Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Viktor Kniš TASR
20. augusta 2022, 14:13
Čas čítania 4:58

Sulík a Matovič sa na sobotných koaličných rokovaniach opäť nedohodli. Kollárovci chcú rýchlo predčasné voľby

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Ultimátum platí, Richard Sulík tvrdá na ochode Igora Matoviča. Bol ochotný ponúknuť svoju funkciu, ale OĽaNO vraj jeho ponuku odignorovalo.

Koaličná strana OĽaNO sa nedohodla s SaS na spolupráci po 1. septembri. Hnutie odmieta odvolať z postu ministra financií svojho predsedu Igora Matoviča a Richard Sulík tvrdí, že postoj k ultimátu zostáva nemenný.

SaS trvá na odchode ministra financií a lídra OĽaNO Igora Matoviča z vlády. Body, ktoré predstavil premiér Eduard Heger, sú podľa Sulíka oproti tejto požiadavke len kozmetickou úpravou.

„Sme pripravení o týchto bodoch diskutovať, sú to racionálne, rozumné riešenia, myslím si, že nájdeme dohodu, ale toto všetko až po tom, keď bude splnená naša základná požiadavka,“ vyhlásil Sulík.

Koaliční lídri sa dohodli, že sa znovu stretnú o týždeň v piatok 26. augusta. Ultimátum SaS vyprší v stredu 31. augusta o polnoci.

Eduard Heger navrhol na sobotnom strenutí 5 riešení koaličnej krízy:

  • Vytvorenie 12-člennej komisie rozhodcov, ktorí by sledovali výroky Igora Matoviča a Richarda Sulíka a rozhodovali by o tom, kto za konflikty môže. Ak by bola remíza, rozhodujúci hlas by patril strane SaS.
  • Výmena štátnych tajomníkov na ministerstve financií a hospodárstva.
  • Koaličné rady by sa mohli konať bez účasti Richarda Sulíka a Igora Matoviča.
  • Sankcie, strata predsedu výboru alebo strata ministra v prípade, že strana bude porušovať koaličnú zmluvu.
  • Zadefinovanie konkrétnych návrhov na zvládnutie energetickej krízy.
SaS
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Sulík ponúkol funkciu, ale jeho ponuka vraj „nezarezonovala“

Po rokovaní lídrov strán a premiéra Richard Sulík vyhlásil, že ponúkol svoju funkciu ministra hospodárstva, ak Matovič do konca augusta odíde zo svojho postu.

19. marca 2024, 18:00 Čas čítania 0:40 FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu

Jedným dychom dodáva, že táto ponuka koaličných partnerov nezaujala a príliš sa jej nevenovali. „Nemal som pocit, že by to nejako zarezonovalo,“ povedal Sulík. Igor Matovič už túto ponuku Richarda Sulíka verejne odmietol, aj Eduard Heger tvrdí, že nevidí dôvod na to, aby odoch ministrov odvolal. 

„Všetko speje k tomu, že k 31. augustu podáme demisiu. Naším odchodom vláda nepadá, môže vládnuť ďalej. Návrhy, ktoré budeme považovať za rozumné, podporíme. Takýto istý prístup budeme čakať aj od našich bývalých koaličných partnerov,“ skonštatoval predseda SaS.

Richard Sulík trvá na tom, že s Igorom Matovičom sa nedá vládnuť, pretože robí prieky ministrom SaS. Ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej odmietal dať peniaze na reformu súdnictva, ale aj na bežné prevádzkové náklady, ministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi  odmietal dať peniaze pre učiteľov z nadvýberu daní. 

Minister hospodárstva odmieta, že svojou rezignáciou chce utekať pred zodpovednosťou. Sulík zároveň tvrdí, že strana SaS nechce predčasné voľby a jej cieľom je dovládnuť v štvorkoalícii, ale s Igorom Matovičom vo vláde to nie je možné.

Heger: Tri strany sa dohodli, že SaS má ustúpiť

Eduard Heger tvrdí, že strany OĽANO, Za ľudí a Sme rodina sa zhodli na tom, že jediným scenárom pri ceste z koaličnej krízy je, aby SaS ustúpila od svojho ultimáta a nastala zhoda na nových podmienkach spolupráce v koalícii. 

30. septembra 2023, 7:00 Čas čítania 25:30 VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov

Pred novinármi konkretizoval, že partnerom predložil päť návrhov na zmenu koaličnej zmluvy - týkajú sa výmeny štátnych tajomníkov na ministerstve financií a hospodárstva, fungovania koaličných rád bez Igora Matoviča a Richarda Sulíka, takisto kreovania rozhodcovskej komisie pri koaličných sporoch, v ktorej by každá strana mala troch členov.

„Pričom pri rovnosti hlasov by rozhodujúci mala SaS,“ dodal Heger. Za útoky na koaličného partnera by mali tiež platiť sankcie, napríklad strata postu predsedu parlamentného výboru. Heger navrhol tiež zadefinovať jasný plán opatrení na pomoc ľuďom počas energetickej krízy i iné prerozdelenie ministerstiev.


„Musím skonštatovať, že tri strany v koalícii - OĽANO, Za ľudí i Sme rodina, sa zhodli v tom, že jediným scenárom, ako ukončiť koaličnú krízu, je upustiť od ultimáta zo strany SaS a dohodnúť sa na nových podmienkach koaličnej spolupráce,“ dodal Heger. "Myslím si, že je to férová ponuka," podotkol. 

Heger
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Matovič opäť útočil na SaS

Minister financií SR a líder OĽANO Igor Matovič je presvedčený, že neústupčivý postup lídra SaS je motivovaný jeho osobnou antipatiou.

„Mám pocit, že Sulík trpí posadnutosťou nenávisťou voči mne,“ povedal. Nazdáva sa, že vyhlásenia SaS o snahe nájsť cestu na pokračovanie súčasnej vlády sú falošné, podľa neho bol šéf liberálov rozhodnutý povaliť vládu ešte pred šiestym júlom, keď vypovedal za SaS koaličnú zmluvu.

25. septembra 2023, 11:30 Čas čítania 1:41 KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom

Igor Matovič hovoril aj o tom, ako majú niektorí členovia strany SaS neprimerané vzdelanie na funkcie, ktoré zastávajú. Zároveň potvrdil, že na rokovanie o koaličnej kríze si priniesol dva šanóny útokov Sulíka na svoju osobu. Richardovi Sulíkovi tiež povedal, že odísť z vlády by mal v skutočnosti on, lebo to pred rokom a pol sľúbil a doteraz to nesplnil. 

Ďalší člen OĽANO na rokovaniach, minister životného prostredia Ján Budaj vyhlásil, že návrhy, ktoré OĽANO dalo, zvýhodňujú menšieho koaličného partnera pred väčším. Pri takomto ústupku sa pýta, čo je teda skutočným dôvodom odchodu Sulíka z vlády, podozrieva ho zo snahy uniknúť pred zodpovednosťou.

Pčolinský: Pokiaľ vláda nefunguje, rýchlo treba urobiť predčasné voľby

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský tvrdí, že pokiaľ vláda nefunguje alebo nebude fungovať, rýchlo treba urobiť predčasné voľby. Nechať v časoch energetickej krízy vládu bez väčšiny v parlamente nepovažuje za zodpovedné.


„Je dosť možné, že budeme musieť prijímať pomerne veľa tvrdých rozhodnutí súvisiacich práve s energetickou krízou, a som zvedavý, akým spôsobom takéto veci budú prechádzať v parlamente,“ podotkol. Spoliehať sa na podporu SaS v opozícii je podľa Pčolinského utópia. Verí, že na sobotnom stretnutí príde k posunu, ako upozornil, čas sa kráti.

Po rokovaní koaličných lídrov predseda Sme rodina Boris Kollár podráždene odpovedal na otázku, prečo sa na týchto rokovaniach zúčastňuje, keď jeho odpoveď na krízu je, že si ju medzi sebou majú vybaviť Matovič a Sulík.

22. septembra 2023, 15:00 Čas čítania 0:14 Pýtali sme sa Slovákov v rodnom meste Roberta Fica, koho budú voliť. Odpovede nás prekvapili Pýtali sme sa Slovákov v rodnom meste Roberta Fica, koho budú voliť. Odpovede nás prekvapili

„Musia si to títo dvaja vyriešiť, no nemožno dávať ultimátum, každý musí nejako ustúpiť,“ povedal Kollár, pričom zdôraznil potrebu dohody a normálneho fungovania vlády vzhľadom na ťažké obdobie, ktoré Slovensko čaká. V prípade odchodu liberálov z vlády situáciu podľa Kollára zhoršuje ešte to, že SaS nechce podporiť predčasné voľby.

„Ako budeme vládnuť s menšinovou vládou, čo budeme 20 mesiacov sedieť bez toho, aby sme vedeli prijať dôležité zákony, rozpočet, ako budeme vedieť valorizovať dôchodky?“ pýta sa Kollár.

Kollár
Zdroj: TASR - Dano Veselský

Šeliga: Ide najťažšia zima za posledných 100 rokov

Juraj Šeliga tvrdí, že keď na stretnutí lídrov hovoril o energetických problémoch krajiny, v rokovacej miestnosti zostalo ticho. Myslí si, že Slovensko ide do najťažšej zimy za posledných sto rokov a na stole sú dôležitejšie témy ako koaličná kríza.

„Bude to asi najťažšia zima za posledných sto rokov. Aj o tom sme hovorili, nebolo to dnes len o Matovičovi a Sulíkovi. Tam zostalo miestami ticho v miestnosti,“ načrtol. 

Aktuálnu situáciu označil za „prešľapovanie na mieste“, ale myslí si, že je možnosť posunu v rokovaniach počas nasledujúceho týždňa. „Je to zaťaté,“ povedal poslanec strany Za ľudí Juraj Šeliga po sobotnom koaličnom stretnutí vo vládnom hoteli Bôrik. Potvrdil, že minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík ponúkol svoj odchod do parlamentu, ak zároveň odíde z funkcie aj minister financií Igor Matovič, čo je požiadavkou SaS na zotrvanie vo vláde. 


K piatim návrhom, ktoré predstavil premiér Eduard Heger na zlepšenie fungovania koalície, Šeliga povedal, že ide o typ úpravy, ktorý môže pomôcť. „Ale na konci dňa je to na rozhodnutí dvoch ľudí, či ten konflikt medzi sebou budú ďalej ťahať alebo nebudú,“ povedal. 


Jedným zo scenárov je menšinová vláda, pripustil Šeliga. Za ľudí sa podľa neho do nej nehrnie. Aby sa jej predišlo, je podľa neho potrebné, aby každý spravil krok späť. Vyzval na kompromisy. Strana Za ľudí je naďalej za štvorkoalíciu. Predčasné voľby nevidí ako riešenie. Ako podotkol Šeliga, boli by až budúci rok, čo by situáciu podľa neho nevyriešilo. K špekuláciám, že po prípadnom odchode SaS je kandidátom na ministra spravodlivosti, povedal, že si želá zotrvanie Márie Kolíkovej na tomto poste.

Člen strany a štátny tajomník ministerstva investícií Dušan Velič navrhuje v tejto súvislosti pre Sulíka aspoň trojmesačnú výpovednú lehotu.

Domov
Zdieľať
Diskusia