Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
3. augusta 2022, 14:30
Čas čítania 14:19

Kristián Čekovský z OĽaNO: Fašista je každý, kto prišiel do parlamentu na kandidátke ĽSNS (Rozhovor)

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Poslanec Kristián Čekovský sa zatiaľ nechystá odísť z OĽaNO. Podľa svojich slov čaká na kompromis medzi Matovičom a Sulíkom. V rozhovore pre Refresher prvýkrát do hĺbky vysvetľuje, prečo hlasoval s fašistami za prelomenie veta.

Poslanec Kristián Čekovský je členom liberálneho krídla hnutia OĽaNO. Tvrdí, že je stále čas na kompromis, ústupky však musí urobiť Igor Matovič aj Richard Sulík. Ak by menšinovú vládu podporovali fašisti, odišiel by z OĽaNO. 

„Pre mňa je fašista každý, kto prišiel do parlamentu na kandidátke ĽSNS a tým súhlasil s ich ideológiou, programom a zároveň im pomohol dosiahnuť lepší volebný výsledok,“ hovorí v čase najväčšej koaličnej krízy poslanec Čekovský, ktorý sa momentálne na odchod od Igora Matoviča nechystá. 

Bývalý novinár Čekovský nevylučuje, že ak by sa nenašiel kompromis a boli by predčasné voľby, hrozí návrat Roberta Fica. Myslí si, že strana SaS ide v požiadavkách príliš na hranu a zahráva sa s budúcnosťou Slovenska. 


Počas posledného mesiaca ste na Facebook neprispievali a k aktuálnej politickej situácii ste sa nevyjadrovali ani iným spôsobom. Čo ste robili?

Na sociálnych sieťach som aktívny najmä počas parlamentných schôdzí, keď sa napríklad schvaľujú zákony a chcem ľudí informovať o svojej práci. Nezvyknem na Facebooku analyzovať politickú situáciu, takže som to nerobil ani teraz. Okrem toho som dovolenkoval, čo bolo po uplynulých mesiacoch nevyhnutné.

Kristián Čekovský
Zdroj: Refresher/Jakub Ondejka

Ako vnímate koaličnú krízu?

Mňa osobne najviac mrzí, že koaličné spory prekrývajú dobré výsledky, ktoré táto vláda robí. Celý dojem je potom taký, že politici sa iba hádajú. Prešli dôležité reformy, aké sa tu 12 rokov nerobili, prebieha najväčšia očista od korupcie od vzniku samostatného Slovenska – desiatky ľudí už odsúdili, ďalší vypovedajú o úplatkoch na najvyšších miestach za minulých vlád, napriek pandémii a vojne máme dobré ekonomické výsledky, jasné proeurópske smerovanie a z plánu obnovy prichádzajú prvé stámilióny na „opravu“ Slovenska. Žiaľ, veľmi rýchlo zabúdame, že môže byť horšie. V mnohých ľuďoch i niektorých politikoch prevláda pocit, že je čas zabaliť to. Považujem to za obrovský hazard. 


Vy tvrdíte, že môže byť horšie, a Richard Sulík, že lepšie, ak Igor Matovič ustúpi. Myslíte si, že je odborník na svojom mieste a je nenahraditeľný?

Ak si niekto myslí, že tu budem nekriticky obhajovať Igora Matoviča, tak sa mýli. Myslím si, že urobil viacero chýb a aj preto sa teraz musí vyrovnať s tým, že vláda pod taktovkou OĽaNO je opäť v kríze. Na druhej strane vidím množstvo krokov, ktoré proti vlastnej vláde podnikol Richard Sulík so svojou stranou. Obzvlášť v čase pandémie. Spor medzi oboma lídrami je dlhodobý a myslím, že obaja nesú svoj podiel zodpovednosti za vzniknutú situáciu. Je preto na nich, aby to teraz vyriešili v prospech Slovenska. Buď tak, že sa dohodnú, alebo budú musieť obaja ustúpiť zo svojich pozícií. 

21. decembra 2022, 18:26 Čas čítania 0:11 Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri

Prečo by nemohol ustúpiť práve človek, ktorého ako problém pomenúva aj premiér Eduard Heger? Sám hovorí, že nič nevyrieši, keď pôjde Igor Matovič do parlamentu, lebo bude robiť „neplechu“ aj tam.

Myslím, že som odpovedal pri predchádzajúcej otázke. 
 

Schyľuje sa k menšinovej vláde? Čoraz viac to vyzerá tak, že SaS zo svojich podmienok neustúpi.V tejto chvíli sú otvorené asi všetky možnosti a o budúcnosti vlády rozhodnú rokovania lídrov koaličných strán. Nepredpokladal by som, že SaS neustúpi. Ak budú vrcholní predstavitelia oboch táborov hľadieť na záujmy Slovenska, mali by nájsť kompromis. Ten vyžaduje, aby obe strany do určitej miery urobili nejaký ústupok.


Aký ústupok je podľa vás ochotný urobiť Igor Matovič?Netuším. Nie som súčasťou rokovaní, takže neviem, aké sú scenáre a možnosti. Za seba ako radového poslanca OĽaNO vám však môžem povedať, že aj hnutie OĽaNO by malo urobiť nejaký ústupok a pristúpiť na kompromis. 

Na mieste je logicky otázka, či zvažujete odchod z hnutia OĽaNO.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 119150 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koho považuje Kristián Čekovský za fašistu. 
  • Prečo hlasoval s poslancami z ĽSNS za „protiinflačný balík“ Igora Matoviča a ako obhajuje napríklad krúžkovné, ktoré odborníci označujú za nezrealizovateľné.
  • Či si myslí, že vláda naozaj pomohla ľuďom pri akútnom zdražovaní.
  • Prečo hrozí podľa poslanca OĽaNO návrat Roberta Fica.
  • Ako by mohol vyzerať kompromis medzi Matovičom a Sulíkom.
  • Či má Juraj Krúpa pravdu, keď OĽaNO vníma ako „ultrakonzervatívnu“ stranu, ktorá stratila iné hodnoty.
  • Či zahlasuje za pád vlády, keď to bude vyzerať najhoršie. 
Domov
Zdieľať
Diskusia