Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
8. septembra 2022, 20:38
Čas čítania 5:28

Slovenskí politici sa lúčia s kráľovnou Alžbetou: Zuzana Čaputová spomína na osobné stretnutie v Londýne

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Predseda vlády, prezidentka a mnohí ďalší posielajú svoje úprimné odkazy do Británie. Lúčia sa s kráľovnou Alžbetou II.

Vo veku 96 rokov zomrela vo štvrtok britská kráľovná Alžbeta II. Oznámil to Buckinghamský palác.


Kráľovná Alžbeta II., ktorá zomrela vo štvrtok popoludní, bola najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Británie – na tróne bola 70 rokov.

Na úmrtie najdlhšie žijúcej kráľovnej reagujú aj slovenskí politici. 

Sledujeme celú aktuálnu situáciu v Británii v článku NAŽIVO

Zuzana Čaputová: Alžbeta II. bola inšpirácia pre všetkých

Prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila úprimnú sústrasť na Twitteri. „Sedem desaťročí neochvejného vedenia a oddanosti službe svojej krajine prostredníctvom mnohých globálnych zmien z nej urobilo kráľovnú Alžbetu II., vzor a inšpiráciu pre nás všetkých,“ napísala. 

Na Facebooku si prezidentka Zuzana Čaputová zaspomínala na osobné stretnutie s kráľovnou počas recepcie k samitu NATO v Londýne. „Charizma a pokoj, ktorý z nej vychádzal, bol pre mňa vtedy výnimočným okamihom. V týchto ťažkých chvíľach myslím na jej rodinu a najbližších, ako aj občanov Veľkej Británie a národy Commonwealthu, ktorým týmto vyjadrujem úprimnú sústrasť.“

24. apríla 2023, 9:30 Čas čítania 5:42 Pavol prerazil vo svete ako florista. Robil dekorácie do filmov s Johnnym Deppom či Bradom Pittom aj pre kráľovskú rodinu Pavol prerazil vo svete ako florista. Robil dekorácie do filmov s Johnnym Deppom či Bradom Pittom aj pre kráľovskú rodinu

„Keď navštívila v roku 2008 Slovensko, pršalo. Naše a svetové médiá zaplnili titulky, ako britská kráľovná rozžiarila daždivé Slovensko. Nevynechala Devín, odviezla sa lanovkou na Hrebienok, v Levoči videla oltár Majstra Pavla a v Poprade vhodila úvodné buly hokejového zápasu. Plnú energie a zvedavosti v očiach, takto si ju budeme pamätať,“ dodala prezidentka. 

Eduard Heger: Alžbeta II. bola symbol novodobej monarchie

Predseda vlády Eduard Heger vyhlásil, že dnes sa končí celá jedna etapa v ľudských dejinách. „Na trón nastúpila ako mladá 26-ročná žena a odvtedy každý deň neúnavne a dôsledne pracovala pre svoju krajinu. V službe národu strávila neuveriteľných 70 rokov, za čo jej patrí nesmierna úcta, obdiv a vďaka,“ napísal premiér. 

Dodal, že kráľovná svoju oddanosť vlasti a odvahu dokázala už v časoch druhej svetovej vojny, keď kráľovská rodina neodišla do exilu, ale zostala v Londýne pri občanoch.


„Spôsob, akým vládla svojej krajine a pristupovala k ťažkým okamihom v osobnom či verejnom živote, je inšpiráciou pre nás všetkých. Vždy z nej vyžarovala sila a dôstojnosť. Dokonca aj vo chvíľach, keď pochovávala milovaného manžela princa Philipa. Pretože Alžbeta II. nebola len kráľovnou, ale aj manželkou a matkou,“ napísal predseda vlády na sociálnej sieti. 

Boris Kollár: Svoju vlasť opúšťa v zložitom období

Predseda parlamentu Boris Kollár vyhlásil, že kráľovná mala veľkú zásluhu na obrusovaní hrán sporov vnútri kráľovstva a zabezpečovala jeho stabilitu. 

22. apríla 2023, 9:00 Čas čítania 1:52 Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať

„Svoju vlasť opúšťa v zložitom období a jej nasledovník bude musieť vyvinúť veľké úsilie, aby sa jej vyrovnal. Návšteva britskej panovníčky na Slovensku v roku 2008 patrí k tým najvýznamnejším udalostiam v našej novodobej histórii. Pamätné je najmä jej odhalenie pamätníka na dunajskom nábreží v Devíne, ktoré symbolizovalo našu obnovenú príslušnosť k západnej civilizácii. Som presvedčený, že zostane navždy v srdciach svojich spoluobčanov i pokojamilovnej populácie sveta,“ napísal predseda parlamentu a Sme rodina. 

Jaroslav Naď: Odišla mimoriadna osobnosť

Minister obrany Jaroslav Naď vyzdvihol pozitívne vlastnosti kráľovnej a jej životný príbeh. „Hrdo, láskavo a slušne viedla krajinu v prosperujúcich momentoch, ale jej veľkosť sa ukázala najmä v ťažkých časoch. Neuveriteľný životný príbeh, ktorý bol zasvätený službe krajine – oddane, verne a celým svojím bytím,“ napísal Naď. 

Mária Kolíková: Spomínať na ňu budeme aj cez mnohé jej výroky

Ministerku spravodlivosti v demisii Máriu Kolíkovú zarmútila správa o odchode kráľovnej Alžbety II.

„Táto múdra, silná vládkyňa sprevádzala krajinu dlhých 70 rokov. Do funkcie vymenovala 15 premiérov. Stretla sa s piatimi pápežmi. Svojou osobnosťou si získala rešpekt svetových lídrov a pre mnohých bola vzorom. Spomínať na ňu budeme aj cez mnohé jej výroky, ktoré nestrácajú na aktuálnosti,“ napísala Kolíková a vyzdvihla výrok: 


„Dnes potrebujeme špeciálny druh odvahy. Nie ten, ktorý treba do boja, ale taký, vďaka ktorému sa zastaneme všetkého, o čom vieme, že je správne, všetkého, čo je pravdivé a čestné.”

Milan Krajniak: Dnes sa končí jedna éra

„Svet opustila kráľovná Alžbeta II., ktorá formovala dianie nielen v Spojenom kráľovstve, ale aj v Európe a na celom svete. Odišla veľká osobnosť svetových dejín. Česť jej pamiatke,“ napísal minister práce Milan Krajniak zo Sme rodina. 

Branislav Gröhling:  Bola ikonou a symbolom britskej monarchie

„Kráľovnú Alžbetu II. si pamätám prakticky už od svojho detstva. Už vtedy vládla tri desaťročia,“ napísal minister školstva v demisii Branislav Gröhling. „V dospelosti som neskôr s napätím sledoval netflixový seriál Koruna (The Crown), ktorý približoval jej život, nástup na trón a umožnil nám aspoň čiastočne nahliadnuť do sveta britskej monarchie.“

1. decembra 2022, 16:15 Čas čítania 0:19 Prezidentka Zuzana Čaputová pre Refresher: Hejt z verejného priestoru bol pre moju dcéru dôležitá životná skúsenosť (Video) Prezidentka Zuzana Čaputová pre Refresher: Hejt z verejného priestoru bol pre moju dcéru dôležitá životná skúsenosť (Video)

„Táto obdivuhodná žena bol najdlhšie vládnucou britskou panovníčkou. Vo februári oslávila neuveriteľné 70. výročie od nástupu na trón. Bola ikonou a symbolom britskej monarchie. A tak si ju aj všetci budeme pamätať,“ dodal. 

Veronika Remišová: Krajinu viedla vo veľmi náročných časoch

Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová citovala na Facebooku sľub, ktorý zložila Alžbeta II. ako 21-ročná: „Vyhlasujem pred vami všetkými, že celý môj život, či už bude dlhý, alebo krátky, bude zasvätený službe vám.“

Remišová pripomenula, že za éru panovníctva pod ňou slúžilo 15 premiérov a krajinu viedla vo veľmi náročných časoch. 

Vladimíra Marcinková: Nie sme pripravení na svet bez vás

Poslankyňa SaS Vladimíra Marcinková vyhlásila, že ľudia nie sú pripravení na svet bez kráľovnej Alžbety II. „Odpočívajte v pokoji. Ďakujeme za vzor múdrej, silnej a hodnotovo konzistentnej vládkyne, ktorý sme vo Vás mali. Navždy ostanete v našich srdciach,“ napísala. 

Úprimnú sústrasť vyjadrila aj celá strana SaS. „Máločo je vždy prítomné a nemenné v našich životoch a životoch našich rodičov, ako bolo panovanie kráľovnej Alžbety II. Dnes kráľovská rodina oznámila, že tento pevný bod v búrke moderných dejín už nie je.“

Peter Pellegrini: Výrazne formovala politiku Veľkej Británie

Predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini označil kráľovnú za človeka, ktorý výrazne formoval politiku. „Dnes zomrela významná osobnosť svetovej politiky anglická kráľovná Alžbeta II. Panovníčka so zaujímavým a dlhým životným príbehom, ktorá výrazne formovala politiku Veľkej Británie a svojimi rozhodnutiami prispievala k stabilite anglickej monarchie.“

Andrej Stančík: Priblížila kráľovskú rodinu verejnosti

Poslanec OĽaNO Andrej Stančík napísal, že kráľovná nebola absolútnym monarchom a jej právomoci boli skôr symbolické.

„Napriek tomu váha jej osobnosti a dôvera, ktorej sa v Británii tešila, pomohla krajine prejsť ťažké obdobia kríz a rozpadu impéria. Už ako následníčka trónu si získala srdcia ľudu, keď sa ako dobrovoľná automechanička podieľala na vojnovom úsilí. Priblížila kráľovskú rodinu verejnosti a uchovala jej status v turbulentnom období,“ dodal Stančík s tým, že kráľovná bola pre národ majákom v rozbúrenom mori a stmeľujúcim prvkom polarizovanej spoločnosti.

Stančík sa ospravedlnil, že status o smrti pôvodne zverejnil skôr, ako oficiálne kráľovská rodina oznámila smutnú správu. „Spravil som tak na základe dobrého zdroja. Aj keď sa ukázalo, že zomrela popoludní, mal som počkať na oficiálnu správu.“

Andrej Danko: Britskú korunu vždy hrdo držala so vztýčenou hlavou 

Bývalý predseda parlamentu Andrej Danko ocenil, koľko ľudí a osobností mohla kráľovná za dlhé roky pôsobenia vidieť, ale aj osobne spoznať. 

„Od roku 1952 menovala 15 predsedov vlád. Za vlády kráľovnej Alžbety II. z nich najdlhšie pôsobila premiérka Margaret Thatcher. Len Jej samotné veličenstvo vie, aké skúsenosti si so sebou na druhý svet odnáša. Počas svojho života navštívila aj naše Vysoké Tatry, naše Slovensko,“ skonštatoval.

14. októbra 2022, 16:24 Čas čítania 6:52 ZÁZNAM: Čaputová a Vallo sa ospravedlnili dúhovej komunite a vyzvali na boj proti nenávisti. Na pochod prišli tisícky účastníkov ZÁZNAM: Čaputová a Vallo sa ospravedlnili dúhovej komunite a vyzvali na boj proti nenávisti. Na pochod prišli tisícky účastníkov

Dodal, že jej reprezentácia britského národa po celom svete môže byť pre nás príkladom, ako pozdvihovať národné symboly a udržovať zvyklosti, ktoré identifikujú nielen nás, ale každý národ. 

Michal Šimečka: Mohla by byť príkladom súčasným politikom po celom svete

Predseda mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka pripomenul, že pod kráľovnou slúžilo 15 premiérov a prežila víťaznú vojnu s nacistami aj pád Sovietskeho zväzu. 

„Nech si myslíme o monarchii čokoľvek, kráľovná Alžbeta II. si vždy zachovala dôstojnosť, rozvahu a snahu štátnicky spájať svoju krajinu. Napriek vysokému veku a odlišnej dobe, v ktorej vyrastala, mohla slúžiť v mnohom ako príklad aj súčasným politikom po celom svete. Úprimnú sústrasť jej rodine a Spojenému kráľovstvu,“ napísal Šimečka. 

• Refresher sa rozprával s britským mediálnym expertom, ktorý vysvetlil, aká bola v Spojenom kráľovstve atmosféra tesne pred smrťou kráľovnej.

• Prečítaj si kompletný profil Alžbety II. a pozri si 10 najsilnejších fotiek zo života kráľovnej

• Oznámením o úmrtí britskej kráľovnej sa v Británii spustila operácia Jednorožec. Opisujeme, čo sa bude diať deň po dni

• Novým kráľom Spojeného kráľovstva sa stal v momente Alžbetinho úmrtia jej najstarší syn Charles.
Domov
Zdieľať
Diskusia