Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. mája 2022, 13:30
Čas čítania 2:02
Dominik Vetrák

Film Bod varu natočili na jeden záber. Ukazuje šialenú noc v 5* reštaurácii a dostane ťa do vytrženia

FILMY A SERIÁLY BOILING POINT TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Boiling Point je skvelý britský film, ktorý si môžeš pozrieť na HBO Max.

Boiling Point (Bod varu) je skvelá britská dráma z roku 2021, ktorú si vďaka streamovacej službe HBO Max môžeš pozrieť už aj ty. Natočil ju režisér Philip Barantini ako svoj druhý celovečerný film. Zaujímavé je, že dva roky predtým natočil rovnomenný krátky film, ktorý pracoval s rovnakou premisou.

Ako krátky, tak aj celovečerný film zobrazujú jeden večer v päťhviezdičkovej reštaurácii, kde zamestnanci čelia veľkým problémom, ktoré sú spojené s prevádzkovaním preplnenej reštaurácie. Aby toho nebolo málo, zavíta k ním aj kritik jedla a musia sa vyrovnať aj s požiadaním o ruku.

Odporúčané
RECENZIA: Moon Knight RECENZIA: Moon Knight 4. mája 2022, 17:30

Niektorí zamestnanci to však nezvládajú, keďže riešia nepríjemné životné problémy. Hlavnou postavou snímky je šéfkuchár (herec Stephen Graham), ktorý vedie celú kuchyňu, no pracuje proti nemu čas, nedostatok surovín na prípravu jedla, neporiadni zamestnanci a vlastná neschopnosť.

Stresuje ho práca, veľké dlhy, rozpadajúca sa rodina, závislosť, jeho pravá ruka v kuchyni, ktorá už toho má dosť, neschopná manažérka kuchyne a fakt, že pre chybu prišla jeho reštaurácia o status päťhviezdičkovej reštaurácie. Všetok ten stres sa na neho nabalí a my sledujeme, ako sa to všetko snaží vyriešiť a nesklamať pri tom svojich kolegov a v prvom rade hladných zákazníkov. 

Bod varu je vynikajúca a vcelku minimalistická dráma, ktorej hodinu a pol dlhý dej sa takmer výhradne odohráva v kuchyni a v reštaurácii. Nenazvali by sme to úplne komornou drámou, keďže sa počas filmu deje viacero zaujímavých vecí a nečakaných dialógov. Neustále sa na obrazovke niečo deje a postavy sú rozlietané a nestíhajú plniť svoje povinnosti.

Boiling Point
Zdroj: Ascendant Films

Je to autentický a uveriteľný pohľad do chaosu, aký prebieha v špičkovej reštaurácii počas najväčšieho návalu zákazníkov. Pár detailov ťa možno vyruší (ako napríklad zamestnanci baru voľne popíjajúci alkohol pred zákazníkmi), ale nie je to niečo, čo by ti pokazilo zážitok. 

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Réžia, kamera a scenár museli byť v tomto filme na prvotriednej úrovni. Bod varu totiž natočili na jeden neprerušovaný záber. Kamera sa neustále pohybovala po reštaurácii a jej okolí a bez strihu sledovala činy postáv. Všetko tak muselo byť dokonale pripravené a natočené. Každá jedna väčšia chyba znamenala reštart natáčania.

Režisér prezradil, že ak herci urobili nejaké drobné chyby, pokračoval v natáčaní ďalej. Aj tak však museli dodržiavať všetky jeho pokyny a scenár, pričom nesmeli vynechať žiadny dôležitý dialóg. 

Boiling Point
Zdroj: Ascendant Films

Na film sa vďaka tomu veľmi dobre pozerá, keďže napätie neustále narastá a ty si uvedomuješ, aké náročné to bolo natočiť. Bod varu nie je len technickým skvostom, zaujme ťa aj svojím dejom, postavami, zvratmi a reštauračným prostredím.

Herec Stephen Graham bol v hlavnej role šéfkuchára vynikajúci a každá jeho replika znela prirodzene. Veľkú pochvalu si zaslúžia aj všetci ostatní herci. Ani oni totiž nemohli urobiť žiadne chyby a myslieť pri tom na svoj herecký prejav. 

Boiling Point, resp. Bod varu je veľmi dobre natočená dráma s dejom, ktorý sa ti dostane pod kožu svojím ľudským a autentickým príbehom. Režisérovi a kameramanovi sa podaril husársky kúsok, keď celý film natočili na jeden záber. Herci zo seba dali všetko a prekvapí ťa aj finále. Ak máš rád konverzačné drámy, Bod varu na HBO Max ťa viac než uspokojí. Udeľujeme mu osem a pol bodu z desiatich. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia