Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
9. septembra 2022, 9:13
Čas čítania 11:59

ZÁZNAM: Nový kráľ Británie Karol III. poďakoval v príhovore matke Alžbete za lásku a oddanosť kráľovskej rodine

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sme sledovali aktuálne udalosti týkajúce sa smrti kráľovnej Alžbety II. Mala 96 rokov.

• Refresher sa rozprával s britským mediálnym expertom, ktorý vysvetlil, aká bola v Spojenom kráľovstve atmosféra tesne pred smrťou kráľovnej.

• Prečítaj si kompletný profil Alžbety II. a pozri si 10 najsilnejších fotiek zo života kráľovnej

• Oznámením o úmrtí britskej kráľovnej sa v Británii spustila operácia Jednorožec. Opisujeme, čo sa bude diať deň po dni

19:28 – Bratislavský hrad bude nasvietený na počesť zosnulej kráľovnej Alžbety II.


Na Hrade by mala svietiť od 20.00 do 23.00 h vlajka Spojeného kráľovstva.

19:21 – Nový následník britského trónu princ William, vojvoda z Cornwallu a Cambridgea, sa stane novým princom z Walesu. V piatok to počas svojho prvého príhovoru verejnosti uviedol kráľ Karol III., píše denník The Guardian.

19:20 – Nový britský kráľ Karol III. sa v piatok podvečer prvýkrát prihovoril verejnosti prostredníctvom videopríhovoru. Zosnulú Alžbetu II. v ňom označil za inšpiráciu pre seba samého aj celú kráľovskú rodinu a prisľúbil, že bude pokračovať v jej celoživotnej službe.

24. apríla 2023, 9:30 Čas čítania 5:42 Pavol prerazil vo svete ako florista. Robil dekorácie do filmov s Johnnym Deppom či Bradom Pittom aj pre kráľovskú rodinu Pavol prerazil vo svete ako florista. Robil dekorácie do filmov s Johnnym Deppom či Bradom Pittom aj pre kráľovskú rodinu

„Počas svojho života bolo jej veličenstvo – moja milovaná matka – inšpiráciou a príkladom pre mňa a celú moju rodinu a sme jej tým najsrdečnejším dlhom, aký môže mať každá rodina voči svojej matke; za jej lásku, náklonnosť a spôsob, akým nás viedla životom,“ povedal s tým, že cíti hlboký smútok.

Prejav vysielali aj v londýnskej Katedrále sv. Pavla, v ktorej bolo dvetisíc miest aj pre verejnosť. Za britského panovníka bude Karol III. oficiálne vyhlásený v sobotu napoludnie na stretnutí rady pre nástupníctvo trónu, na ktorom sa zúčastní aj jeho syn princ William. 

„Naše hodnoty zostávajú – a musia zostať – nemenné. Rovnako ako úloha a povinnosti monarchu, ako aj jeho vzťah s anglikánskou cirkvou, v ktorej je zakorenená moja viera,“ vyhlásil kráľ. Dodal, že práve v tejto viere sa naučil vážiť si zmysel pre povinnosť voči ostatným.

„Nezáleží na tom, či žijete v Spojenom kráľovstve alebo niektorom z jeho území, z akého prostredia pochádzate alebo čomu veríte, budem sa snažiť slúžiť vám s vernosťou, úctou a láskou ako po celý môj život,“ uviedol Karol III.

„Môj život sa s touto novou úlohou určite zmení,“ vyhlásil kráľ. Zároveň dodal, že sa bude musieť vzdať istej časti svojej charitatívnej činnosti.

karol
Zdroj: BBC reprofoto

19:07 – Streamovacia spoločnosť Netflix v piatok pre úmrtie britskej kráľovnej Alžbety II. pozastavila natáčanie šiestej série populárneho seriálu Koruna (The Crown), ktorý zachytáva udalosti v britskej kráľovskej rodine od sobáša panovníčky a princa Philipa.

15. decembra 2022, 9:45 Čas čítania 10:37 Čaputová a Kollár sa zhodujú na termíne predčasných volieb Čaputová a Kollár sa zhodujú na termíne predčasných volieb

Hovorca Netflixu uviedol, že rozhodnutie pozastaviť natáčanie je znakom úcty k zosnulej kráľovnej. Produkcia bude pozastavená aj v deň panovníčkinho pohrebu.


Netflix aktuálne natáča šiestu sériu Koruny. V prvých dvoch sériách hrala mladú princeznú Elizabeth a následne kráľovnú Alžbetu II. herečka Claire Foyová. V tretej a štvrtej sérii seriálu bola do roly panovníčky ako zrelej ženy obsadená oscarová herečka Olivia Colmanová.

18:33 – Kráľovná Alžbeta II. sa do princa Philipa zaľúbila už ako 13-ročná. Toto je príbeh ich lásky, ktorá vydržala viac ako 70 rokov.

Kráľovná Alžbeta II. s princom Philipom na návšteve Kanady v roku 1957.
Kráľovná Alžbeta II. s princom Philipom na návšteve Kanady v roku 1957. Zdroj: Library and Archives Canada

18:12 –Nový britský kráľ Karol III. prijal v piatok popoludní v Buckinghamskom paláci premiérku Liz Trussovú. Premiérka sa tak stala vôbec prvou osobou, ktorú Karol III. osobne prijal po svojom nástupe na trón. Informujú o tom denník The Guardian a agentúra AFP.

K jeho stretnutiu s Trussovou došlo podľa hovorcu Buckinghamského paláca krátko po tom, ako Karol vrátil do Londýna spoločne so svojou manželkou Camillou. 


Za britského panovníka bude Karol III. oficiálne vyhlásený v sobotu napoludnie na stretnutí rady pre nástupníctvo trónu, na ktorom sa zúčastní aj jeho syn princ William. V piatok to oznámil Buckinghamský palác. Po prvý raz bude táto udalosť odvysielaná naživo v televízii, uvádza stanica BBC. (tasr)

13. decembra 2022, 8:44 Čas čítania 4:27 Fico tvrdí, že mu Matovič dnes ráno navrhol dohodu na predčasných voľbách Fico tvrdí, že mu Matovič dnes ráno navrhol dohodu na predčasných voľbách

17:01 – Britská rada, ktorá zasadá v Paláci svätého Jakuba v Londýne, aby oficiálne vyhlásila nástup nového monarchu na trón, sa zíde o 10.00 h miestneho času, pričom verejné vyhlásenie ohlasujúce nového kráľa bude prečítané z balkóna tohto paláca o 11.00 h.


Na stretnutí sa zúčastnia aj členovia kráľovskej rady, ministri a prípadne i bývalí ministri a expremiéri. Nový kráľ príde na druhú časť zasadnutia, aby urobil urobil slávnostné vyhlásenie a prísahu.

16:17 – V piatok o 18.00 h miestneho času (19.00 h SELČ) bude odvysielaný prvý kráľov prejav k národu.

16:15 – Nového britského kráľa Karola III. vítajú pred Buckinghamským palácom davy ľudí. Panovník sa v piatok spolu so svojou manželkou Camillou vrátil do Londýna po tom, čo vo štvrtok odcestoval na škótsky zámok Balmoral.

Lietadlo smerujúce z Aberdeenu, ktoré pristálo v britskej metropole o 13.35 h (14.35 h SELČ), na webstránke FlightRadar24 sledovalo vyše 150 000 ľudí, uvádza denník The Guardian.

16:01 – Prezidentka Zuzana Čaputová, predseda vlády Eduard Heger a predseda parlamentu Boris Kollár ako traja najvyšší ústavní činitelia sa dnes na britskej ambasáde v Bratislave podpísali do kondolenčnej knihy.

Prezidentka
Zdroj: TASR

„Bola to výnimočná osobnosť, bola to silná žena, bola to štátnička, veľmi inšpirujúca osoba. Celý svoj život, svoju dlhú službu, zasvätila verejnej službe ľuďom,“ vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Pripomenula, že sa s kráľovnou stretla v Buckinghamskom paláci v roku 2019. „Stretnutie bolo nezabudnuteľné,“ povedala s tým, že z kráľovnej vyžaroval pokoj, stabilita a grácia.


Predseda vlády SR Eduard Heger opísal zosnulú kráľovnú ako výraznú osobnosť moderných svetových dejín. Podľa neho bola ženou, ktorá chcela od prvého momentu slúžiť ľuďom. „Tomuto poslaniu bola verná do posledných minút svojho života,“ uviedol Heger. Zosnulá kráľovná podľa neho svojím príkladným životom ukázala, ako zvládať aj tie najťažšie chvíle s rozvahou, pokojom, múdrosťou a úctou.


Predseda parlamentu Boris Kollár priblížil, že anglickú kráľovnú vnímal ako symbol demokracie a pevný pilier charakteru. Všetky krízy podľa neho ustála so cťou a svojou prirodzenou autoritou si vedela vydobyť rešpekt po celom svete. Jej smrť zasiahla podľa neho nielen Angličanov, ale aj Slovákov, ktorí k nej prechovávali úctu. „Starý svet sa začína meniť aj odchodom kráľovnej,“ dodal.

15:34 – Refresher pripravil článok s užitočnými informáciami o tom, čo sa bude diať v najbližších dňoch.

15:11 – Moderátor argentínskej internetovej televízie Canal 22 Santiago Cúneo vo štvrtok v živom vysielaní privítal správu o úmrtí britskej kráľovnej Alžbety II. nadšeným potleskom, ku ktorému sa pridali aj ďalší hostia v štúdiu. Cúneo otvoril šampanské a zosnulú kráľovnú zasypal nadávkami. Vo štvrtok a v piatok za to zožal ostrú kritiku na sociálnych sieťach i v médiách. Britskej monarchii nevyberaným slovníkom vyčítal jej koloniálnu minulosť.


Nového kráľa Karola III. nazval hlupákom. „Predstavte si, čo sa teraz môže stať! Konečne znova získame Malvíny!“ vyhlásil na záver Cúneo v súvislosti so súostrovím Falklandy (Malvíny) v južnom Atlantiku, o ktoré v roku 1982 zviedli Británia a Argentína ozbrojený konflikt.


„Rozpráva čím ďalej, tým viac ako v delíriu,“ komentoval Cúneovo vystúpenie jeden z používateľov sociálnych sietí, ktorého citovala TN.

14:55 – Vo všetkých štyroch historických krajinách tvoriacich Spojené kráľovstvo, ako aj v zámorských oblastiach Británie vypálili v piatok o 13.00 h salvy na pamiatku zosnulej britskej panovníčky Alžbety II. Celkovo vypálili 96 sálv; každá z nich symbolizuje jeden rok života kráľovnej.

8. decembra 2022, 14:00 Čas čítania 6:55 Za pád vlády chce hlasovať minimálne 75 poslancov, kto dodá posledný hlas? (+ prepočty) Za pád vlády chce hlasovať minimálne 75 poslancov, kto dodá posledný hlas? (+ prepočty)

14:26 – Britská premiérka Liz Trussová v piatok vyhlásila, že zosnulá kráľovná Alžbeta II. bola jedným z najväčších lídrov, akých kedy svet poznal, a skalou, na ktorej bola vybudovaná moderná Británia. Úmrtie kráľovnej podľa jej slov spôsobilo úprimný príval smútku na celom svete. 


Trussová v prejave v Dolnej snemovni pripomenula sľub, ktorý Alžbeta vyslovila, keď mala 21 rokov, a ktorým sa zaviazala, že svoj život zasvätí službe krajine. Ako dodala šéfka britskej vlády, nijaký sľub nebol nikdy tak dôsledne naplnený ako v prípade kráľovnej.

kráľovná
Zdroj: TASR/AP

14:09 – Dánska kráľovná Margaréta II. v súvislosti s úmrtím britskej panovníčky Alžbety II. odvolala v piatok niektoré víkendové podujatia, ktoré mala mať pri príležitosti svojho 50. výročia nástupu na dánsky trón. 

Dánska kráľovná sa po smrti Alžbety II. stala najdlhšie vládnucou európskou panovníčkou. Nasleduje ju švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv, ktorý je na švédskom tróne 48 rokov.

13:53 – Nemecko sa pripája k Británii pri trúchlení za zosnulou panovníčkou Alžbetou II., ktorá pomohla k zmiereniu Nemecka s Britániou po skočení druhej svetovej vojny. Vyhlásil to v piatok nemecký kancelár Olaf Scholz. 

13:26 – Britský kráľ Karol III. sa v piatok popoludní stretne s premiérkou Liz Trussovou, oznámil jej hovorca. 


Nový britský kráľ medzičasom opustil škótske sídlo kráľovskej rodiny Balmoral, kde vo štvrtok zomrela jeho matka kráľovná Alžbeta II. Fotografi agentúry Reuters odfotili 73-ročného Karola, ako odchádza z Balmoralu na zadnom sedadle šedého osobného automobilu. Vpredu sedela jeho manželka Camilla. Obaja boli oblečení v čiernom.


Podľa televízie Sky News monarcha s manželkou zrejme smeruje na medzinárodné letisko Aberdeen, odkiaľ poletí do Londýna. Očakáva sa, že Karol sa v piatok večer prihovorí po prvýkrát v role kráľa britskému národu.

13:13 – Po celom Spojenom kráľovstve sa v piatok na poludnie miestneho času (13.00 h) rozozvučali zvony na počesť kráľovnej Alžbety II.

12:55 – K Buckinghamskému palácu ľudia od včerajšieho večera nosia ľudia všetkých generácií – turisti aj domáci – kvety, kresby a odkazy. Na námestí panuje pokojná atmosféra, kráľovnú si ľudia pripomínajú s rešpektom. 

12:47 – Ruský prezident Vladimir Putin neplánuje zúčastniť sa na pohrebe zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. V piatok to oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. 


Hoci Rusi kráľovnú Alžbetu II. rešpektovali pre jej múdrosť, účasť prezidenta Putina na jej pohrebe neprichádza do úvahy, povedal Peskov.


Britská vláda krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu koncom februára zmrazila všetky aktíva šéfa Kremľa v Spojenom kráľovstve. Neskôr uvalila sankcie aj na Putinových rodinných príslušníkov.

29. októbra 2022, 19:30 Čas čítania 15:31 VOĽBY 2022 ZÁZNAM: Župám budú šéfovať Droba, Lunter, Viskupič aj Jurinová. Zmena čaká dva kraje VOĽBY 2022 ZÁZNAM: Župám budú šéfovať Droba, Lunter, Viskupič aj Jurinová. Zmena čaká dva kraje

12:32 – Kráľ Karol III. krátko popoludní opustil zámok Balmoral. Očakáva sa, že kráľ sa so svojou manželkou Camillou vráti do Londýna, kde sa neskôr stretne s premiérom.

12:31 – Britská vláda v piatok vyhlásila štátny smútok. Oficiálny dokument britskej vlády obsahuje usmernenia o vyvesovaní vlajok, informácie o cestovaní a iných verejných službách. Štátny smútok potrvá až do štátneho pohrebu zosnulej kráľovnej.


Vláda oznámila, že počas tohto obdobia neexistuje žiadna povinnosť rušiť alebo odložiť podujatia (vrátane športových) či zatvoriť zábavné podniky s tým, že rozhodnutie ponecháva na organizátorov. (tasr)

12:19 – Britská kráľovská rodina bude držať smútok od piatka do siedmeho dňa po pohrebe zosnulej panovníčky. V Londýne v piatok zároveň zaznejú salvy na počesť života kráľovnej, oznámil v piatok Buckinghamský palác.


„V súvislosti s úmrtím Jej Veličenstva kráľovnej si Jeho Veličenstvo kráľ praje, aby trvalo obdobie kráľovského smútku odteraz až do siedmeho dňa po kráľovninom pohrebe,“ uviedol Buckinghamský palác vy vyhlásení.


Presný termín pohrebu panovníčky bude pritom oznámený neskôr.


Kráľovský smútok budú držať členovia kráľovskej rodiny, personál kráľovskej domácnosti, predstavitelia kráľovskej domácnosti pri plnení svojich oficiálnych povinností a vojaci, ktorí sa zaviazali, že budú slúžiť počas ceremónií.

14. októbra 2022, 16:24 Čas čítania 6:52 ZÁZNAM: Čaputová a Vallo sa ospravedlnili dúhovej komunite a vyzvali na boj proti nenávisti. Na pochod prišli tisícky účastníkov ZÁZNAM: Čaputová a Vallo sa ospravedlnili dúhovej komunite a vyzvali na boj proti nenávisti. Na pochod prišli tisícky účastníkov

11:53 – Informáciu o smrti kráľovnej sa britská premiérka Liz Trussová dozvedela o 17.30 h stredoeurópskeho času. O 19.30 h informovala prvýkrát oficiálne na verejnosti o smrti kráľovská rodina prostredníctvom svojho účtu na Twitteri. Krátko nato o 19.31 zverejnili aj vyhlásenie Buckinghamského paláca a o 19.32 už oficiálne cez Twitter ohlásila informáciu o smrti aj verejnoprávna stanica BBC. Plánované vysielanie prerušili už približne o 16.30. 

11:20 – Zuzana Čaputová vzdá dnes úctu zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II. O 14.30 h sa podpíše do kondolenčnej knihy v rezidencii Spojeného kráľovstva na Pažického 1 v Bratislave.

11:02 – Po úmrtí kráľovnej zrušili v Británii viacero športových podujatí. Cyklistické preteky Okolo Británie organizátori predčasne ukončili pred záverečnými tromi etapami, golfový turnaj PGA Championship prerušili okamžite. Vedenie futbalovej Premier League zatiaľ neinformovalo, či plánuje zmeny v rozpise 7. kola, ktoré je na programe cez víkend. 

10:44 – Panovníci Dánska, Švédska a Nórska si pripomenuli britskú kráľovnú. Dánska kráľovná Margaréta II. označila Alžbetu II. za osobnosť týčiacu sa vysoko nad európskymi panovníkmi a veľkú inšpiráciu pre všetkých.


Margaréta v januári tohto roka oslávila 50. výročie nástupu na trón. Po smrti Alžbety je Dánsko jedinou krajinou v Európe, v ktorej panuje kráľovná.

10:22 Čojeho stĺpček: O bučaní na kráľovnú aj úplne inom futbale.

„Primitivizmus na slovenských štadiónoch nie je jediný dôvod, pre ktorý na opačnom konci futbalu tento šport prostredníctvom nového typu klubov začína odznova. Aj ,veľký futbal‘ má problém napríklad s tým, že naoko propaguje toleranciu, bojuje proti rasizmu a homofóbii, no potom skorumpovaným spôsobom nechá majstrovstvá sveta organizovať Katar a práva z nich pokojne predá uprostred zúriacej agresie do Ruska,“ píše Čoje. 

13. októbra 2022, 8:43 Čas čítania 11:05 ZÁZNAM: Prezidentka Zuzana Čaputová si uctila obete útoku pred klubom Tepláreň ZÁZNAM: Prezidentka Zuzana Čaputová si uctila obete útoku pred klubom Tepláreň

10:11 – V piatok stiahnu vlajky pred Prezidentským palácom v Bratislave na pol žrde, informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec. Ako priblížil, má ísť o vyjadrenie úcty a solidarity s obyvateľmi Spojeného kráľovstva a štátov Commonwealthu. 

10:03 – Twitter zaplavili dojímavé správy, každá firma sa k smrti ikonickej vládkyne vyjadrila po svojom. S britskou kráľovnou Alžbetou II. sa lúči sieť pizzerií či bistier, výrobcovia erotických pomôcok alebo zbraní, ale aj tvorcovia ikonických animovaných seriálov.

10:01Čo sa bude diať v najbližších dňoch? 

V piatok: Hovorca nového kráľa Karola III. BBC informoval o dnešnom prvom kráľovskom prejave. Zatiaľ nie je známy konkrétny čas, kedy nový kráľ s prejavom vystúpi. 

Na počesť kráľovnej budú zvoniť aj zvony vo Westminsterskom opátstve, v Katedrále svätého Pavla a na hrade Windsor. V Hyde Parku a inde bude vypálených 96 sálv na označenie každého roku jej života.

V sobotu: Kráľ Karol III. bude formálne vyhlásený za kráľa (hoci sa technicky stal kráľom v momente, keď kráľovná zomrela). Ceremoniál sa uskutoční v St James’s Palace v Londýne pred slávnostným orgánom známym ako Accession Council.

Na stretnutí bude oznámené úmrtie kráľovnej Alžbety a nahlas prečítané tradičné vyhlásenie.

Kráľ Karol III. sa potom zúčastní na druhom stretnutí so skupinou, kde urobí svoje prvé vyhlásenie a zloží prísahu.

9:51 – Britský hudobník sir Elton John vzdal vo štvrtok hold zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II. na svojom koncerte v kanadskom Toronte. Spevák je priateľom britskej kráľovskej rodiny. V roku 1998 ho Alžbeta pasovala za rytiera a vlani získal prestížne vyznamenanie Rad spoločníkov cti, ktorý môže mať naraz maximálne 65 žijúcich nositeľov.


„Jej prítomnosť bola inšpiratívna... Viedla krajinu počas našich najvýznamnejších a najtemnejších chvíľ s ladnosťou, so slušnosťou a s úprimným starostlivým teplom v srdci,“ pokračoval hudobník.


V jeho publiku sa nachádzalo asi 50 000 ľudí, ktorí tlieskali, keď sa na veľkoplošnej obrazovke zobrazila fotografia kráľovnej.

9:38 –Fanúšikovia Slovana pískali a kričali počas minúty ticha za kráľovnú Alžbetu II.

Na konci sa ozval potlesk, a tak sa zápas mohol začať. Videá sa rýchlo šíria a na hanbu je tak už „zarobené“. Zápas sa napokon skončil bezgólovou remízou.

10. októbra 2022, 10:05 Čas čítania 9:17 ZÁZNAM: Putin potvrdil bombardovanie, hovorí o odvete. Počet obetí ruského ostreľovania stúpol na 10 ZÁZNAM: Putin potvrdil bombardovanie, hovorí o odvete. Počet obetí ruského ostreľovania stúpol na 10

Ako informuje Sportnet, slovenskí fanúšikovia nie sú jediní, ktorí sa počas minúty ticha správali neslušne. Udialo sa to aj pred zápasom FC Zürich – Arsenal FC. Hráči Arsenalu mali na rukách čierne náramky.

9:16 – Čierne taxíky sa zoradili na ceste k Buckinghamskému palácu, aby vzdali poctu kráľovnej Alžbete II.

Obrovský dav ľudí sa zišiel vo štvrtok podvečer pred Buckinghamským palácom už predtým, než oficiálne oznámili smrť kráľovnej Alžbety II. Poctu vládkyni svojím vlastným spôsobom prejavili aj známi londýnski taxikári, informuje Independent. Svoje čierne vozidlá zoradili na ulici The Mall, ktorá vedie od paláca po Admirality Arch na Trafalgarskom námestí.

9:00 – Pozri si 10 strhujúcich fotografií zo života zosnulej kráľovnej, ktoré definujú kráľovnú, jej charakter, povahu a životnú cestu. 

Na fotografii z roku 1936 mladá 10-ročná princezná Alžbeta objíma jedného zo svojich psov. Jej láska k týmto domácim miláčikom, predovšetkým k rase Pembroke Welsh Corgi, pretrvala až do dospelosti.

 
Za svoj život vlastnila odhadom viac ako 30 psov. Podľa portálu GoodTo mala v roku 2022 pred smrťou dvoch psov rasy corgi, jedného kokeršpaniela a jedného dorgiho, ktorý vznikol skrížením waleského corgiho a jazvečíka. Fotografie so svojimi zvieratami pridávala aj na Instagram.

19. septembra 2022, 10:47 Čas čítania 7:40 ZÁZNAM: Rakvu kráľovnej Alžbety II. spustili do hrobky. Naposledy na jej počesť zazneli zvuky gájd ZÁZNAM: Rakvu kráľovnej Alžbety II. spustili do hrobky. Naposledy na jej počesť zazneli zvuky gájd

8:44 – Na oficiálnej webovej stránke britskej kráľovskej rodiny bola zriadená virtuálna kondolenčná kniha na pamiatku zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. 


Ľudia z celého sveta smútiaci za britskou panovníčkou môžu navštíviť webovú stránku kráľovskej rodiny www.royal.uk a zanechať odkaz vo virtuálnej kondolenčnej knihe. Na webe sa uvádza, že vybrané odkazy budú neskôr odovzdané členom kráľovskej rodiny, pričom niektoré môžu byť tiež uložené v kráľovskom archíve, aby sa zachovali pre budúce generácie.

Oficiálny web kráľovskej rodiny, na ktorom sú zverejňovaná najnovšie informácie o britskej panovníckej rodine, bol okrem toho aktualizovaný a ako nového monarchu už uvádza kráľa Karola III. Jeho manželka Camilla je na webe označená ako kráľovná manželka, všíma si BBC.

8:30 – Oznámením o úmrtí britskej kráľovnej sa v Británii spustila operácia Jednorožec (Unicorn)


Pôvodný plán postupu v prípade, že by britská panovníčka zomrela v Londýne, mal označenie London Bridge. Alžbeta II. však zomrela vo svojom škótskom sídle, britské úrady preto uviedli do chodu operáciu Jednorožec.

  • Telo zosnulej panovníčky prevezú po 48 hodinách od úmrtia z Balmoralu do zámku Holyrood a odtiaľ do Katedrály svätého Gilesa v Edinburghu, kde sa uskutoční bohoslužba za účasti členov kráľovskej rodiny, píše BBC.
  • Následne rakvu dopravia britským kráľovským vlakom zo stanice Wawerley do Londýna. Na každej stanici, ktorou bude vlak prechádzať, bude postavená čestná stráž.
  • Okamžite po správe o úmrtí panovníčky svoju činnosť pozastavil britský parlament aj zákonodarné zbory v Škótsku, vo Walese a v Severnom Írsku.
  • Oficiálna webstránka britskej kráľovskej rodiny sa zahalila do čiernej farby a aktuálne uvádza len informáciu o Alžbetinej smrti.
  • Vlajky na Buckinghamskom paláci spustili na pol žrde.

Pohreb Alžbety II. by sa mal podľa protokolu konať o desať dní vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Tento deň bude zároveň dňom štátneho smútku. Británia si panovníčku uctí dvomi minútami ticha. Pozostatky kráľovnej následne uložia v Kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor.

Domov
Zdieľať
Diskusia