Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
9. septembra 2022, 15:30
Čas čítania 4:48

Kráľovná Alžbeta II. sa do princa Philipa zaľúbila už ako 13-ročná. Toto je príbeh ich lásky, ktorá vydržala viac ako 70 rokov

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené
Kráľovná Alžbeta II. sa do princa Philipa zaľúbila už ako 13-ročná. Toto je príbeh ich lásky, ktorá vydržala viac ako 70 rokov
Zdroj: Getty Images

Príbeh lásky kráľovského páru, ktorý sa začal v 30. rokoch minulého storočia a v manželstve napokon trval až do momentu, kým ich smrť nerozdelila.

„Je niekto, kto neľahko prijíma komplimenty, ale po celé tieto roky bol mojou silou a oporou. Ja, celá jeho rodina, táto krajina a aj množstvo iných krajín mu dlhujeme viac, ako by kedy uznal, alebo aj viac, ako by sme si kedy uvedomovali,“ vyznala kráľovná Alžbeta II. Philipovi lásku v roku 1997 pri príležitosti 50. výročia kráľovskej svadby.

Toto je krátky pohľad na to, ako sa zrodil vzťah, ktorý napriek druhej svetovej vojne, dekolonizácii a rýchlo sa meniacemu svetu odolal skúške času a vydržal viac ako 70 dlhých rokov až do smrti.

Princ Philip a kráľovná Alžbeta II.
Princ Philip a kráľovná Alžbeta II. Zdroj: Getty Images

Padol jej do oka hneď, keď sa prvýkrát stretli
Manželstvá panovníkov sa historicky často dohodovali bez toho, aby v týchto rozhodnutiach mali samotní nastávajúci manželia akékoľvek slovo. Treba spájať významné rody či upevniť pozíciu kráľovskej rodiny, počúvali často princovia a princezné, keď chceli rebelovať proti partnerovi, ktorého im rodina vybrala. Vzťah Alžbety II. a princa Philipa bol presným opakom.

24. apríla 2023, 9:30 Čas čítania 5:42 Pavol prerazil vo svete ako florista. Robil dekorácie do filmov s Johnnym Deppom či Bradom Pittom aj pre kráľovskú rodinu Pavol prerazil vo svete ako florista. Robil dekorácie do filmov s Johnnym Deppom či Bradom Pittom aj pre kráľovskú rodinu

Dvojica sa prvýkrát stretla v roku 1939, keď sa vtedy iba 13-ročná princezná Alžbeta vybrala do vzdelávacej inštitúcie Britannia Royal Naval College. V škole sa za námorníka vyučil aj Philip Mountbatten, ktorý sa narodil v roku 1921 na gréckom ostrove Korfu a do vienka dostal tituly dánskeho a gréckeho princa.

Priezvisko Mountbatten si pritom Philip prisvojil až pred svadbou s budúcou kráľovnou, upozorňuje ITV. Philipovo priezvisko predtým znelo Battenberg, no toto meno spoločne so vzdialenými rodinnými prepojeniami na prominentných nacistických pohlavárov prinútilo Philipa vymeniť ho za pozmenenú verziu Mountbatten akceptovateľnú vo Veľkej Británii.

Mladá kráľovská dvojica v roku 1953 na Novom Zélande.
Mladá kráľovská dvojica v roku 1953 na Novom Zélande. Zdroj: Archívy Nového Zélandu

Zamilovaná 13-ročná princezná

Domov
Zdieľať
Diskusia