Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2022, 9:51
Čas čítania 0:57
Eduard Starkbauer

Joe Biden sa stretne v Poľsku s prezidentom Andrzejom Dudom. Témou rokovania bude pomoc Ukrajine a stratégia NATO

Joe Biden sa stretne v Poľsku s prezidentom Andrzejom Dudom. Témou rokovania bude pomoc Ukrajine a stratégia NATO
Zdroj: TASR/AP
NEWS JOE BIDEN VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Americký prezident začína sériu diplomatických rokovaní už v pondelok.

Americký prezident Joe Biden navštívi v rámci tohtotýždňovej pracovnej cesty do Európy aj susedné Poľsko. Urobí tak po tom, ako v stredu absolvuje návštevu Bruselu, kde sa zúčastní na rokovaniach troch organizácií: G7, NATO a Európskej únie. Hlavnou témou rokovaní bude zhodnotenie situácie na Ukrajine a dohoda na nových opatreniach a sankciách voči Rusku.

Do Varšavy by mal Joe Biden pricestovať v piatok, keďže už v sobotu sa má stretnúť s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. „Prezident bude viesť rozhovory o tom, ako Spojené štáty spolu s našimi spojencami a partnermi reagujú na humanitárnu a ľudskoprávnu krízu, ktorú vytvorila neoprávnená a nevyprovokovaná vojna Ruska na Ukrajine.“ 

Už v pondelok absolvuje Joe Biden videohovor s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, talianskym premiérom Mariom Draghim a britským ministerským predsedom Borisom Johnsonom.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Poľsko, ktorého hranica je rovnako ako tá slovenská zároveň východnou hranicou NATO, od začiatku ruskej invázie prijalo už vyše dva milióny ukrajinských utečencov. Predstavitelia Bieleho domu v súvislosti s Bidenovou návštevou Európy už vopred vylúčili možnosť cesty na Ukrajinu. Americká administratíva potvrdila, že napriek poskytnutiu zbraní a materiálnej pomoci Ukrajine nemá záujem o vojenskú eskaláciu konfliktu a jeho prípadné rozšírenie za ukrajinské hranice. 

Domov
Zdieľať
Diskusia