Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Daniel Mikolášik
19. septembra 2022, 10:47
Čas čítania 7:40

ZÁZNAM: Rakvu kráľovnej Alžbety II. spustili do hrobky. Naposledy na jej počesť zazneli zvuky gájd

Kategória:
News
Uložiť Uložené
ZÁZNAM: Rakvu kráľovnej Alžbety II. spustili do hrobky. Naposledy na jej počesť zazneli zvuky gájd
Zdroj: TASR/AP

Pohreb Alžbety II. sa zrejme zaradí medzi najsledovanejšie prenosy storočia, odhadovali sa 4,1 miliardy divákov.

• Dnes sa v londýnskom Westminsterskom opátstve bude konať štátny pohreb zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. Začne sa o 11.00 h miestneho času (12.00 h nášho stredoeurópskeho letného času) a trvať by mal hodinu.
Slovensko na pohrebe zastupuje prezidentka Zuzana Čaputová s partnerom Jurajom Rizmanom. Pozvaných je približne 2 000 smútočných hostí. Okrem členov európskych kráľovských rodín a zástupcov krajín Commonwealthu prišli aj mnohí svetoví politickí lídri. Pozvánku nedostali len predstavitelia Ruska, Bieloruska, Mjanmarska, Sýrie, Venezuely a Afganistanu.
• Štátny smútok bude v Británii trvať až do 26. septembra. Podľa tradície by mal trvať 12 dní od jej úmrtia, ale kráľ Karol III. požiadal o jeho predĺženie o ďalších sedem dní po pohrebe svojej matky.

Sledovanie dňa poslednej rozlúčky so zosnulou britskou kráľovnou Alžbetou II. naživo sme ukončili.


19:24 – Británia sa rozlúčila so svojou najdlhšie vládnucou panovníčkou. Posledný obrad je už súkromný čisto s rodinou zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. Nebude prístupný verejnosti ani televíznym kamerám. Podrobnosti tohto súkromného obradu, ktorý sa má začať o 20.30 h SELČ, Buckinghamský palác nezverejnil s vysvetlením, že ide o „hlboko osobnú rodinnú udalosť“.

18:15 – Rakvu s pozostatkami zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. spustili do kráľovskej hrobky na hrade Windsor. Windsorský dekan pri tom čítal 103. žalm. Kráľovnej boli ešte predtým naposledy odobraté žezlo a koruna. Následne prečítali všetky tituly kráľovnej a naposledy na jej počesť zazneli zvuky gájd. Zosnulú kráľovnú uložili na miesto posledného odpočinku po boku jej manžela princa Philipa. (TASR)

pohreb ažbety
Zdroj: TASR/AP

18:00 – Zuzana Čaputová reaguje na chybu, ktorej sa dopustili svetové tlačové agentúry, keď šírili správu, že na pohrebe Alžbety II. bol aj „prezident SR Juraj Rizman a jeho delegácia“. Prezidentka s humorom komentuje, že svojmu partnerovi k novému postu gratuluje. „Je to neľahká funkcia pre ženu, nieto ešte pre muža,“ napísala žartovne.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova)

17:21 – V Kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor sa začal obrad rozžehnania. Neskôr bude nasledovať súkromný obrad v Pamätnej kaplnke kráľa Juraja VI., počas ktorého zosnulú kráľovnú uložia na miesto posledného odpočinku po boku jej manžela princa Philipa, ktorý zomrel vlani. 


Obrad rozžehnania s telom povedie windsorský dekan, ktorý prečíta prvý až siedmy verš z 21. kapitoly Zjavenia svätého Jána. Túto pasáž čítali aj na pohreboch kráľa Juraja V. v roku 1936, jeho manželky Márie v roku 1953 a aj v roku 1952 na pohrebe Juraja VI. – otca Alžbety II.


Priebeh tohto obradu prediskutovali s kráľovnou Alžbetou II. už dávnejšie. Veľkú časť hudobného sprievodu skomponoval sir William Harris, ktorý bol organistom v Kaplnke svätého Juraja v rokoch 1933 až 1961 a údajne budúcu kráľovnú ešte ako dieťa naučil hrať na klavíri. Okrem toho zaznie aj Ruský kondak za zosnulých, ktorý spievali aj na pohrebe princa Philipa. (TASR)

rakva kráľovná Alžbeta II.
Zdroj: TASR/AP

17:06 – Slávnostný sprievod dorazil na hrad Windsor, kde sa onedlho začne konať obrad rozžehnania v Kaplnke svätého Juraja. Pred kaplnkou očakávali procesiu s telom kráľovnej aj jej milované psy plemena korgi. Muick a Sandy sú poslední dvaja z radu viac ako 30 korgiov, ktoré kráľovná za života vlastnila. (BBC)

16:59 – Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva zdieľalo vzácnu fotografiu oddychujúcich členov čestnej stráže londýnskeho Toweru známej ako Beefeater počas pauzy medzi strážením rakvy s telom kráľovnej Alžbety II. Pri truhle s jej veličenstvom mali sústavné 24-hodinové služby bez prestávky.

15:48 – Rakvu vezú približne 30 kilometrov na pohrebnom vozidle do hradu Windsor, ktorý mala kráľovná v obľube. Po trase stoja tisícky ľudí, a to aj mimo centra Londýna. (TASR)

15:11 – Z Hyde Parku pri Wellingtonovom oblúku vypálilo Kráľovské jazdecké delostrelectvo čestné salvy. Rakvu aktuálne prevážajú na hrad Windsor, kde sa bude v Kaplnke svätého Juraja konať o 16.00 h (17.00 h nášho času) obrad rozžehnania za účasti asi 800 hostí. 

Pohreb kráľovnej.
Pohreb kráľovnej. Zdroj: TASR/AP

14:53 – Prezidentka Zuzana Čaputová vzdala úctu kráľovnej Alžbete II. a jej odkazu. Hovorí o nej ako o neustálej inšpirácii pre každého lídra. Uviedla to na sociálnej sieti po štátnom pohrebe kráľovnej, na ktorom sa zúčastnila. „Novému britskému kráľovi som osobne v mene všetkých občanov Slovenskej republiky vyjadrila úprimnú sústrasť,“ dodala.

14:19 – Vo svetových tlačových agentúrach sa šíri chybná informácia, že prezidentom Slovenska je Juraj Rizman, partner Zuzany Čaputovej. Komentáre k fotografiám, ktoré zachytávali slovenskú delegáciu, obsahovali zmienku len o „prezidentovi SR Jurajovi Rizmanovi“ a jeho delegácii. Meno Zuzany Čaputovej sa pritom vo fotobanke nikde nespomína. Chybné mená zostali na webových stránkach agentúr niekoľko desiatok minút.

19. septembra 2022, 13:50 Čas čítania 0:28 Toto je prezident SR Juraj Rizman, urobili chybu tlačové agentúry počas pohrebu kráľovnej. Meno Zuzany Čaputovej ani nespomenuli Toto je prezident SR Juraj Rizman, urobili chybu tlačové agentúry počas pohrebu kráľovnej. Meno Zuzany Čaputovej ani nespomenuli

13:57 – Sprievod sa presúva ulicami Londýna. Aj tie najrušnejšie ulice hlavného mesta počas procesie stíchli, davy ľudí v tichosti sledujú sprievod s truhlou a vzdávajú úctu kráľovnej. Lafeta, na ktorej sa presúva rakva, prešla aj okolo bronzových sôch, ktoré kráľovná odhalila na počesť oboch svojich rodičov. (BBC)

13:18 – Slávnostná procesia sa po bohoslužbe presúva aj s truhlou z Westminsterského opátstva k Wellingtonovmu víťaznému oblúku za zvukov zvona Big Ben. Zvoniť budú symbolicky 96-krát, čo odkazuje na počet rokov, koľkých sa Alžbeta II. dožila. Na truhle sa nachádza aj ručne písaný odkaz Karolom III.: „V láskyplnej a oddanej pamäti. Charles R.“ (BBC)

pohreb kralovnej
Zdroj: TASR/AP

13:11 – Bohoslužbu ukončilo dvojminútové ticho, ktoré sa držalo v celej Británii. Po ňom odohrali už pozmenenú hymnu, v ktorej sa spievalo Boh ochraňuj kráľa. (BBC)

12:57 – Kráľovná Alžbeta II. v deň svojich 21. narodenín slávnostne vyhlásila, že bude oddane slúžiť krajine a Commonwealthu. Canterburský arcibiskup Justin Welby vo svojej kázni na kráľovninom pohrebe v tejto súvislosti uviedol, že len zriedka býva takýto sľub tak dobre dodržaný.


Tých, ktorí slúžia, budú podľa jeho slov milovať a pamätať si ich, zatiaľ čo na tých, ktorí sa držia moci a výsad, sa už dávno zabudlo. Welby zároveň vyzdvihol Alžbetinu službu obyvateľom Spojeného kráľovstva i Spoločenstva národov (Commonwealthu). (TASR)


12:38 – Z Evanjelia podľa sv. Jána počas pohrebu čítala britská premiérka Liz Trussová. Ďalšie čítanie z Prvého listu apoštola Pavla Korintským predniesla generálna tajomníčka Commonwealthu Patricia Scotlandová. (TASR)

pohreb kráľovnej Alžbety II.
Zdroj: TASR/AP

12:21 – Vo Westminsterskom opátstve vedie bohoslužbu za Alžbetu II. westminsterský dekan David Hoyle. „S vďačnosťou spomíname na jej neochvejnú oddanosť k jej poslaniu kráľovnej a hlavy Commonwealthu počas mnohých rokov,“ povedal dekan. Pripomenul aj kráľovninu lásku k svojej rodine. Na pohrebe je prítomných približne 2 000 pozvaných hostí vrátane šéfov štátov a vlád a členov kráľovských rodín z celého sveta.

12:09 – Za rakvou kráľovnej Alžbety II. kráčali za zvuku bubnov a gájd jej najbližší príbuzní vrátane jej najstaršieho syna kráľa Karola III. a jeho súrodencov princeznej Anne a princov Andrewa a Edwarda. (TASR)

12:00 – Oficiálne sa začal obrad spojený so štátnym pohrebom zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. Trvať by mal hodinu. Rakvu kráľovnej naložili na lafetu. Na urne je položená koruna, jablko a žezlo.

pohreb kráľovna urna rakva
Zdroj: TASR/AP

11:45 – Pohreb kráľovnej Alžbety II. sa zrejme stane jedným z najsledovanejších prenosov storočia, sledovanosťou pravdepodobne prekoná aj kráľovské svadby. Odhaduje sa, že poslednú rozlúčku s kráľovnou bude sledovať rekordných 4,1 miliardy televíznych a internetových divákov po celom svete. (El Mundo)

11:18 – Na miesto obradu do Westminsterského opátstva postupne prichádzajú svetoví lídri, medzi nimi americký prezident Joe Biden s manželkou, francúzsky prezident Emmanuel Macron s manželkou či krajne pravicový brazílsky prezident Jair Bolsonaro.

Ten v Brazílii vyhlásil pre úmrtie kráľovnej tri dni smútku. Odborníci však upozorňujú, že Brazília a Británia historicky nemajú silné väzby a tento krok môže súvisieť s prezidentskými voľbami, ktoré sa v Brazílii konajú na budúci mesiac. (BBC)

Americký prezident Joe Biden (druhý vpravo) a prvá dáma Spojených štátov Jill Bidenová prichádzajú na štátny pohreb britskej kráľovnej Alžbety II. do Westminsterského opátstva v Londýne v pondelok 19. septembra 2022.
Americký prezident Joe Biden (druhý vpravo) a prvá dáma Spojených štátov Jill Bidenová prichádzajú na štátny pohreb britskej kráľovnej Alžbety II. do Westminsterského opátstva v Londýne v pondelok 19. septembra 2022. Zdroj: TASR/AP

11:09 – Medzi prvými významnými tvárami, ktoré sa pripojili ku kongregácii, boli Michael a Carole Middletonovci, starí rodičia princa Georgea, ako aj mnohí členovia vlády a iní vysokí politici. (Sky News)

11:01 – Parížska stanica metra s názvom George V (Juraja V.) na bulvári Champs-Élysées ponesie počas pohrebu na jeden deň meno zosnulej britskej panovníčky Alžbety II., oznámil francúzsky dopravný podnik RATP.  

Vo Francúzsku je však tento krok sčasti kritizovaný. Niektorí používatelia sociálnych sietí vyjadrili nespokojnosť s tým, že k takejto zmene prišlo práve vo Francúzsku, iní sa zase pýtali, či takéto opatrenia nezvýšia ceny cestovných lístkov. (TASR)

10:25 – Na pohrebe sa zúčastnia aj kráľovnine pravnúčatá – druhý nástupca na britský trón George (9 rokov) a tretia v poradí princezná Charlotte (7 rokov). Budú kráčať aj v sprievode za rakvou kráľovnej, keď ju budú viezť na delovej lafete. V sprievode sa bude nachádzať aj nový kráľ Karol III. a jeho synovia princ William a princ Harry. (BBC)

Na snímke policajti pred štátnym pohrebom britskej kráľovnej Alžbety II. v centre Londýna v pondelok 19. septembra 2022.
Na snímke policajti pred štátnym pohrebom britskej kráľovnej Alžbety II. v centre Londýna v pondelok 19. septembra 2022. Zdroj: TASR/AP

9:52 – Ako posledná z radov verejnosti vzdala poctu zosnulej britskej kráľovnej pri jej rakve vo Westminsterskej sále v Londýne občianka Chrissy Heereyová. Potom sálu zatvorili, aby rakvu pripravili na prevoz do Westminsterského opátstva.


Alžbeta II. bola „obdivuhodná dáma, ktorá nikdy nebude nahradená“, povedala Heereyová o kráľovnej. V dlhom rade si vystála niekoľko hodín, napriek tomu ešte zostane vo štvrti Westminster, aby mohla sledovať smútočný sprievod a pohreb kráľovnej, ktoré sa budú prenášať na veľkoplošné obrazovky. (TASR)

8:36 – Na obrade vystúpi aj Alžbetin osobný hráč na gajdách. Išlo o jedno z jej osobných želaní, čo sa týka podoby svojho pohrebu. Jej želanie sa týkalo aj miesta pohrebu, ktorým je Westminsterské opátstvo, kde si v roku 1947 vzala za manžela princa Philipa. (Daily Mail)

7:33 – Dnes sú v Británii pre pohreb kráľovnej zatvorené viaceré podniky. Medzi nimi aj známe siete ako Ikea, Apple či Primark. V prevádzke nebude ani pošta a väčšinu reštaurácií a supermarketov otvoria až poobede.

Niektoré veľké siete krčiem, naopak, otvárajú už skôr ako obvykle a budú cez televíziu púšťať obrad naživo. Na poludnie budú dodržiavať dvojminútové ticho, aby si tak uctili pamiatku kráľovnej. (BBC)

7:15 – Štátny pohreb sa bude konať podľa prísneho protokolu. Zúčastní sa na ňom asi 2 000 pozvaných smútočných hostí vrátane členov európskych kráľovských rodín, zástupcov krajín Commonwealthu a svetových politických lídrov.

Pozvaný je aj americký prezident Joe Biden s manželkou, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová či francúzsky prezident Emmanuel Macron. Pozvaní neboli zástupcovia Sýrie, Venezuely a Afganistanu, keďže Británia nemá s týmito krajinami diplomatické styky.

Britská kráľovská rodina takisto nepozvala nikoho z Ruska, Bieloruska a Mjanmarska. Podľa tradície bývajú pozvaní aj všetci žijúci bývalí prezidenti USA, v tomto prípade to tak však nebude. Buckinghamský palác to zdôvodnil nedostatkom miesta vo Westminsterskom opátstve. (TASR)

7:00 – Slovensko bude na pohrebe kráľovnej zastupovať prezidentka Zuzana Čaputová s partnerom Jurajom Rizmanom. Do Británie odletela ešte v nedeľu. Z Londýna odlieta do New Yorku, kde v utorok vystúpi na Valnom zhromaždení OSN. (Prezidentská kancelária)

Ľudia si uctievajú pamiatku pri rakve s telesnými pozostatkami zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. vo Westminster Hall, najstaršej časti Westminsterského paláca v Londýne 18. septembra 2022.
Ľudia si uctievajú pamiatku pri rakve s telesnými pozostatkami zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. vo Westminster Hall, najstaršej časti Westminsterského paláca v Londýne 18. septembra 2022. Zdroj: TASR/AP

0:25 – Kráľ Karol III. v nedeľu v záverečnom posolstve pred štátnym pohrebom svojej matky kráľovnej Alžbety II. poďakoval verejnosti za podporu, ktorú prejavila smútiacej britskej kráľovskej rodine. 


„Všetci sa pripravujeme na poslednú rozlúčku, a ja by som chcel jednoducho využiť túto príležitosť a poďakovať sa nespočetnému množstvu ľudí, ktorí boli obrovskou podporou a útechou mojej rodine aj mne v tomto čase smútku,“ povedal.


Podľa kráľových slov on sám aj kráľovná manželka Kamila boli „hlboko dotknutí“ prejavmi sústrasti a podpory z Británie aj z celého sveta. Británia si v nedeľu večer minútou ticha pripomenula zosnulú kráľovnú Alžbetu II. Začiatok i koniec celoštátnej spomienky oznámil zvon z veže Big Ben na severnom konci Westminsterského paláca, okolo ktorého sa zhromaždil dav ľudí. (TASR)

Domov
Zdieľať
Diskusia