Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2022 o 13:36
Čas čítania 1:24
Adam Novosad

Ruský oligarcha sa sťažuje na život po sankciách: Budem môcť mať upratovačku alebo šoféra? Ja neviem šoférovať, vraví

NEWS RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Oligarcha Piotr Aven zapiera svoj vzťah s Vladimirom Putinom, aj keď sa pravidelne stretávali každý štvrťrok.

Ruský oligarcha Piotr Aven sa sťažuje, že následkom sankcií a zmrazenia majetku sa mu rozpadol celý svet, ktorý budoval posledných 30 rokov. Aven mal odjakživa blízko k Putinovi, s ktorým sa pravidelne stretával, pričom svoj majetok v 90. rokoch vybudoval vďaka investíciám do ropného priemyslu.

Aj keď sa Avenov majetok vo februári šplhal k šiestim miliardám eur, po zmrazení majetku ho sankcie odsekli od financií, ktoré používal na svoj bežný život. „Náš biznis je kompletne zničený. Všetko, čo sme budovali posledných 30 rokov, je teraz zruinované a my musíme začať nový život,“ vyjadril sa oligarcha pre Financial Times.

Aven sa však neposťažoval len na to, že mu britská vláda zmrazila majetok. Pre Financial Times sa zamýšľal nad tým, ako bude ďalej žiť. „Budem môcť mať upratovačku alebo šoféra? Ja neviem šoférovať, možno bude šoférovať moja nevlastná dcéra,“ zamyslel sa podnikateľ.

rusko
Zdroj: Wikimedia Commons/Alfa Bank

„Nerozumieme, ako teraz máme prežiť,“ uviedol oligarcha Aven, ktorý býval v luxusnom príbytku v jednej z najlukratívnejších štvrtí Londýna. Keď sa schyľovalo k uvaleniu sankcií na jeho osobu a majetok, podľa vlastných slov poslal manželku, aby obehla londýnske bankomaty a povyberala čo najviac hotovosti, z ktorej by mohli žiť v najbližšom čase.

Odporúčané
Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár 12. júla 2024 o 10:30

Vybraté bankovky však podľa Avena nebudú stačiť ani na vyplatenie základných účtov, ktoré musí rodina zaplatiť každý mesiac. Oligarcha vysvetľoval, že doteraz býval stôl v jedálni plný ovocia a pochutín na občerstvenie, ale bez peňazí sa mu tento životný štandard nepodarí udržať.

Piotr Aven šéfuje investičnej skupine Alfa Group, prostredníctvom ktorej sa ako jej prezident každý štvrťrok stretával s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Najmä za tieto blízke prepojenia s Kremľom si vyslúžil zaradenie na sankčný zoznam, aj keď svoj vzťah s Putinom zapiera.

„Stretával som sa s ním ako prezident Alfa Group, nie sám za seba,“ reagoval na otázky o ruskom prezidentovi. Napriek tomu sa však zúčastnil na stretnutí s Putinom krátko po začiatku invázie na Ukrajine, kde spoločne debatovalo viacero oligarchov.

Aven by vraj chcel sankcie na svoju osobu napadnúť na súde, ale v Londýne momentálne nevie nájsť právnikov, ktorí by preňho boli ochotní pracovať.

V Refresheri ti každodenne prinášame aktuálne správy zo sveta. Viac noviniek nájdeš v našej sekcii News.
Domov
Zdieľať
Diskusia