Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad TASR
9. septembra 2022, 8:48
Čas čítania 2:24

Kto je nástupníkom britského trónu po smrti kráľovnej Alžbety II.? Novým kráľom je Karol III.

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Takto vyzerá nástupnícka línia britského kráľovského trónu.

Kráľovná Alžbeta II. dnes zomrela. Hneď po tom, čo Buckinghamský palác oznámil jej smrť, prebral povinnosti panovníka princ Charles ako prvý v poradí v nástupníckej línii britskej kráľovskej rodiny.

Novým kráľom sa okamžite stal Charles, ktorý podľa BBC prijme panovnícke meno Charles III. V slovenčine bude známy ako kráľ Karol III.

Smrť kráľovnej bude znamenať zmenu titulov nielen pre nového kráľa, ale aj pre nového korunného princa – princa Williama.

Ten od svojho otca podľa plánu dostane nový titul princ z Walesu, ktorý sa tradične udeľuje prvému nástupníkovi trónu. Okrem toho sa William stane vojvodom z Cornwallu, čo je titul vyhradený pre najstaršieho syna úradujúceho panovníka.

Z princa Charlesa je nový kráľ Karol III.

Nový kráľ, ktorý sa celým menom nazýva Charles Philip Arthur George, si mohol vybrať z viacerých mien. Nový britský panovník Karol III. vo štvrtkovom vyhlásení po úmrtí jeho matky, kráľovnej Alžbety II., uviedol, že dnešok je „okamihom obrovského smútku pre mňa a všetkých členov mojej rodiny“.


Karol III. vo vyhlásení vyjadril „hlboký smútok z úmrtia váženej Panovníčky a milovanej Matky“. „Viem, že jej stratu budú hlboko pociťovať (ľudia) naprieč celou krajinou a Commonwealthom, ako aj mnohí ľudia na celom svete,“ uviedol.


„Počas tohto obdobia smútku a zmeny bude pre mňa a moju rodinu útechou a oporou vedomie toho, že kráľovná bola široko rešpektovaná a ľudia k nej pociťovali náklonnosť,“ píše sa vo vyhlásení.

Na vládnutie sa pripravoval celý život

Na tento moment sa Charles pripravoval celý život. Na rozdiel od svojej matky, ktorá začala vládnuť ako 26-ročná, začína Charles panovať ako starý muž.


Nového panovníka čaká návšteva všetkých štyroch častí kráľovstva, rovnako ako prijatie sľubov poslancov oboch komôr britského parlamentu.

Kráľ Karol III. bol najdlhšie čakajúcim nástupníkom trónu v britskej histórii. Narodil sa v roku 1948 priamo v Buckinghamskom paláci v Londýne, na rozdiel od svojej matky navštevoval dve prestížne školy Cheam a Gordonstoun, ba vyskúšal si dokonca štúdium v Austrálii. Dodnes je veľkým environmentalistom a otvorene sa snaží viesť boj proti klimatickým zmenám.

24. apríla 2023, 9:30 Čas čítania 5:42 Pavol prerazil vo svete ako florista. Robil dekorácie do filmov s Johnnym Deppom či Bradom Pittom aj pre kráľovskú rodinu Pavol prerazil vo svete ako florista. Robil dekorácie do filmov s Johnnym Deppom či Bradom Pittom aj pre kráľovskú rodinu

Od malička ho okolie opisovalo ako hanblivého a zakríknutého chlapca, ktorý mladosť strávil na prestížnych internátnych školách. Ako prvý člen kráľovskej rodiny získal vysokoškolský titul z Trinity College v Cambridgei.

Kým sa oženil s mladou Dianou Spencerovou, sedem rokov strávil vo vzdušných a námorných silách. Svadba sa odohrala v roku 1981, po nej prišli dve deti William a Harry, no manželstvo nevydržalo tlak verejnosti a vnútorných rozbrojov. Dvojica sa rozviedla v roku 1992 a Diana zomrela pri autonehode v roku 1996.

Princ Charles našiel útechu v náruči Camilly Parker-Bowlesovej, s ktorou priznal milenecký pomer. V roku 2005 sa Charles s Camillou zosobášili, vďaka čomu bude teraz aj podľa želania zosnulej Alžbety II. známa ako „Queen Consort“.

Aktuálna nástupnícka línia britskej kráľovskej rodiny

1. Princ Charles – princ z Walesu – syn kráľovnej (1948) – nový kráľ

princ Charles
Zdroj: Wikimedia Commons

2. Princ William – vojvoda z Edinburghu – syn princa Charlesa (1982)

kráľovna
Zdroj: Britská kráľovská rodina

3. Princ George z Cambridgea – syn princa Williama (2013)

británia
Zdroj: Britská kráľovská rodina

 

4. Princezná Charlotte z Cambridgea – dcéra princa Williama (2015)

kráľovná
Zdroj: TASR/AP/ANDREW MILLIGAN/POOL VIA AP

5. Princ Louis z Cambridgea – syn princa Williama (2018)

kráľovná
Zdroj: Britská kráľovská rodina

 

6. Princ Harry – vojvoda zo Sussexu – syn princa Charlesa (1984)

kráľovná
Zdroj: Britská kráľovská rodina

7. Archie Mountbatten-Windsor – syn princa Harryho (2019)

kráľovná
Zdroj: Instagram/Sussex Royal

8. Lilibet Mountbatten-Windsor – dcéra princa Harryho (2021)

kráľovná
Zdroj: Britská kráľovská rodina
Domov
Zdieľať
Diskusia