Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. marca 2022, 13:23
Čas čítania 0:51
Viktor Kniš TASR

Ďalšie sankcie pre Rusko: Európska únia zakáže vývoz luxusného tovaru a dovoz ocele

Ďalšie sankcie pre Rusko: Európska únia zakáže vývoz luxusného tovaru a dovoz ocele
Zdroj: TASR/AP
NEWS KONFLIKT NA UKRAJINE RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Plánovaný zákaz vývozu luxusných tovarov z EÚ do Ruska zasa cieli predovšetkým na Putinových podporovateľov.

Plánované nové západné sankcie proti Moskve budú mať ďalší negatívny vplyv na ruské hospodárstvo, tvrdia experti vplyvného nemeckého ekonomického inštitútu Ifo.

Európska únia, Spojené štáty a ďalší spojenci sa v piatok pre ruský útok na Ukrajinu dohodli na ďalších sankčných opatreniach proti Moskve. Medzi novými opatreniami je zákaz vývozu luxusného tovaru z EÚ do Ruska a zastavenie dovozu ruskej ocele rovnako ako ďalšie obchodné reštrikcie.


Vo vyhlásení krajín skupiny G7 sa hovorí o príprave na odobratie doložky najvyšších výhod pre Rusko v rámci širšej koalície členov Svetovej obchodnej organizácie, čo by sa prakticky rovnalo vylúčeniu z WTO, uviedla šéfka Ifa pre zahraničnú ekonomiku Lisandra Flachová. Dovozné clá na tovar z Ruska síce automaticky nestúpnu, ale ostatné krajiny budú mať priestor na zvyšovanie ciel a ďalších obchodných bariér.


Podľa dohôd WTO členské štáty nemôžu diskriminovať svojich obchodných partnerov, čo sa označuje ako doložka najvyšších výhod a je hlavným právom, ktoré zaručuje členstvo vo WTO.


Plánovaný zákaz vývozu luxusných tovarov z EÚ do Ruska zasa cieli predovšetkým na Putinových podporovateľov. „Tým, ktorí udržujú Putinovu vojnovú mašinériu v chode, by nemalo byť umožnené, aby si naďalej užívali svoj pompézny spôsob života, zatiaľ čo na nevinných ľudí na Ukrajine padajú bomby,“ uviedla v piatok šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová tesne po skončení summitu lídrov EÚ vo Versailles.

Domov
Zdieľať
Diskusia