Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
14. júla 2022, 15:30
Čas čítania 4:48

Členka Vlasti dostala za 22 kíl pervitínu 12 rokov, otec rodiny vyrábal masti z marihuany, súd mu nadelil 15 rokov a zhabal dom

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Konopným väzňom politici nepomáhajú, upozorňuje podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka.

Okresný súd v utorok uznal Josefa Šípoša za vinného z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi.

Ako priblížila hovorkyňa Krajského súdu v Trnave a okresných súdov v jeho obvode Jana Kondákorová, obžalovaný by si mal odpykať 15-ročný trest v ústave so stredným stupňom stráženia. Šípoša doteraz držali vo väzbe. 


„Zároveň súd uložil obžalovanému trest prepadnutia majetku, ktorého vlastníkom sa stáva štát,“ povedala s tým, že Josefovi Šípošovi bol nariadený aj dvojročný ochranný dohľad a protitoxikomanické liečenie ambulantnou formou. Po prepustení z výkonu trestu odňatia slobody je povinný oznamovať údaje o spôsobe a zdrojoch svojej obživy.

Bude sa tiež musieť osobne hlásiť jedenkrát za tri kalendárne mesiace u probačného a mediačného úradníka súdu a informovať súd o tom, keď sa vzdiali z domu.

Vyrábal masti, našli mu aj tvrdé drogy

Otca Patrika Šípoša zadržala NAKA ešte pred rokom v auguste, pretože v ich dome našli veľké množstvo marihuany. Syn tvrdí, že rastliny slúžili na výrobu mastí pre onkologických pacientov z blízkeho okolia rodiny.

Z jeho verzie vyplýva, že otec Josef nebol dílerom a marihuanu ani výrobky z nej nepredával.

„Otec si zasadil pri Váhu marihuanu a rozhodol sa, že z nej bude vyrábať masti, ktoré darovával onkologickým pacientom a známym,“ povedal Novému Času mladý muž. „Pri domovej razii otcovi zaistili marihuanu, ktorú nepoužil do mastí. Podľa polície má byť hodnota marihuany taká vysoká ako cena domu,“ v krátkosti vyrozprával príbeh samotný Patrik, ktorý sa musel prestať venovať škole a záľubám a našiel si prácu. 

27. septembra 2023, 18:05 Čas čítania 0:20 Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o trestoch za marihuanu. Väčšina chce, aby ich nová vláda zmiernila Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o trestoch za marihuanu. Väčšina chce, aby ich nová vláda zmiernila

Syn Patrik tvrdí, že keď súd zoberie jeho otcovi majetok, prídu o strechu nad hlavou. Josef bol živiteľom rodiny a Patrikovi hrozí, že skončí ako bezdomovec. So starým otcom sa obrátili na prezidentku Zuzanu Čaputovú so žiadosťou o milosť vzhľadom na okolnosti prípadu. Patrikov otec je zároveň bývalým majstrom Európy v rýchlostných člnoch.

Novinár Dušan Mikušovič z Denníka N pripomína, že Šípošovi našli pri domovej prehliadke aj malé množstvo pervitínu. Zároveň mu pervitín našli aj v krvi, údajne išlo o zostatkové množstvo po párty, na ktorej sa zúčastnil deň predtým. 

Marihuana
Zdroj: Facebook/Michal Šimečka

12 rokov za 22 kíl pervitínu pre členku Harabinovej strany

Novinár Mikušovič poukazuje na neprimeranosť trestu v porovnaní s iným známym prípadom Gabriely Kučerovej, ktorá kandidovala do parlamentných volieb v roku 2020 za stranu Vlasť. Gabrielu Kučerovú obvinili ako členku gangu zo Serede, ktorý sa zaoberal drogovou trestnou činnosťou. Ostatní členovia skupiny sa už priznali a dostali znížené tresty vo výške od 5 do 10 rokov, Kučerovej hrozil trest až 25 rokov. 

Súd jej nakoniec vymeral 12-ročný trest vo väznici so stredným stupňom stráženia, informovala TV Joj. Poľahčujúcou okolnosťou v jej prípade bolo vyhlásenie o vine a skutočnosť, že spolupracovala a skutok oľutovala. „Senát Špecializovaného trestného súdu rozhodol tak, že obžalovanú uznal vinnou, najmä z drogovej trestnej činnosti, ktorú mala páchať v rámci zločineckej skupiny,“ povedal prokurátor. 

4. mája 2023, 17:00 Čas čítania 7:23 Jeho otca odsúdili na 15 rokov za konope, príde aj o dom: Navštevujeme ho raz do mesiaca, plakať pred ním nechceme (Rozhovor) Jeho otca odsúdili na 15 rokov za konope, príde aj o dom: Navštevujeme ho raz do mesiaca, plakať pred ním nechceme (Rozhovor)

Kučerová pervitín priamo vyrábala. „Bola takzvaná varička, čo znamená, že dokázala chemickou reakciou vyrobiť pervitín. V sume minimálne 660-tisíc eur.“

Rozsudok v tejto drogovej kauze zatiaľ nie je právoplatný, rozhodovať bude ešte Najvyšší súd SR, ktorý ho môže zmeniť. Prokurátor sa odvolal, pretože žiada pre obžalovanú aj trest zhabania majetku, ktorý považuje v tomto prípade za obligatórny.

Polícii sa však postudne darí skupinu varičov pervitínu rozkladať. Celkovo obvinili z drogovej trestnej činnosti a zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny už 56 osôb zo Serede, Galanty a Trnavy. Medzi zadržanými boli aj príslušníci polície.

Obzvlášť prekvapivé je množstvo drog, ktoré NAKA zadržala. Celkovo išlo o 2531 kilogramov tabliet za 4,8 milióna eur, z ktorých by bolo možné vyrobiť skoro pol tony metamfetamínu s cenovkou približne 17 miliónov eur. 

Polícia zadržala aj 251 kg už vyrobeného metamfetamínu za viac ako 8 miliónov eur. V rámci akcie, ktorá vyčistila Sereď a okolie od drog, zadržali aj 11,6 kilogramov marihuany, ktorá by sa dala na čiernom trhu predať za približne 100-tisíc eur. Okrem toho polícia zadržala aj nešpecifikované „väčšie množstvo“ kokaínu. 

Gabriela Kučerová
Zdroj: Facebook/Vlasť

Ministerka spravodlivosti žiada zmenu

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková chce zmenu právnej úpravy drogových trestných činov a ukladania trestu prepadnutia majetku práve v kontexte prípadu Josefa Šípoša.


Kolíková podotkla, že sa jej zatiaľ nepodarilo dosiahnuť v koalícii podporu na legislatívne zmeny. „Ale budem sa o to naďalej usilovať, nech budem v akejkoľvek politickej role,“ zdôraznila.

26. februára 2023, 9:30 Čas čítania 3:39 Čo sa deje s tvojím telom, keď fajčíš marihuanu? Frekvencia srdca sa zvýši aj o 50 úderov za minútu, za pocit eufórie môže dopamín Čo sa deje s tvojím telom, keď fajčíš marihuanu? Frekvencia srdca sa zvýši aj o 50 úderov za minútu, za pocit eufórie môže dopamín

O zníženie trestov za držanie marihuany sa pokúsili poslanci strany OĽaNO, novela zákona však podľa viacerých ďalších politikov veľa nerieši. Kritizuje ju aj poslanec strany Sloboda a solidarita Miroslav Žiak. „Snažili sme sa riešiť znižovanie trestov za marihuanu, keď prišiel len trochu náznak, že by to pomohlo, začala sa ozývať Sme rodina. Nakoniec prešiel návrh OĽaNO, taký malý paškvil, ktorý v podstate nič nerieši,“ hovorí Žiak v rozhovore pre Refresher

Výšku trestu kritizuje aj podpredseda Európskeho parlamentu a šéf mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko. Apeluje najmä na časť trestu, ktorá sa týka prepadnutia majetku – domu, v ktorom žije syn a rodičia Josefa Šípoša, ktorí sú dôchodcovia. 

„Túto nespravodlivosť musíme čo najskôr zastaviť. Nie je možné, aby sme takto ničili životy ľudí, ktorí nikomu neublížili, a z ich rodín robili bezdomovcov. Obzvlášť nie v krajine, kde za sexuálne zneužívanie detí alebo za korupciu najvyššie postavených policajtov a sudcov, padajú iba podmienky. Potrebujeme systémovú zmenu a nie potemkinovské novely OĽaNO, ktoré konopným väzňom ako pán Šípoš nijak nepomohli,“ hovorí Michal Šimečka. 

Verí, že Josef Šípoš sa opäť odvolá, aj keď je podľa neho nespravodlivé, že medzitým stratí ďalšie mesiace vo väznici „v celách s vrahmi“.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková naznačila, že zmena Trestného poriadku a drakonických trestov za marihuanu by sa mohla udiať v najbližších mesiacoch, myslí sa však hlavne na užívateľov, u ktorých nájdu malé množstvo drogy.

Mária Kolíková
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Robo Džunka sedel v cele s vrahom

Refresher sa v máji 2022 rozprával s rodičmi Roba Džunka, ktorého v roku 2019 zatkli za to, že mal pri sebe vyše sedem gramov marihuany. Bol však zároveň v podmienke. 

3. februára 2023, 10:30 Čas čítania 2:36 Veľký výskum odhalil, že legalizácia marihuany nezvyšuje závislosť od drog. Môže zároveň zlepšiť problémy spojené s alkoholom Veľký výskum odhalil, že legalizácia marihuany nezvyšuje závislosť od drog. Môže zároveň zlepšiť problémy spojené s alkoholom

Odsúdili ho na dvanásť a pol roka. Neskôr mu trest zmiernili na desať a potom na päť rokov. Rodičia Roba Džunka však tvrdia, že jeho trest je stále zbytočne vysoký. Už dlhé roky bojujú za jeho slobodu. „Keď odchádzame z návštevy, vidím na Robových očiach, že hovorí – berte ma domov,“ hovorí mama odsúdeného Košičana. Robo sedel v cele s vrahom, ktorý zabil svoju mamu.

Na jeho prípad upozorňovala aj europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Robo bol raz dokonca blízko podmienečného prepustenia, zastavila ho však prokurátorka, aj keď okresný súd súhlasil, že si odsúdený odpyká trest doma s monitorovacím náramkom a pod dohľadom probačného úradníka.

Za nižšie tresty je aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá vlani udelila v jednom podobnom prípade milosť 56-ročnému mužovi, ktorý bol súdom právoplatne odsúdený za zaobstaranie a prechovávanie marihuany na trest odňatia slobody desať rokov.

Prezidentka odpustila mužovi z trestu jeho časť vo výmere osem rokov pod podmienkou, že odsúdený počas dvoch rokov od svojho prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody nespácha úmyselný trestný čin.

„Prezidentka pri posudzovaní žiadosti o milosť zohľadnila okrem právnych aspektov najmä mimoriadne okolnosti prípadu a tiež skutočnosť, že odsúdený s návykovou látkou neobchodoval,“ spresnil hovorca Martin Strižinec.

Dodal, že prezidentka sa plne stotožňuje s myšlienkou, že drogovú trestnú činnosť je potrebné prísne postihovať. V uvedenom prípade však desaťročný trest odňatia slobody možno považovať vzhľadom na okolnosti prípadu, osobu odsúdeného, mieru jeho zavinenia a spoločenskú nebezpečnosť konania za neprimerane prísny.

Domov
Zdieľať
Diskusia