Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
30. augusta 2022 o 16:59
Čas čítania 1:08

Slovensko je pripravené hostiť výcvik vojakov z Ukrajiny, vyhlásil minister obrany Naď. Únia nie je v tejto téme jednotná

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Názory ministrov obrany štátov EÚ sa v danej veci rôznia.

Slovensko je podľa šéfa rezortu obrany Jaroslava Naďa pripravené usporiadať na svojom území výcvik ukrajinských vojakov. Ten by mohol prebiehať podľa plánu šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella. Naď s touto informáciou prišiel pred neformálnym stretnutím ministrov obrany členských krajín Európskej únie.

Borrell očakáva, že na tomto stretnutí sa ministri dohodnú na všeobecnom politickom rozhodnutí. Nie všetci lídri rezortov obrany sú však s daným plánom stotožnení. Svoje pochybnosti vyjadril napríklad minister obrany Luxemburska Francois Bausch. „Uvidíme, či toto je tá správna cesta, ako pomôcť... Ja o tom nie som presvedčený,“ vyjadril sa. Cestu by skôr videl v bilaterálnej spolupráci členských krajín a Ukrajinou, ktorú by riadila EÚ. 

Ružovo sa na vec nepozerá ani šéfka rakúskeho rezortu obrany Klaudia Tannerová. „Najprv si treba objasniť, či vôbec takáto misia môže vzniknúť,“ povedala. Za Borrellov plán sa, naopak, zasadila ministerka obrany Holandska Kajsa Ollongrenová. „My už teraz cvičíme ukrajinských vojakov v Spojenom kráľovstve,“ uviedla.

22. augusta 2022 o 15:00 Čas čítania 0:20 Redaktor Refresheru: Vedľa nevybuchnutej bomby som pozoroval Rusov. Rukami mi prešli tony humanitárnej pomoci (Video rozhovor) Redaktor Refresheru: Vedľa nevybuchnutej bomby som pozoroval Rusov. Rukami mi prešli tony humanitárnej pomoci (Video rozhovor)

Z posledných informácií z frontu na Ukrajine vieme, že sa armáde nášho východného suseda podarilo v pondelok prelomiť prvú ruskú obrannú líniu pri Chersone. Prezident Volodomyr Zelenskyj vyhlásil, že chce postupne prevziať kontrolu nad južnou časťou Ukrajiny.

Rusi spočiatku útok popreli, no ešte v pondelok večer uviedli, že vraj Ukrajincov odrazili.

Podľa dostupných informácií, ktoré však v súčasnosti nie je možné nezávisle overiť, sa ukrajinskej armáde údajne podarilo obsadiť 4 až 6 obcí v blízkosti Chersonu.

„Myšlienka útočiť nie je pre Ukrajincov nová, pretože už viackrát zabojovali proti Rusom vnútri svojej vlastnej krajiny. V skutočnosti, spolu s pomocou amerických a iných zbraní ako HIMARS, boli schopní útočiť za frontovú líniu a prinútiť Rusov, aby sa bránili,“komentoval aktuálne dianie koordinátor pre komunikáciu v Národnej bezpečnostnej rade John Kirby.

Súčasný vývoj ukrajinskej ofenzívy sme rozobrali v tomto článku.
Domov
Zdieľať
Diskusia