Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
8. septembra 2022, 19:45
Čas čítania 1:20

Čo sa bude diať po smrti britskej kráľovnej Alžbety II. ? Opisujeme deň po dni

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Takýto je postup po smrti Alžbety II.

Sled udalostí po smrti britskej kráľovnej Alžbety II. má kódové označenie operácia London Bridge. V roku 2021 o tom informoval server Politico, ktorý má k dispozícii tajné dokumenty britskej vlády. V nich je opísaný presný postup toho, čo budú vládne orgány robiť v prípade úmrtia panovníčky.


„Dokumenty ukazujú mimoriadnu úroveň zapojenia všetkých orgánov britskej vlády vrátane rozsiahlej bezpečnostnej operácie zameranej na zvládnutie bezprecedentných davov ľudí a dopravného chaosu,“ približuje Politico.


Podľa britského denníka The Guardian bude po úmrtí kráľovnej zohrávať významnú úlohu aj stratégia v prístupe k sociálnym sieťam. Webová stránka kráľovskej rodiny sa kompletne zafarbí na čierno. Bude tam len krátky oznam o tom, že kráľovná zomrela. Internetové stránky vlády aj všetky vládne účty na sociálnych sieťach budú zobrazovať čierny baner. Neurgentný obsah nebudú zverejňovať.

Kráľovná Alžbeta
Zdroj: TASR/AP


O úmrtí panovníčky sa ako prví dozvedia predstavitelia vlády prostredníctvom telefónu. Osobný tajomník kráľovnej zatelefonuje premiérke a oznámi jej, že Alžbeta II. zomrela. Telefonicky sa o smrti panovníčky dozvedia aj ostatní ministri a vysokopostavení štátni úradníci. Deň úmrtia kráľovnej je označený ako D-Day.


D-Day + 1 označuje prvý deň po úmrtí kráľovnej. Princa Charlesa oficiálne vyhlásia za nového kráľa. O 15.30 h miestneho času príde predseda vlády s celým kabinetom na audienciu k novému panovníkovi.


Počas D-Day + 2 rakvu prevezú do Buckinghamského paláca. Ak zomrie v Škótsku, úrady aktivujú operáciu Jednorožec (Unicorn). V opačnom prípade aktivujú operáciu Overstudy, ktorá počíta s leteckým transportom.


Štátny pohreb Alžbety II. sa uskutoční až na desiaty deň (D-Day + 10) vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Napoludnie bude celá monarchia držať dve minúty ticha. Kráľovná bude pochovaná v pamätnej kaplnke kráľa Juraja VI. po boku svojho manžela princa Philipa, ktorý zomrel 9. apríla 2021.

• Refresher sa rozprával s britským mediálnym expertom, ktorý vysvetlil, aká bola v Spojenom kráľovstve atmosféra tesne pred smrťou kráľovnej.

• Prečítaj si kompletný profil Alžbety II. a pozri si 10 najsilnejších fotiek zo života kráľovnej
 

• Slovenskí politici sa lúčia s kráľovnou Alžbetou. Prečítaj si vyjadrenia prezidentky, premiéra a ministrov. 

• Novým kráľom Spojeného kráľovstva sa stal v momente Alžbetinho úmrtia jej najstarší syn Charles.
Domov
Zdieľať
Diskusia