Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
14. augusta 2022, 19:23
Čas čítania 1:33

Z otvorenej priekopy môže svoju mŕtvu mamu konečne presunúť na cintorín. Ukrajinci v Rubižnom exhumujú narýchlo pochované telá

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Odhaduje sa, že v meste Rubižne je celkovo 500 neoficiálnych hrobov.

Ľudia vo východoukrajinskom meste Rubižne začali s exhumáciou tiel, ktoré boli počas bojov s ruskými vojakmi narýchlo pochované na dvoroch domov. Teraz môžu Ukrajinci mŕtvych dôstojne uložiť na večný odpočinok.

Dôstojná rozlúčka

Rubižne patrí do ukrajinskej Luhanskej oblasti, ktorú ruské ozbrojené sily ovládli začiatkom júla. Žije v ňom 50-tisíc obyvateľov. V piatok ukrajinskí muži lopatami odhadzovali piesčitú pôdu pred poškodeným blokom bytových domov, aby mohli mŕtvym zabezpečiť dôstojnejšie miesto na večný odpočinok.

V blízkom okolí vážne poškodeného bytového domu vykopali celkovo šesť tiel, umiestnili ich do dodávky, aby ich neskôr mohli obzrieť špecialisti. Súdny znalec z juhoruskej Rostovskej oblasti Boris Kovaľov informoval, že vzorky genetického materiálu budú uskladnené a neskôr pomôžu pri určovaní totožnosti neznámych mŕtvol.

Medzi pozostalými, ktorí exhumáciu pozorovali, bola aj 48-ročná Lilia Ai-Talatiniová. Po útokoch na tomto mieste v rýchlosti pochovali jej matku. Boje v meste sa začali v marci a oblasť rozdelili na dve časti. Desať dní sa do bytu rodičov nevedela dostať. „Matka už umierala... ruky mala modré, pleť sinavú, pod očami kruhy. Na druhý deň sa matka pominula,“ spomína.

S manželom nemali lopaty, a preto, keď strely odleteli, museli telo odtiahnuť do otvorenej priekopy na pozemku. „Teraz ju dáme na cintorín, máme tam hrobové miesto.“ Jej matka tak bude dôstojne pochovaná.

10. augusta 2023, 14:16 Čas čítania 0:44 Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž)

Pátranie po telách koordinuje separatistická, Ruskom podporovaná samozvaná Luhanská ľudová republika na východe Ukrajiny. Predstaviteľka „republiky“ Anna Sorokinová povedala, že vytvorený tím pracuje v Rubižne už desať dní a exhumoval 104 pozostatkov ľudí. „Je jasné, že u mŕtvych prevažujú zranenia spôsobené črepinami striel, ale majú aj poranenia po guľkách.“ Odhaduje, že v meste je až 500 neoficiálnych hrobov.

S exhumáciou pokračujú aj v iných mestách. Ukrajinské úrady usporiadali v utorok pohrebný obrad pre 15 neidentifikovaných obetí ruskej okupácie v meste Buča. „Všetci ľudia, ktorí boli zastrelení a exhumovaní z hromadných hrobov, mali na tele stopy po mučení,“ povedala zástupkyňa starostu Michajlyna Skoryková. Väčšina obetí mala podľa jej slov strelné poranenia hlavy.

Každý hrob na cintoríne má osobitnú značku a ak vzorky DNA umožnia neskôr obeť identifikovať, môže sa naň pripevniť menovka a pozostalí môžu svojho blízkeho nanovo pochovať aj na inom mieste.

Domov
Zdieľať
Diskusia