panovníčky a milovanej matky. Viem, že jej stratu bude hlboko pociťovať celá krajina a Spoločenstvo národov, ako aj nespočetné množstvo ľudí na celom svete,“ znelo prvé oficiálne stanovisko kráľovskej rodiny. Kráľovná zomrela 8. septembra popoludní, konkrétnu príčinu smrti neoznámili. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

„Zo svojej vlastnej pracovnej skúsenosti v BBC viem, že takéto udalosti podliehajú prísnym protokolom. BBC má na pokrytie smrti členov kráľovskej rodiny špeciálne pravidlá – čím dôležitejší sú, tým špecifickejšie pravidlá pri nich platia. Pri kráľovnej ide o extrémne detailné pravidlá. Podobné to bolo aj s jej manželom princom Philipom. Aj fakt, že premiérka hneď odišla zo snemovne po tom, čo počula správu o kráľovninej smrti, je súčasťou protokolu,“povedal Refresheru profesor žurnalistiky z Manchester Metropolitan University. 

Kto kráľovnú vystrieda na tróne? 

Hneď po tom, čo Buckinghamský palác oznámil smrť kráľovnej, prebral automaticky povinnosti panovníka princ Charles ako prvý v poradí v nástupníckej línii britskej kráľovskej rodiny. V slovenčine bude známy ako kráľ Karol III. Smrť kráľovnej bude znamenať zmenu titulov nielen pre nového kráľa, ale aj pre nového korunného princa – princa Williama. Kráľ Karol III. bol najdlhšie čakajúcim nástupníkom trónu v britskej histórii.

19. septembra 2022, 10:47 Čas čítania 7:40 ZÁZNAM: Rakvu kráľovnej Alžbety II. spustili do hrobky. Naposledy na jej počesť zazneli zvuky gájd ZÁZNAM: Rakvu kráľovnej Alžbety II. spustili do hrobky. Naposledy na jej počesť zazneli zvuky gájd

Nový kráľ, ktorý sa celým menom nazýva Charles Philip Arthur George, si mohol vybrať z viacerých mien. Nový britský panovník Karol III. vo štvrtkovom vyhlásení po úmrtí svojej matky kráľovnej Alžbety II. uviedol, že dnešok je „okamihom obrovského smútku pre mňa a všetkých členov mojej rodiny“.


Karol III. vo vyhlásení vyjadril „hlboký smútok z úmrtia váženej panovníčky a milovanej matky“. „Viem, že jej stratu budú hlboko pociťovať (ľudia) naprieč celou krajinou a Commonwealthom, ako aj mnohí ľudia na celom svete,“ uviedol.

Nový následník britského trónu princ William s manželkou Catherine sa po úmrtí britskej kráľovnej Alžbety II. stali vojvodom a vojvodkyňou z Cornwallu. Tento titul predtým patril novému kráľovi Karolovi III. a kráľovnej manželke Camille. 

Britský mediálny expert Refresheru povedal, že o princovi Charlesovi sa v posledných rokoch veľa hovorilo, či už v spojitosti s Dianou, alebo jeho milenkou a dnes manželkou Camillou Parkerovou Bowlesovou. „Tieto veci spôsobovali kontroverziu a v mnohých častiach krajiny nebol populárny. Ľuďom sa nepáčilo, ako sa zachoval. Pre kráľovskú rodinu teda teraz nastávajú nebezpečné časy.“

princ Charles
Zdroj: Wikimedia Commons

Čo znamená, že London Bridge padol?

Sled udalostí po smrti britskej kráľovnej Alžbety II. má kódové označenie operácia London Bridge. Server Politico o týchto plánoch, odvolávajúc sa na tajné zdroje, informoval ešte vlani. V nich je opísaný presný postup toho, čo budú vládne orgány robiť v prípade úmrtia panovníčky.


„Dokumenty ukazujú mimoriadnu úroveň zapojenia všetkých orgánov britskej vlády vrátane rozsiahlej bezpečnostnej operácie zameranej na zvládnutie bezprecedentných davov ľudí a dopravného chaosu,“ približuje Politico.

15. septembra 2022, 16:30 Čas čítania 5:24 The Crown: Čo sa skutočne stalo a čo si tvorcovia vymysleli? Porovnávame seriál s realitou The Crown: Čo sa skutočne stalo a čo si tvorcovia vymysleli? Porovnávame seriál s realitou

O úmrtí panovníčky sa ako prví mali dozvedieť predstavitelia vlády prostredníctvom telefónu, čo sa zrejme podľa doteraz získaných informácií naozaj stalo. Osobný tajomník kráľovnej mal zatelefonovať premiérke a oznámiť jej, že Alžbeta II. zomrela. Deň úmrtia kráľovnej je označený ako D-Day.


D-Day + 1 označuje prvý deň po úmrtí kráľovnej. Podľa oficiálnych dokumentov mali Karola III. vyhlásiť za kráľa už deň po smrti Alžbety II., podľa BBC nakoniec oficiálna proklamácia prebehne až v sobotu. V piatok sa s Alžbetou lúčili v Londýne, na jej počesť odpálili 96 sálv – jednu za každý rok jej života. 


Počas D-Day + 2 rakvu prevezú do Buckinghamského paláca. Naplnil sa aj pôvodný plán, že ak zomrie v Škótsku, úrady aktivujú operáciu Jednorožec (Unicorn). V opačnom prípade by aktivovali operáciu Overstudy, ktorá počítala s leteckým transportom.

Britská kráľovná Alžbeta II. si pozerá spomienkové predmety zo svojich zlatých a platinových jubileí vo Windsore. Panovníčka Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a ďalších štátov Spoločenstva národov je najdlhšie vládnucou panovníčkou na svete. V nedeľu 6. februára 2022 uplynulo 70 rokov odvtedy, čo nastúpila na trón. (4. februára 2022)
Britská kráľovná Alžbeta II. si pozerá spomienkové predmety zo svojich zlatých a platinových jubileí vo Windsore. Panovníčka Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a ďalších štátov Spoločenstva národov je najdlhšie vládnucou panovníčkou na svete. V nedeľu 6. februára 2022 uplynulo 70 rokov odvtedy, čo nastúpila na trón. (4. februára 2022) Zdroj: TASR/Steve Parsons/Pool via AP

Čo znamená operácia Jednorožec?

Ide o časť operácie London Bridge, ktorá sa týka prevozu kráľovnej do Londýna. Protokolisti počítali s tým, že Alžbeta prežije posledné dní svojho života v Škótsku. 

Keďže Alžbeta II. zomrela vo svojom škótskom sídle, britské úrady uviedli do chodu aj operáciu Jednorožec.

  • Telo zosnulej panovníčky prevezú po 48 hodinách od úmrtia z Balmoralu do zámku Holyrood a odtiaľ do Katedrály svätého Gilesa v Edinburghu, kde sa uskutoční bohoslužba za účasti členov kráľovskej rodiny, píše BBC.
  • Následne rakvu dopravia britským kráľovským vlakom zo stanice Wawerley do Londýna. Na každej stanici, ktorou bude vlak prechádzať, bude postavená čestná stráž.
  • Okamžite po správe o úmrtí panovníčky svoju činnosť pozastavil britský parlament aj zákonodarné zbory v Škótsku, vo Walese a v Severnom Írsku.
  • Oficiálna webstránka britskej kráľovskej rodiny sa zahalila do čiernej farby a aktuálne uvádza len informáciu o Alžbetinej smrti.
  • Vlajky na Buckinghamskom paláci spustili na pol žrde.
Alžbeta II.
Alžbeta II. Zdroj: TASR/AP

Čo sa bude v Británii diať v nasledujúcich dňoch a kedy bude pohreb kráľovnej? 

Britská vláda v piatok vyhlásila štátnysmútok.

Oficiálny dokument britskej vlády obsahuje usmernenia o vyvesovaní vlajok, informácie o cestovaní a iných verejných službách. Štátny smútok potrvá až do štátneho pohrebu zosnulej kráľovnej.
 

Vláda oznámila, že počas tohto obdobia neexistuje žiadna povinnosť rušiť alebo odložiť podujatia (vrátane športových) či zatvoriť zábavné podniky s tým, že rozhodnutie ponecháva na organizátorov.

9. septembra 2022, 15:30 Čas čítania 4:48 Kráľovná Alžbeta II. sa do princa Philipa zaľúbila už ako 13-ročná. Toto je príbeh ich lásky, ktorá vydržala viac ako 70 rokov Kráľovná Alžbeta II. sa do princa Philipa zaľúbila už ako 13-ročná. Toto je príbeh ich lásky, ktorá vydržala viac ako 70 rokov

Cyklistické preteky Okolo Británie organizátori predčasne ukončili pred záverečnými tromi etapami, golfový turnaj PGA Championship prerušili okamžite. Vedenie futbalovej Premier League zatiaľ neinformovalo, či plánuje zmeny v rozpise 7. kola, ktoré je na programe cez víkend. 

Štátny pohreb Alžbety II. sa uskutoční až na desiaty deň (D-Day + 10) vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Napoludnie bude celá monarchia držať dve minúty ticha. Kráľovná bude pochovaná v pamätnej Kaplnke kráľa Juraja VI. po boku svojho manžela princa Philipa, ktorý zomrel 9. apríla 2021. Zatiaľ úrady pracujú aj s informáciou, že by sa pohreb mohol uskutočniť o deň neskôr, informuje BBC

Je nový kráľ Karol v Británii obľúbený?

Podľa mediálneho odborníka na Britániu môžu teraz nastať v krajine veľké zmeny. Kým Alžbeta bola vnímaná ako človek, ktorý dokázal rodinu stmeliť a usmerňovať, Charles až taký rešpektovaný nie je. 

„Kráľovská rodina nemá dobrú povesť, čo sa týka zmien. Nie je pre ňu ľahké prispôsobiť sa im. Už teraz je jasné, že Charlesov syn William je oveľa populárnejší než jeho otec. Nehovoriac o Harrym a Meghan. Bude zaujímavé pozorovať, aké napätie medzi členov kráľovskej rodiny prinesie smrť kráľovnej. V takejto veľkej mocnej rodine bude to napätie určite narastať, podobne ako sa to stalo pred rokom medzi Meghan, Harrym a zvyškom kráľovskej rodiny,“ povedal Murray v našom rozhovore. 

9. septembra 2022, 14:02 Čas čítania 5:01 Najväčšie škandály britskej kráľovskej rodiny za vlády Alžbety II. Sexuálne obťažovanie, hákový kríž aj megxit Najväčšie škandály britskej kráľovskej rodiny za vlády Alžbety II. Sexuálne obťažovanie, hákový kríž aj megxit

Odborník očakáva, že v najbližšom čase sa ešte nedozvieme, ako obľúbený je Karol III., keďže sa z úcty ku kráľovnej nebudú robiť žiadne verejné prieskumy. Chvíľu potrvá, kým zistíme, či sú ľudia s princom Charlesom ako novým kráľom spokojní.

Čo sa vo Veľkej Británii zmení odchodom kráľovnej? 

Bankovky s podobizňou Alžbety II. zostávajú podľa Bank of England naďalej zákonným platidlom. Novinky vo veci prípadnej zmeny budú podľa inštitúcie oznámené včas, len čo sa skončí obdobie smútku. Kráľovná bola prvým monarchom, ktorý sa na bankovkách Bank of England objavil. Časom by ich v obehu mali vystriedať bankovky s podobizňou nového kráľa.

Zmení sa aj znenie hymny, v ktorej sa v prípade, ak je monarchom muž, spieva God save the King (Bože, ochraňuj kráľa), ak žena, verš sa mení na God save the Queen (Bože, ochraňuj kráľovnú).

V platnosti takisto zostávajú známky s podobizňou kráľovnej vydané Kráľovskou poštou (Royal Mail). Tú však postupne nahradí podobizeň jej syna Charlesa, ktorý sa v okamihu jej smrti stal novým monarchom. Keďže Alžbeta II. bola na tróne 70 rokov, mnohí Briti zažijú takúto zmenu na známkach prvýkrát vo svojom živote, poznamenal nemecký denník Kieler Nachrichten.


Zmeny neobídu ani slávne britské liatinové červené poštové schránky, nesúce na prednej strane iniciály panovníka, za ktorého vlády boli umiestnené. Tie z čias Alžbety II. majú nápis EIIR (Elizabeth II Regina, regina je latinsky kráľovná). V uliciach sa však stále nájdu aj schránky s písmenami GVIR, čo znamená George VI Rex, teda kráľ Juraj VI. (rex je latinsky kráľ). Juraj VI. bol otcom Alžbety II.

Ako sa môžu s kráľovnou rozlúčiť ľudia? 

Na oficiálnej webovej stránke britskej kráľovskej rodiny bola zriadená virtuálna kondolenčná kniha na pamiatku zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II.


Ľudia z celého sveta smútiaci za britskou panovníčkou môžu navštíviť webovú stránku kráľovskej rodiny www.royal.uk a zanechať odkaz vo virtuálnej kondolenčnej knihe. Na webe sa uvádza, že vybrané odkazy budú neskôr odovzdané členom kráľovskej rodiny, pričom niektoré môžu byť tiež uložené v kráľovskom archíve, aby sa zachovali pre budúce generácie.

9. septembra 2022, 9:13 Čas čítania 11:59 ZÁZNAM: Nový kráľ Británie Karol III. poďakoval v príhovore matke Alžbete za lásku a oddanosť kráľovskej rodine ZÁZNAM: Nový kráľ Británie Karol III. poďakoval v príhovore matke Alžbete za lásku a oddanosť kráľovskej rodine

S Alžbetou sa budú môcť ľudia zrejme rozlúčiť aj osobne v Londýne, kde bude tri dni vystavené jej telo. Na oficiálnom pohrebe sa budú môcť zúčastniť len pozvaní. 

Ako sa s kráľovnou rozlúčili slovenskí politici? 

Na Facebooku si prezidentka Zuzana Čaputová zaspomínala na osobné stretnutie s kráľovnou počas recepcie k samitu NATO v Londýne. „Charizma a pokoj, ktorý z nej vychádzal, bol pre mňa vtedy výnimočným okamihom. V týchto ťažkých chvíľach myslím na jej rodinu a najbližších, ako aj občanov Veľkej Británie a národy Commonwealthu, ktorým týmto vyjadrujem úprimnú sústrasť.“

Predseda vlády Eduard Heger vyhlásil, že dnes sa končí celá jedna etapa v ľudských dejinách. „Na trón nastúpila ako mladá 26-ročná žena a odvtedy každý deň neúnavne a dôsledne pracovala pre svoju krajinu. V službe národu strávila neuveriteľných 70 rokov, za čo jej patrí nesmierna úcta, obdiv a vďaka,“ napísal premiér. 

Dodal, že kráľovná svoju oddanosť vlasti a odvahu dokázala už v časoch druhej svetovej vojny, keď kráľovská rodina neodišla do exilu, ale zostala v Londýne pri občanoch.

Predseda parlamentu Boris Kollár vyhlásil, že kráľovná mala veľkú zásluhu na obrusovaní hrán sporov vnútri kráľovstva a zabezpečovala jeho stabilitu. „Svoju vlasť opúšťa v zložitom období a jej nasledovník bude musieť vyvinúť veľké úsilie, aby sa jej vyrovnal. Návšteva britskej panovníčky na Slovensku v roku 2008 patrí k tým najvýznamnejším udalostiam v našej novodobej histórii.“

Ďalšie politické reakcie zhrnul Refresher v tomto článku.

Domov
Zdieľať
Diskusia