Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júla 2022, 6:58
Čas čítania 1:14
Adam Novosad

Mešita vyvesila dúhovú vlajku ako symbol svojej podpory LGBTI komunite. Znesväcuje islam, hnevá sa časť moslimov

NEWS ISLAM LGBT+
Uložiť Uložené

Rozhodnutie vyvesiť vlajku vyvolalo medzi ľuďmi rozličné reakcie.

Mešita v nemeckom Berlíne na svoju stenu vyvesila dúhovú vlajku, ktorou chce vyjadriť svoju podporu LGBTI komunite. Predstavitelia mešity Ibn Rushd-Goethe vyvesili vlajku vedľa vchodu do budovy, kde fanúšikovia medzitým popridávali nálepky s nápisom „Love is Halal“, píše server Albawaba.

Výraz halal v arabčine znamená „povolený“ alebo „prípustný“, čím moslimovia označujú predmety a aktivity, ktoré sú podľa islamských zákonitostí povolené za bežného dňa. Vo väčšine moslimských krajín je pritom homosexualita zakázaná, ak nie rovno právne postihnuteľná prísnymi trestami od dlhoročného väzenia až po trest smrti.

V Berlíne sa v najbližších týždňoch chystajú viaceré pochody, koncerty či udalosti na podporu LGBTI komunite, a tak sa mešita chcela pridať k inštitúciám vyjadrujúcim podporu a sympatie.

Odporúčané
Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu 22. apríla 2024, 12:30

Mešita Ibn Rushd-Goethe však nie je klasickým svätostánkom islamu. Vznikla v roku 2017 a jej predstavitelia ju sami označujú za jedinú „liberálnu mešitu“ v celom Nemecku. Mešita dokonca ako jedna z mála mešít na celom svete umožňuje mužom a ženám spoločné zmiešané modlitby, čo medzi konzervatívnymi moslimami od jej otvorenia vyvoláva otázniky.

Rozhodnutie vyvesiť dúhovú vlajku na steny mešity na sociálnych sieťach rozhorčilo množstvo moslimov z celého sveta, podľa ktorých sa mešita snaží znesvätiť islam, lenže našlo sa aj veľa komentujúcich, ktorý tento krok schvaľujú a podporujú.

K vyveseniu LGBTI vlajky na berlínskej mešite sa verejne vyjadril čečenský diktátor Ramzan Kadyrov ako jeden z najkonzervatívnejších predstaviteľov islamu vo svete. Diktátor sľúbil všetkým zodpovedným za vyvesenie vlajky na mešite „pekelné muky“.

Kadyrov sa v posledných rokoch dostal do povedomia najmä tým, že v Čečensku necháva prenasledovať, mučiť a zabíjať práve príslušníkov LGBTI komunity. 

Domov
Zdieľať
Diskusia