Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
24. júla 2022, 9:30
Čas čítania 13:29
Dominik Vetrák

Tom Cruise: kontroverzný scientológ, posledný akčný hrdina Hollywoodu a úžasný herec, ktorý navždy zmenil akčný žáner

FILMY A SERIÁLY HOLLYWOOD HOLLYWOODSKI HERCI MISSION: IMPOSSIBLE TOM CRUISE
Uložiť Uložené

I feel the need, the need for speed!

Tom Cruise oslávil 3. júla svoje 60. narodeniny. Hollywoodski herci v tomto veku už zvyčajne hrajú v drámach, respektíve za seba nechajú zaskakovať kaskadérov. Tom Cruise v tomto veku skáče na motorke z útesu a lieta na helikoptérach v kaskadérskych kúskoch, ktoré by väčšina ľudí považovala za samovražedné. 

Odporúčané
Thor: Láska a hrom v potitulkovej scéne odhalil, s ktorým slávnym bohom bude bojovať nabudúce. Čo prekvapivé sa ešte stalo? Thor: Láska a hrom v potitulkovej scéne odhalil, s ktorým slávnym bohom bude bojovať nabudúce. Čo prekvapivé sa ešte stalo? 8. júla 2022, 12:30

Cruise počas natáčania svojich filmov niekoľkokrát riskoval život a nevyhol sa ani zraneniam. Známy je však nielen vďaka bohatej filmovej kariére a oslavným ódam od svojich kolegov na to, aký je perfekcionista a neuveriteľne sústredený pracant, ale aj pre svoje kontroverzné výroky a správanie. Cruise je totiž členom scientologickej cirkvi, ktorej predstaviteľov obvinili rôzni ľudia a organizácie zo zločinov.

Tom Cruise
Zdroj: Jamie McCarthy/Staff/Getty Images North America

V tomto článku ti predstavíme život večne usmiateho a milovaného herca, za ktorým sa skrývajú deprimujúce tajomstvá a kontroverzné myšlienky. Ak máš rád naše profily hercov a iných slávnych osobností, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+, vďaka čomu budeme môcť ísť ešte viac do hĺbky. 

Odporúčané
10 najočakávanejších nových seriálov a filmov od Netflixu, HBO, Disney a Apple TV+ v júli 2022 10 najočakávanejších nových seriálov a filmov od Netflixu, HBO, Disney a Apple TV+ v júli 2022 30. júna 2022, 11:30

Pred 20 rokmi poskytol Tom Cruise rozhovor magazínu Parade, v ktorom hovoril aj o svojom dospievaní. Mal tri mladšie sestry, o ktoré sa starala najmä jeho matka. Jeho otec nedokázal rodinu zabezpečiť, a keď sa nahneval alebo mu niečo nevyšlo, odniesli si to ľudia naokolo. 

„Môj otec bol ten typ osoby, ktorej keď niečo nevyšlo, kopol do teba. Šikanoval ostatných a bol zbabelec.“

V spomínanom rozhovore pre magazín Parade herec prezradil aj to, že ho šikanovali pre jeho dyslexiu. Lepšie sa údajne naučil čítať až v dospelosti, a to vďaka scientológom. Odborníci na dyslexiu však Cruisove tvrdenia považujú za nezmysel. Odborník na dyslexiu o tom povedal„Neviem o žiadnom výskume, ktorý by podporoval učenie scientologickej cirkvi ako účinnú formu zásahu proti dyslexii.“ 

Okrem dyslexie si Cruisa stále doberali ako nováčika, keďže sa s rodinou často sťahovali a on menil školy. Cruisova rodina navyše nebola bohatá, a tak nosil obnosené oblečenie.

Ako sa natáčal film Top Gun: Maverick
Naľavo Tom Cruise, v prostriedku režisér Joseph Kosinski a napravo producent Jerry Bruckheimer. Zdroj: Paramount Pictures

Pracovať začal už v ôsmich rokoch, keď napríklad kosil trávniky. Podstatná časť z jeho zárobku skončila v kasách kín. Cruise miloval filmy už v útlom veku a láska k nim ho drží celý život. Nakoniec, ako sám prezradil, hercom chcel byť už od svojich štyroch rokov. 

Je o ňom známe, že je veľkým milovníkom kinematografie so širokými znalosťami o Hollywoode a legendárnych filmoch. Cruise sa v mladosti hlásil aj do katolíckej školy, no neskôr odišiel, pretože sa údajne nedokázal riadiť obmedzeniami takéhoto života. Jeden z Cruisových kamošov však tvrdil, že ich vyhodili, lebo kradli alkohol. Sám Cruise povedal, že nikdy nechcel byť kňazom. 

Keď mal Tom 12 rokov, jeho matka sa odsťahovala od otca, vzala so sebou deti a požiadala o rozvod. Cruise sa s otcom odmietal stretávať a znova sa pozhovárali až tesne pred otcovou smrťou v roku 1984, keď bola Cruisova hollywoodska kariéra v plnom prúde. 

Vzťah Toma s otcom poznamenal aj jeho herecký výkon v snímke Magnolia. Vo filme sa postava, ktorú stvárňuje, zmieri so svojím otcom až pri jeho smrteľnej posteli. Niečo podobné sa stalo aj samotnému Tomovi Cruisovi, ktorý svojho otca videl po desiatich rokoch práve vtedy, keď zomieral. Cruisa za túto rolu nominovali aj na Oscara, nakoniec ho však nezískal. 

Tom Cruise
Tom Cruise vo filme Magnolia. Zdroj: New Line Cinema

Cruise začal okolo scientológie krúžiť v 80. rokoch a údajne sa k tejto kontroverznej cirkvi pridal počas manželstva so svojou prvou ženou Mimi Rogers, s ktorou bol ženatý v rokoch 1987 – 1990. Scientológovia veria, že ľudia sú spirituálne bytosti, ktoré ovládajú svoj vlastný osud. Diagnózy psychiatrov vnímajú ako omyl, s čím sa Cruise stotožňuje.

Potvrdil to aj v rozhovore z roku 2005, keď promoval sci-fi snímku War of the Worlds od režiséra Stevena Spielberga. Neveril a nerešpektoval psychiatrov ešte predtým, než sa stal scientológom. Otvorene povedal, že by psychiatriu zakázal.

Tom sa k scientológii otvorene hlási už dlho a obhajoval ju aj v rozhovore s Peterom Overtonom, v ktorom tvrdil, že ľudia majú o scientológii mylné predstavy a vraj to nie je žiadny kult. V oboch spomínaných rozhovoroch vidieť, že len čo príde reč na scientológiu, Tom zvážnie a je oveľa zapálenejší a aj pasívne agresívnejší ako pri iných témach. 

Čo je scientológia?

– Kontroverzná cirkev, ktorej členmi sú aj známe osobnosti.
– Členom sa stávaš po tom, čo prejdeš „školením“ a cirkev finančne podporíš.
– Je veľmi ťažké cirkev opustiť a aj ľudia, ktorým sa to podarilo, o nej rozprávajú len veľmi neochotne.
– Vo Francúzsku a v Grécku je napríklad jej činnosť oficiálne zakázaná.
– Viac prezradila bývalá členka, ktorá tvrdí, že je to len bezodná studňa, do ktorej členovia hádžu svoje peniaze. Tvrdí aj to, že organizácia svojim členom vymýva mozgy a každý, kto ju kritizuje, sa stáva jej nepriateľom.
– Viac sa dozvieš v dokumente Going Clear: Scientology and the Prison of Belief.

Scientológovia nie sú len nejakou náboženskou skupinou s pochybnými názormi. Dokážu byť aj nebezpeční a veľmi nepríjemní. Keď o nich reportér John Richardson v roku 1993 robil článok pre magazín Premiere, členovia scientologickej cirkvi to zistili do troch dní a následne sa neznámi ľudia začali Richardsonových susedov pýtať na život jeho rodiny, tajnosti, špekulácie a Richardsonovej žene dokonca niekto volal, aby zistil, aký majú sexuálny život.

Tom Cruise
Zdroj: TASR/AP

Scientológia je nesmierne kontroverzná. Samotná cirkev sa zaplietla do množstva súdnych pojednávaní, keď ju žalovali mnohí ľudia aj organizácie. Niektoré ženy cirkev žalovali dokonca za únosy, znásilnenia a podvody. Viac sa o kontroverzii spojenej so scientológiou dočítaš tu.

Anketa:
Vedel si o tom, že Tom Cruise podporuje scientologickú cirkev?
Áno, vedel som o tom a prekáža mi to.
Áno, vedel som o tom, no veľmi mi to neprekáža.
Nie, nevedel som o tom a ani ma to netrápi.
Nie, nevedel som o tom a zmenil som na neho preto názor.
Áno, vedel som o tom a prekáža mi to.
40 %
Áno, vedel som o tom, no veľmi mi to neprekáža.
52 %
Nie, nevedel som o tom a ani ma to netrápi.
7 %
Nie, nevedel som o tom a zmenil som na neho preto názor.
0 %

Tom Cruise sa v minulosti ľahko nechal ovládnuť svojím zápalom pre tieto témy, čo často vyústilo až do vášnivých debát s moderátormi.

Vcelku legendárnym je aj jeho pôsobenie v relácii Oprah Winfrey, kde sa správal ako blázon a úplne sa prestal ovládať. Takého Toma Cruisa nikto nikdy predtým a asi ani potom nezažil.

Cruise si však v posledných rokoch už dáva počas rozhovorov pozor a spolu s moderátormi sa vyhýbajú téme scientológie. Výsledkom sú zábavné a vtipné rozhovory, ako napríklad vo videu nižšie z roku 2017.

Scientológia bola nakoniec jedným z dôvodov, prečo sa s Cruisom rozviedla aj jeho druhá manželka – herečka Katie Holmes. Chcela totiž ochrániť svoje dieťa pred scientológiou. Tom Cruise si cení svoje súkromie a o svojom osobnom živote rozpráva len výnimočne. Raz schladil moderátora, ktorý sa ho pýtal na jeho vzťah s herečkou Nicole Kidman, s ktorou má Cruise dve deti. Moderátorovi povedal, že prekročil hranicu a mal by prestať. 

Bola by obrovská chyba a škoda pozerať sa na Cruisa a jeho život len očami človeka kritizujúceho scientológiu. Cruisov odkaz je oveľa silnejší ako členstvo a obraňovanie tejto cirkvi. Je to jedna z najväčších hollywoodskych hviezd, posledný klasický akčný hrdina a obrovský znalec kinematografie. 

S profesionálnym herectvom začínal v 80. rokoch. Jeho prvými filmami boli Taps a Endless Love z roku 1981. V roku 1983 sa zaskvel v romantickej komédii Risky Business a ďalších priemerných snímkach. Následne hral v Outsideroch od režiséra Francisa Forda Coppolu (Godfather) a Legende od Ridleyho Scotta (Alien, Gladiátor). 

Improvizoval celý svoj tanec zo snímky Risky Business

Zlom v jeho kariére prišiel až v roku 1986, keď do kín prišiel akčný blockbuster Top Gun režírovaný Tonym Scottom. Cruise sa okamžite stal hollywoodskou hviezdou. Top Gun sa stal najzárobkovejším filmom roka, keď celosvetovo zarobil 357 miliónov dolárov, čo je po započítaní inflácie viac ako 950 miliónov dolárov. 

Nasledovala podarená dráma Color of the Money, ktorá bola pre Cruisa školou herectva a filmografie. V tomto filme si ho pod krídla vzal legendárny herec Paul Newman, pričom ho režíroval Martin Scorsese (Goodfellas). Bol to práve Newman, ktorý mu dal jednu zo svojich „top“ lekcií.

Cruise nezastavoval a upísal sa projektu s ďalším veľkým režisérom. S Oliverom Stonom (Wall Street, Čata) natočil vojnovú drámu Narodený 4. júla, za ktorú získal aj nomináciu na Oscara a Zlatý glóbus.

Na tieto ceny ho nominovali aj za herecké výkony v drámach Jerry Maguiere a Magnolia, no podobne ako pri Narodený 4. júla, aj za tieto dva filmy nakoniec vyhral „len“ Zlaté glóbusy. Na svojho prvého Oscara teda ešte stále čaká.

V roku 1988 natočil aj nezabudnuteľného Rain Mana, kde divákom naplno ukázal svoje herecké umenie, a to pod drobnohľadom režiséra Barryho Levinsona, ktorý len rok predtým v kinách predstavil vojnovú drámu Good Morning, Vietnam. 

V roku 1994 premiérovala aj romantická dráma Interview s upírom, v ktorej si zahral po boku Brada Pitta, Kirsten Dunst či Antonia Banderasa. Išlo o ďalší úspešný film v Cruisovom repertoári. 

Tom Cruise
Tom Cruise vo filme Born on the Fourth of July. Zdroj: Universal Pictures US

Cruise sa počas 80. a začiatkom 90. rokov stal hercom, ktorého účasť na plagáte znamenala zvýšený záujem divákov. Občas neprekážalo ani to, keď mali dané filmy slabšie recenzie. To však nebol prípad akčného hitu z roku 1996, ktorý aj sám produkoval, čo vo svojej kariére robil vôbec prvýkrát. Film s názvom Mission: Impossible režírovala ďalšia hollywoodska legenda – Brian De Palma (Scarface, Untouchables).

Snímka zarobila v kinách po celom svete viac ako pol miliardy dolárov a kritici ju chválili najmä za využitie praktických efektov a skutočnej akcie. V tom čase boli totiž moderné veľké blockbustery s množstvom počítačových trikov ako Jurský svet či Independence Day. 

Cruise veľmi rád pracoval s overenými a dnes už legendárnymi režisérmi. Medzi nimi bol aj Cameron Crowe (filmy Jerry Maguire či Vanilla Sky), Rob Reiner (Zopár správnych chlapov), Ron Howard (Far and Away), Stanley Kubrick (Eyes Wide Shut), Michael Mann (Collateral, kde Cruise skvelo zahral záporáka) či Paul Thomas Anderson (Magnólia). Od roku 1994 až do roku 2007 nehral v zlom či priemernom filme.

 

1994 – Interview s upírom (réžia: Neil Jordan)

1996 – Jerry Maguire (réžia: Cameron Crowe)
1996 – Mission: Impossible (réžia: Brian De Palma)

1999 – Eyes Wide Shut – Spaľujúca vášeň (réžia: Stanley Kubrick)
1999 – Magnólia (réžia: Paul Thomas Anderson)

2000 – Mission: Impossible II (réžia: John Woo)

2001 – Vanilkové nebo (Cameron Crowe)

2002 – Minority Report (Steven Spielberg)

2003 – Posledný samuraj (Edward Zwick)

2004 – Collateral (réžia: Michael Mann)

2005 – Vojna svetov (réžia: Steven Spielberg)

2006 – Mission: Impossible III (réžia: J. J. Abrams) 

Odporúčané
10 najlepších filmov Toma Cruisa 10 najlepších filmov Toma Cruisa 18. apríla 2022, 14:30

Významná bola pre neho dráma Eyes Wide Shut, keďže šlo o posledný film hollywoodskej režisérskej legendy Stanleyho Kubricka, ktorý zomrel štyri mesiace pred premiérou. Kubrick bol známy svojím perfekcionizmom hraničiacim až s nezdravými nárokmi na filmový štáb.

Tom Cruise
Tom Cruise a Kojuki Kató vo filme The Last Samurai. Zdroj: Warner Brothers

Spomínajú na to ako tvorcovia Eyes Wide Shut, tak aj filmu The Shining. Kubrick prepisoval scenár priamo počas nakrúcania, ktoré sa poriadne natiahlo a nakoniec trvalo neuveriteľných 15 mesiacov (pôvodne ho mali natočiť za šesť).

Film dodnes drží rekord za najdlhšie sústavne natáčaný film v histórii. Tom Cruise v ňom hral so svojou vtedajšou manželkou Nicole Kidman, a tak počas 15 mesiacov nemohli pracovať na ničom inom. Cruise a Kidman si v čase nakrúcania údajne siahli na dno.

Kubrick aj v tomto prípade požadoval od svojich hercov, aby jednotlivé scény opakovali nespočetne mnohokrát. Cruise podľa reportáže magazínu Vanity Fair natočil obyčajnú scénu, ako prechádza cez dvere, neuveriteľných 95-krát. 

Tom Cruise
Zdroj: Paramount/Warner Bros/Lionsgate

Tom Cruise aj naďalej pracoval výhradne s hollywoodskou špičkou. Mal na to nárok. Bol obrovská hviezda, skvelý herec a pomáhal aj s produkovaním snímok, ktoré vďaka svojej nekompromisnej pracovnej etike dokázal povzniesť o niekoľko úrovní. V roku 2007 hral v dráme Hrdinovia a zbabelci, čo bolo prvé menšie sklamanie po 13 rokoch, počas ktorých mal Cruise v kinách len vynikajúce filmy.

V roku 2008 účinkoval v skvelej komédii Tropická búrka, kde podal nedocenený herecký výkon čoby večne problémový a nepríjemný hollywoodsky producent. Rola mu nesmierne sadla a vzniklo vďaka nej množstvo meme obrázkov a gifov. Cruise tu potvrdil svoj špeciálny komediálny talent a skvelé komediálne načasovanie pri hláškovaní, ktoré využíva do dnešného dňa aj v blockbusteroch ako Mission: Impossible či Top Gun: Maverick.

Cruisova kariéra neutíchala ani v 21. storočí a v jeho druhej dekáde. Filmy ako Minority Report, Posledný samuraj, Valkýra či Vojna svetov sú nezabudnuteľné kúsky filmografie nielen tohto herca, ale kinematografie ako takej. Nehovoriac o sérii Mission: Impossible, ktorá definovala jeho kariéru a akčný žáner ako taký. 

Počas posledných desiatich rokov sa herec sústredil práve na ňu s občasnou pauzou na natočenie iných projektov. Z nich najviac vyčnieva Jack Reacher, sci-fi Oblivion s režisérom Josephom Kosinským, s ktorým natočil aj nový Top Gun: Maverick, a v neposlednom rade sci-fi Edge of Tomorrow.

Od premiéry tohto filmu v roku 2014 občas začujeme správy o prípadnom pokračovaní, no to je stále v nedohľadne, keďže si herci Emily Blunt, Tom Cruise a režisér Doug Liman nedokážu zladiť kalendár, aby mali na natočenie akčného sci-fi čas.

Tom Cruise aj vo svojej štvrtej dekáde v Hollywoode plní titulky filmových magazínov a je jednou z najväčších hollywoodskych hviezd. Za posledných desať rokov nenatočil okrem Múmie žiadny zlý film a väčšinou sú premiéry jeho filmov veľké hollywoodske kinoudalosti. 

Tom Cruise
Zdroj: Paramount/Warner Bros/Lionsgate

Svedčia o tom aj jeho posledné dva filmy. V roku 2018 vyšiel v kinách Mission: Impossible – Fallout, ktorý celosvetovo zarobil 791 miliónov dolárov a stal sa najúspešnejším filmom v Cruisovej kariére. Tento rekord prekonal akčný blockbuster Top Gun: Maverick.

Už po prvom mesiaci sa dostal cez miliardové tržby v kinách. Hollywoodska hviezda tak zažila svoj najväčší úspech na prelome šesťdesiatky a po 40-ročnej kariére. Také niečo je unikátne a popravde, nikto asi nič podobné nedokázal. 

Jedným z dôvodov, prečo sa to Cruisovi podarilo, je fakt, že nikdy nepoľavil. Na každom natáčaní ide podľa členov štábu na viac ako sto percent a neustále všetkých tlačí k tomu, aby sa o to pokúsili aj oni. Ďalším dôvodom je to, že pokračovanie Top Gun bol ochotný natočiť len v prípade, ak si všetci herci sadnú do kokpitov stíhačiek a tvorcovia budú natáčať ich autentické krčenie tvárí v dôsledku veľkého preťaženia (často až 9-10G).

Natáčanie snímky bolo nebezpečné, revolučné a fyzicky náročné. Herci stvárňujúci pilotov museli prejsť náročným tréningom, ktorý zostavil práve Cruise. Všetci vrátane Cruisa skutočne lietali v stíhačkách, no pilotovať ich nemohli, keďže to armáda USA civilistom nikdy nedovolila. 

Tom Cruise je jedným z mála hollywoodskych hercov, ktorí natáčajú akčné a kaskadérsky kúsky bez kaskadérov. Občas sa pritom už aj zranil, ako napríklad vtedy, keď natáčal Mission: Impossible – Fallout. Skákal medzi budovami a pri doskoku si zlomil členok.

Štúdio muselo prerušiť natáčanie na niekoľko týždňov, kým sa Cruise nevyliečil, čo ich stálo milióny dolárov. Pýtaš sa, ako mu neustále bezpečnostní analytici a poisťovne dovolia robiť tieto šialené kúsky, keď pre to riskujú svoje kariéry a desiatky miliónov dolárov?

Čiastočne na to odpovedal herec Matt Damon, ktorého sa moderátor talkshow Conan O’Brien opýtal na to, ako pristupuje k akčným scénam v porovnaní s Tomom Cruisom. Damon spomínal na to, ako mu raz Cruise zanietene vysvetľoval, ako sa mu podarilo natočiť scénu, o ktorej sníval 15 rokov (akčná sekvencia z Mission: Impossible – Ghost Protocol na najvyššej budove na svete – Burdž chalífa v Dubaji).

Keď detailne predstavil scénu bezpečnostnému analytikovi, ten Cruisa „zrušil“, že to je príliš nebezpečné a nemôže to natočiť. Cruisova reakcia: „Našiel som si iného bezpečnostného analytika.“

Čo sa však deje, keď Cruisovi odmietne dovoliť natočiť nejakú scénu samotná poisťovňa, ktorá za film ručí desiatkami až stovkami miliónov dolárov? Cruise kontrakt s ňou jednoducho zruší a nariadi štúdiu, aby našli inú poisťovňu, čo sa stalo aj počas natáčania Mission: Impossible – Ghost Protocol, keď šplhal po Burdž chalífa.

Tom Cruise počas natáčania svojich akčných filmov už neraz riskoval život. Takto mu napríklad k 60. narodeninám blahoželal scenárista a režisér Christopher McQuarrie, ktorý s Cruisom natáča Mission: Impossible – Dead Reckoning 1 a 2. Ani jeden z nich ešte nedokončili, aj keď už extrémne prekročili hranice svojich rozpočtov, sčasti aj pre Cruisov perfekcionizmus. 

Tom Cruise
Zdroj: Christopher McQuarrie Twitter

Jeden z riaditeľov štúdia Paramount spomína v reportáži od The Hollywood Reporter na to, aké ťažké je povedať Tomovi Cruisovi nie: „Je to dokonalý predavač. Dokáže vám predať nápad a myšlienku tak zanietene, že nedokážete odmietnuť.“ Aj preto štúdio Paramount odsúhlasilo Mission: Impossible 7 a 8, aj keď ešte neboli hotové ani len scenáre.

Veterán štúdia Paramount Pictures, ktorý pracoval na množstve filmov s Tomom Cruisom, sa pri otázke o tom, ako sa novému vedeniu štúdia bude dariť presviedčať Toma Cruisa o rozpočte svojich filmov, len pousmial:

„Chodí to takto: Tom povie, čo chce, a potom predstavitelia štúdia povedia, čo chcú oni. Potom Tom dostane to, o čo žiadal.“

Svedčí o tom aj skúsenosť režiséra Josepha Kosinského, ktorý Cruisovi navrhoval, že chce natočiť Top Gun. Cruise nemal záujem, no po polhodine s režisérom chytil telefón, zavolal šéfom v štúdiu Paramount a oznámil im, že idú robiť ďalší Top Gun. Taký vplyv má Cruise v Hollywoode.

Top Gun: Maverick recenzia
Top Gun: Maverick. Zdroj: Paramount Pictures

Natáčanie filmov ovplyvnila aj pandémia, ktorú Cruise bral veľmi vážne. Virálnou sa stala nahrávka, na ktorej počuť nahnevaného Toma Cruisa, ako kričí na členov štábu, ktorí ignorovali pandemické opatrenia počas natáčania nového Mission: Impossible. Aj napriek drsnému spôsobu komunikácie ho za to chválila široká verejnosť vrátane herca Georgea Clooneyho, keďže sa prioritne staral o bezpečnosť svojich kolegov. 

„V Hollywoode znova povolili natáčať, pretože v nás veria a veria v to, čo robíme. Po nociach telefonujem so štúdiami, s poisťovňami, s producentmi, ktorí nás uvádzajú ako príklad. Vytvárame tak tisíce pracovných príležitostí, vy sk**vysynovia! Už nikdy viac nechcem nič také vidieť, nikdy!“ kričal na nahrávke Tom Cruise.

Séria Mission: Impossible je pre neho srdcovou záležitosťou. Práve v nej robí jeden šialený kaskadérsky kúsok za druhým a doslova si plní svoje sny z detstva. Keď bol malý, sníval totiž o tom, že bude skákať na motorkách a robiť podobne šialené veci. 

Už v prvej časti musel unikať pred prívalom vody z akvária, ktoré mu vybuchlo za chrbtom. Nešlo však o jednoduchý trik. Koordinátor kaskadérskych kúskov na pľaci totiž nevedel, kedy presne stisne rozbušku. Keď sa ho Cruise spýtal, kedy má utekať, povedal, že si nie je istý a má sa rozbehnúť hneď, ako začuje výbuch. 

Tom Cruise
Zdroj: Paramount/Warner Bros/Lionsgate

Sériu Mission: Impossible sa snažil posúvať stále novým smerom. Zvolil na to zaujímavý spôsob, keď každú časť režíroval iný režisér. Jednotku natočil Brian De Palma (Scarface), dvojku John Woo (Hard Boiled), trojku J. J. Abrams (bol to jeho celovečerný režisérsky debut a nesmierne sa podaril), štvorku Brad Bird (natočil Ratatouille či Železného obra, ale toto bol jeho prvý hraný celovečerný film), no a päťku Christopher McQuarrie, ktorého si Cruise vyhliadol po ich predošlom projekte Jack Reacher. McQuarrie predtým natočil len jeden film, a tak šlo o ďalšieho „neovereného“ filmmejkera.

M: I – Rogue Nation však bol úžasný akčný film a Cruise si s McQuarrieom užil spoluprácu natoľko, že sa Chris stal prvým režisérom, ktorý natočil dva filmy zo série. Ten druhý, M: I – Fallout, sa stal azda najlepšou časťou celej série a režíruje aj ďalšie dve (a zrejme posledné) časti série s názvom Mission: Impossible – Dead Reckoning Part 1 a Part 2. 

McQuarrie a Cruise majú úžasný vzťah. Nakoniec, McQuarrie „nakopol“ Cruisovu kariéru, keď s ním spolupracoval na scenároch filmov Valkýra, Edge of Tomorrow a aj Jack Reacher. Spoločne v sérii Mission: Impossible posúvajú hranice akčného žánru a McQuarrie pomáhal aj so scenárom a s príbehom v Top Gun: Maverick.

V rámci série Mission: Impossible sa Cruise pustil do natáčania množstva bláznivých a prepracovaných akčných sekvencií. Stojí si za tým, že Mission: Impossible – Fallout je najväčší akčný film natáčaný priamo na lokáciách a so skutočnými kaskadérskymi kúskami. 

Po traileri na Mission: Impossible – Dead Reckoning Part 1 však máme dojem, že novinka Fallout prekoná. Cruise už v tejto sérii natočil veľké množstvo akčných kúskov, na ktoré sa bližšie a detailnejšie pozrieme v samostatnom článku.

Čo čaká Toma Cruisa v budúcnosti? Vieme len o tom, že sa chystá natočiť akčný film vo vesmíre. Nevieme si predstaviť, o čom bude, ako ho natočia a ako bude vyzerať, ale už teraz si Cruise môže byť istý, že si na to zájdeme do kín. 

Cruise je uznávaný hollywoodsky herec a producent, ktorému vďačíme za mnohé filmové klenoty. Neustále posúva hranice akčného žánru a je posledným akčným hrdinom, ktorý sa nespolieha na počítačové triky a riskuje život, aby divákom priniesol niečo strhujúce, neočakávané a drásajúce nervy. 

Niekoľko zaujímavostí na záver:

  • Zachránil značku okuliarov Ray-Ban. V roku 1981 predali len 18-tisíc kusov, no po tom, ako ich Cruise nosil v Top Gun, Rain Manovi a v Risky Business sa im tržby zdvihli o 40 percent.
  • Bežne sa na akciách venuje fanúšikom aj dve hodiny.
  • Pri natáčaní Posledného samuraja takmer zomrel. Herec Hiroyuki Sanada sa po ňom údajne zahnal skutočným mečom a Cruisov kôň sa mal včas zvaliť na zem. Neurobil tak a Sanada nakoniec zastavil meč centimeter od Cruisovho hrdla.
  • Zaplatil účet v nemocnici vo výške 7-tisíc dolárov za brazílsku herečku, keďže nemala poistenie a on videl, ako ju zrazili. Jedného dňa so svojimi ochrankármi odohnal aj zlodeja.
  • Z prvej veľkej výplaty zaplatil sestre vysokú školu a druhej kúpil auto.
  • Cruise odmietal natočiť M: I 3 s niekým iným ako J. J. Abramsom. Dokonca preto muselo štúdio Paramount odsunúť dátum premiéry a počkať, kým bude mať Abrams čas.
  • Za celú svoju kariéru natočil len tri filmové série (Mission: Impossible, Top Gun: Maverick a Jack Reacher).
Domov
Zdieľať
Diskusia