Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. marca 2022, 9:15
Čas čítania 0:59
Martin Adam Pavlík

Kópiu prvej marvelovky z roku 1939 vydražili za 2,4 milióna dolárov. V knihe je zaznamenané, koľko vydavateľ dlhoval ilustrátorom

Kópiu prvej marvelovky z roku 1939 vydražili za 2,4 milióna dolárov. V knihe je zaznamenané, koľko vydavateľ dlhoval ilustrátorom
Zdroj: Marvel Comics
ZAUJÍMAVOSTI KOMIKSY MARVEL
Uložiť Uložené

Víťazom aukcie sa stal dlhoročný zberateľ komiksov, ktorý žije mimo USA.

Kópia prvej 68-stranovej komiksovej knihy Marvel sa predala v aukcii za 2,4 milióna dolárov, píšu New York Times.

Výkonný riaditeľ Comicconnectu Stephen Fishler prezradil, že kniha Marvel Comics č. 1, vydaná ešte v roku 1939, bola taká cenná, pretože je známa aj ako tzv. výplatná kópia, v ktorej vydavateľ zaznamenával platby, ktoré dlhoval ilustrátorom.

Lloyd Jacquet, ktorý založil spoločnosť Funnies Inc. (tá predávala komiksové príbehy a umelecké diela vydavateľom), na obálku a sedem strán napísal, koľko dlhuje jeho spoločnosť rôznym umelcom.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Marvel Comics

Fishler neodhalil meno kupca prvej kópie, povedal však, že víťazom aukcie sa stal dlhoročný zberateľ komiksov po štyridsiatke, ktorý žije mimo USA. Podľa Fishlera sa kupcovi páčil stav kópie a príbeh o tom, ako bola nájdená.

„To, že sa táto kniha zachránila, bol zázrak prírody,“ povedal výkonný riaditeľ Comicconnectu. Podľa neho bola kópia aj po 80 rokoch v takom pozoruhodnom stave preto, že bola ukrytá v kartotéke, kým nebola znovuobjavená zhruba v roku 1993 alebo 1994.

New York Times ďalej píšu, že ak by kniha opustila kanceláriu vydavateľa, v roku 1939 by sa predala za 10 centov, dnes by mala cenu o niečo viac ako 2 doláre. Vydavateľ podľa comics.org vytlačil 80-tisíc výtlačkov v októbri 1939 a o mesiac ďalších 800-tisíc výtlačkov.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Marvel Studios

Fishler navyše pripomenul, že za posledných pár rokov ceny starých komiksov raketovo vzrástli, pričom podľa neho sa môžu stať ešte cennejšími v prípade, že sa nakrúti ešte viac filmových adaptácií komiksových príbehov.

V Refresheri ti každodenne prinášame aktuálne správy zo sveta. Viac noviniek nájdeš v našej sekcii News.
Domov
Zdieľať
Diskusia