Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
25. júla 2022, 12:35
Čas čítania 1:15

Posledný sovietsky líder Gorbačov kritizuje Putina: Zničil moje celoživotné dielo a rozpútal vojnu

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Posledný líder Sovietskeho zväzu okomentoval ruskú vojnu na Ukrajine.

Posledný líder Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov sa hnevá na ruského prezidenta Vladimira Putina, pretože podľa neho Putin zničil všetko, čo pred rozpadom ZSSR Gorbačov vybudoval.

V rozhovore pre ruskú verziu magazínu Forbes to povedal novinár Alexej Venediktov, ktorý do marca tohto roku šéfoval nezávislej rozhlasovej stanici Echo Moskvy.

Venediktov je blízky priateľ Gorbačova, ktorý sa už dnes na verejnosti neobjavuje pre svoj zhoršujúci sa zdravotný stav. Vo veku 91 rokov je väčšinu času pripútaný na lôžko, a tak sa zvyčajne ani nevyjadruje pre médiá.

Venediktov v rozhovore povedal, že Gorbačova vojna na Ukrajine sklamala. „Môžem vám povedať, že je sklamaný a, samozrejme, rozumie tomu, čo sa deje. Bolo to jeho celoživotné dielo. Sloboda je Gorbačovova vec,“ vysvetľoval novinár.

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Putin podľa Gorbačova zničil všetky reformy, pomocou ktorých sa snažil zmeniť Sovietsky zväz a pretvoriť ho na moderný štát. Venediktov vyhlásil, že Putin zničil celé dedičstvo posledného lídra Sovietskeho zväzu. „Čo môže teraz Gorbačov povedať?“ pýtal sa rétoricky v rozhovore.

Novinár upriamil pozornosť aj na to, ako za posledné desaťročia Putinovej politiky narástlo NATO, zatiaľ čo Gorbačov moc v Rusku odovzdával za diametrálne odlišnej situácie. Keď Gorbačov šéfoval ZSSR, v Európe bolo prítomných okolo 4-tisíc vojakov rýchlej reakcie NATO.

„NATO teraz oznámilo, že tento počet vzrastie na 300-tisíc mužov do konca budúceho roka,“ zamyslel sa Venediktov. Tento krok je následkom Putinovej politiky a útok na Ukrajinu podľa neho iba zvýši napätie a hrozbu rozpútania konfliktu medzi Západom a Ruskom.

Gorbačov pritom v minulosti obhajoval ruskú anexiu ukrajinského polostrova Krym, no napriek tomu je častým kritikom Vladimira Putina. Nepozdáva sa mu, ako autoritársky vládne Rusku, keďže pevnú ruku neohrozeného lídra sa pred rozpadom Sovietskeho zväzu snažil uvoľniť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia