Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. marca 2022, 12:30
Čas čítania 1:14
Martin Adam Pavlík TASR

Putinova superjachta Šeherezáda za 700 miliónov dolárov je podľa Navaľného organizácie v Taliansku

Putinova superjachta Šeherezáda za 700 miliónov dolárov je podľa Navaľného organizácie v Taliansku
Zdroj: TASR/AP
ZAUJÍMAVOSTI ALEXEJ NAVAĽNYJ ŠEHEREZÁDA (JACHTA) TALIANSKO VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Okrem iného je vybavená heliportom, bazénom, súkromným kinom a dokonca aj bezpečnostným systémom schopným zostreliť drony.

Spolupracovníci väzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného zverejnili video, v ktorom tvrdia, že ruský prezident Vladimir Putin vlastní superjachtu v hodnote až 700 miliónov dolárov (636 miliónov eur), ktorá kotví v Taliansku. V utorok o tom informoval britský denník The Independent a ďalšie médiá.

Spomínaná jachta sa volá Scheherazade (Šeherezáda) a podľa portálu Superyachtfan je dlhá 140 metrov. Okrem iného je vybavená heliportom, bazénom, súkromným kinom a dokonca aj bezpečnostným systémom schopným zostreliť drony.


Plavidlo postavila nemecká lodiarenská spoločnosť Lürssen v roku 2020. Podľa portálu Marinetraffic sa v súčasnosti nachádza v Marina di Carrara – prístave na západnom pobreží Talianska.



Denník The New York Times už začiatkom marca informoval o tom, že talianske orgány činné v trestnom konaní začali vyšetrovať vlastnícke pozadie jachty.

Navaľného spolupracovníci tvrdia, že sa im podarilo získať prístup k zoznamu členov posádky plavidla a pomocou telefónnych čísel a údajov o kreditných kartách zistili, že niektorí z nich sú ruskí štátni príslušníci údajne zamestnaní vo Federálnej ochrannej službe.

Ide o ruskú vládnu agentúru, ktorá sa stará o bezpečnosť vysokopostavených ruských predstaviteľov. Jeden z členov posádky luxusnej jachty údajne predtým pracoval na lodi s názvom Graceful, dlhej 82 metrov, ktorá bola podľa Navaľného spolupracovníkov tiež spájaná s Putinom.

Alexej Navaľnyj.
Alexej Navaľnyj. Zdroj: Getty Images/Andrey Rudakov/Bloomberg


Vypátrať skutočných majiteľov luxusných jácht môže byť podľa magazínu Forbes náročné vzhľadom na využívanie fiktívnych spoločností. Scheherazade sa napríklad plaví pod vlajkou Kajmaních ostrovov a vlastní ju spoločnosť Bielor Asset Ltd.

Ide o anonymný subjekt registrovaný na Marshallových ostrovoch. Tento typ vlastníctva sťažuje podľa Forbesu orgánom činným v trestnom konaní určenie skutočných vlastníkov.

V Refresheri ti každodenne prinášame aktuálne správy zo sveta. Viac noviniek nájdeš v našej sekcii News.
Domov
Zdieľať
Diskusia