Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. apríla 2022, 13:54
Čas čítania 1:23
Tímea Krauszová TASR

Viac ako 4 000 ľudí prišlo o slovenský pas pre zákon o štátnom občianstve. Väčšinou prijali české občianstvo

NEWS SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Zákon prijala prvá vláda Roberta Fica v roku 2010.

Zákon o štátnom občianstve pripravil doteraz (od 17. júla 2010 do 13. apríla 2022) o slovenský pas 4 142 ľudí. Najčastejšie ľudia stratili slovenské občianstvo prijatím českého (988), vyplýva zo štatistík ministerstva vnútra.

Zákon, ktorý rozpútal slovensko-maďarský konflikt

O slovenský pas prišli aj osoby, ktoré prijali občianstvo nemecké (967), rakúske (656), britské (423), americké (205), maďarské (149), švajčiarske (115), austrálske (103), nórske (86), holandské (67), írske (65), kanadské (62), švédske (53), belgické a talianske (po 48), francúzske (20), fínske a luxemburské (po 19), dánske (13), čínske a španielske (po 6), ruské a novozélandské (po 5), poľské (4), islandské (3), ukrajinské (2), izraelské, srbské, slovinské, chorvátske a singapurské (po 1).

Dôvodom je zákon o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica v roku 2010. Reagovala tým na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Nenávistné postoje voči maďarskej menšine v tom období rozdúchaval aj Ján Slota, vtedajší predseda strany SNS.

Odporúčané
Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom 16. mája 2024, 15:00

Ľudia, ktorí prišli o slovenský pas pre zákon o štátnom občianstve, môžu žiadať občianstvo naspäť vďaka nariadeniu rezortu vnútra o udeľovaní štátneho občianstva z osobitných dôvodov. O vrátenie slovenského občianstva požiadalo doteraz (od 1. februára 2015 do 13. apríla 2022) na základe výnimky 1 285 ľudí, 1 203 z nich ho už aj získalo. Väčšinou šlo o ľudí s českým občianstvom (404).

Od apríla 2022 zákon novelizovali. O slovenský pas už po novom neprídu ľudia, ktorí získali občianstvo iného štátu osvojením, narodením alebo ak ho nadobudlo maloleté dieťa, ktorého rodič ostáva občanom Slovenska. Slovenský pas im ostane aj vtedy, ak ide o nadobudnutie cudzieho občianstva manžela počas trvania manželstva.

Strácať slovenské občianstvo prijatím cudzieho nebudú ľudia ani vtedy, ak majú na území štátu, ktorého štátne občianstvo nadobudnú, povolený, registrovaný alebo inak evidovaný pobyt v čase nadobudnutia cudzieho občianstva najmenej päť rokov.

Mohlo by ťa zaujímať:
Cristiano Ronaldo s partnerkou prišli o dieťa, z dvojičiek prežilo len dievča
Google Maps prestali maskovať ruské vojenské objekty. Ponorkovú základňu či lietadlovú loď môže vidieť každý
Dúfam, že makáš, lebo ja idem plný plyn, odkázal Majk Spirit. Včera som pil, ale zalapoval by som lepšie, odpovedal Separ
Domov
Zdieľať
Diskusia